Facebook ikon Instagram ikon
15. desember, 2012 - Oppskrifter og matlaging

Litte granne fisk som mat i dag

Heisan, sulten? Det er selvfølgelig en lang rekke måter å tilberede fisk på. To klassiske måter er å bake i ovnen eller å steike i panne. Resultatene blir vidt forskjellige men begge er å anbefale.

Harald med egenlaget og selvfanget kveite middag
Spesielt egner disse metodene seg bra til de feite eller faste fiskene våre som for eksempel; Laks, ørret, brosme, steinbit, breiflabb, kveite, lange og uer for å nevne noen av de vanligste artene.
Tore i gang med å bake et kvite haue (for viderekommende)
Bake i ovn: Hvis du baker fisken i ovnen beholder du den helt naturlige smaken på fisken og får virkelig frem hvordan de forskjellige typene smaker. Det er da viktig å passe på at tilbehøret og sausen matcher denne ”lette” smaken. Kokte rotgrønnsaker , asparges, blomkål og en smørsaus eller hvit saus passer gjerne til denne type tilberedt fisk. Ikke ha for mye krydder til denne retten,  salt og pepper er ofte nok. Baketiden avhenger av tykkelsen på fisken, sjekk etter 15min med en gaffel og se at fisken nesten er helt gjennomstekt. Fiskens kjerne skal holde litt over 50grader så du kan bruke et steketermometer hvis du baker en hel fisk. Du kan også pakke fisken inn i folie, da vil det ta litt ekstra tid men du blir sikrere på at fisken ikke blir tørr. Hvitvin, lys øl og eplemost er veldig godt til et slikt måltid.
ovnsbakt uer
  Stekepanne: Ønsker du et ”kraftigere” måltid er det å anbefale å steike fisken i panne. På denne måten får du mer smak ut av fisken og du får en sprøstekt overflate som smaker mye mer en det rene hvite kjøttet. Her vil jeg anbefale å lage sausen rett i pannen slik at du også får smaken av fisken og dens kraft rett i sausen. En kraftig saus som består av stekesky, fløte, rømme eller creme fresh eller kombinasjoner av dette helles rett i pannen. Lar du i tillegg fisken ligge og godgjøre seg der får du veldig mye god og kraftig smak på det hele. Du kan selvfølgelig ha en type hollandaisesaus på siden istedenfor å trekke fisken i selve sausen hvis du vil det. Til et slikt måltid kan du god ha stekte poteter eller wokke grønnsaker med mer smak. Du kan også krydre fisken med skikkelig fiskekrydder, chilli, curry eller lignende hvis du vil sette ekstra smak på måltidet. Kraftig øl og rødvin går faktisk bra til dette måltidet.
la fisken ligge å godgjøre seg i sausen
  Kombinasjon: Så er det jo slik med mat at det finnes ikke noen hundreprosent regler for hvordan dette skal tilberedes. Egen erfaring er viktigst. Det hender ofte jeg baker fisk i ovnen og lager kraftig tilbehør som for eksempel bacon og ertestuing. Det passer oftest da best til de fiskene med mye smak og selvfølgelig bokna og lutefisk som har svært utpregede smaker.
deilig fisk på fat
Smaklig måltid! Asgeir (foto; Tommy, Dag, Asgeir)