Facebook ikon Instagram ikon
24. juli, 2018 - Fluefiske

Litt sommertips for sjøørreten

Nå midtsommers er sjøørreten mest aktiv om natten, men den er aldeles ikke umulig å fange mitt på dagen heller. Det er allikevel ganske påfallende å se at sjøørreten på dagtid ofte står helt stille eller bare siger sakte rundt høyt i sjøen, mens den derimot om natten har langt høyere tempo og er helt klart mer på jakt etter føde. På de siste natt turene jeg har hatt med vannkikkebrett(vindu) eller med lys i fra båt har jeg virkelig sett mange flotte sjøørreter på helt grunt vann. Det er helt tydelig at de trekker inn for å jakte småfisk og reker i de få nattetimene de har til rådighet. Ørreten har nemlig et godt nattsyn og den bruker de mørkeste timene godt for å utnytte den fordelen den har. Selv i de lyseste sommernettene er det litt dårligere lys som natten, og da er ørreten mer på hugget en resten av døgnet.  

husk at selv om natten er himmelen lys
  Dette betyr derfor at du som sportsfisker også bør svinge stangen i disse mørkeste timene. Om du er flue, sluk eller agn vil timene fra kl 23.00 – 05.00 være den aller beste tiden får å få en sjøørret kroket. Dette er selvfølgelig ikke noe ny viten, men mer en påminnelse om at en aktiv sjøørretfiser ikke bør sove bort sommernatten. Her kommer noen tips for deg som skal fange sjøørret midt på sommeren:   Fluefiske om natten: Fluefiskeren har egentlig en stor fordel på denne årstiden siden sjøørreten går grunt og beiter helt inne ved land.  Et flytesnøre passer best siden du da kan ligge ut fluen og vente på en jaktende sjøørret hvis du er så heldig å få øye på den. Uansett er fluer som ikke synker for raskt å anbefale. Også flytende og stripende fluer som mudlere, bombere og vanlige tørrfluer vil fungerer godt på varme sommernetter. Vanligvis bruker jeg litt store fiske og rekeimitasjoner i mørke farger (oftest sort) som gir god silhuett mot en lys himmel. Noen striper med flash og sølv inni fluen er alltid en fordel, det skaper nemlig mer liv og blink, noe som ørreten ser enda bedre i det litt dunkle lyset fra nattehimmelen. Trekk fluene slik at de ser ut som en liten fisk eller reke, men sett opp hastigheten kraftig innimellom for å pirre ørreten ekstra til hugg.
en fluefanget sommerørret
    Slukfiske om natten: Jeg har hatt lite suksess med klassiske sluker på nattestid etter sjøørreten. Antagelig er de rett og slett ikke gode nok, eller så er de for vanskelige å presentere godt på så grunt vann.  Små wobblere derimot fungerer veldig bra, selv om de ikke kaster langt. Jeg bruker ganske små (7-9cm) wobblere med hissig gange i typen flyt eller suspending, igjen er det mørke farger og høy glans som gjelder. De kaster jeg langs land og sveiver i hissig tempo med mange små stopp.  Utover det vil jeg på det sterkeste anbefale å bruke flytende bombardadupper med flue. På den måten kan du fiske på samme måte som fluefiskeren i teksten over. Et godt tips er å ha bombardaen i enden av snøret og fluene som opphengere før duppen. På den måten kommer fluene først til fisken når du sveiver dem mot deg.
nå er sjøørreten på sitt feteste og fineste
    Agnfiske om natten: Den mest spennende og kanskje den minst brukte metoden er agnfiske om natten. Det er merkelig nok ikke så mange som bruker agn på sjøørreten, men det er jo faktisk det aller mest naturlige å presentere den. Utfordringen er selvfølgelig at det også er så mange andre fisker i sjøen som får teften av agnet, men da gjelder det å velge plass med omhu. En liten odde med et par typiske sjøørretbukter på hver side kan være en slik plass. Bruk en dupp som kaster bra og fest en brisling, tobis, eller gulpkopi en meter under den. Du kan også bruke naturlig meitemark, sandmark eller børstemark. Kast ut i på en slik måte at den får fri drift et godt før og et godt stykke forbi odden for så og gjenta kastet og prøv på nytt. Du må ha litt tålmodighet, men dette fanger fisk og sjøørreter spesielt på nattestid.
sjøørret på brisling/agnfisk
    Videosnut med sjøørret som har fanget flyndre Her ser du et godt eksempel på at sjøørreten også spiser om dagen. Jeg kom over denne flotte sjøørreten som hadde tatt en flyndre. Tydeligvis var det en litt for stor munnfull for den om lag to kilo store ørreten. I det jeg stakk ned kamera kom det en enda større sjøørret og ville ta del i måltidet. Artig episode midt på ettermiddagen siste søndag i juni midt i Lillesand sentrum.   https://www.youtube.com/watch?v=9FWC4iUAXpA     Asgeir