Facebook ikon Instagram ikon
5. februar, 2015 - Aktiviteter / Happenings

Lygnintur med skate i siktet

Hei, Når du leser dette innlegget har jeg forhåpentligvis fått rigget meg til på sjøisen i Nord – Trøndelag. Kommende helg er det nemlig klart for årets NM i sjøisfiske som gjengen i NKML arrangerer. Jeg har ikke tenkt å være med i selve konkurransen men fiske litt i dagene før. Dermed treffer jeg mengder med tilsvarende «fiskenerder» som ikke kan la være å fiske på denne årstiden.  

litt av hvert en trenger på isen, kosebamsen øverst blir hjemme
  Siden jeg ikke har vært på sjøisen siden jeg startet med den nye artslisten min, må jeg nå selvfølgelig benytte den fine sjansen til å prøve å krysse av en ny art eller to. Her opp på Trønderisen er det skatene som står i fokus, derfor har også jeg rigget meg til med utstyr som gjør at det skal være mulig å lure noen av det slaget, hvis jeg er heldig da.  
og enda mer, gode forberedelser og riktig utstyr er alltid en fordel
  Det er  først og fremst piggskatene som er i flertall her. De er selvfølgelig også fint mulig og få sommerstid også, men nå trekker de godt innenfor rekkevidde under isen akkurat i fjorden her konkurransen skal gå. Det er også mulig å komme i kontakt med spisskaten, selv om de ikke på langt nær er så tallrike. Men det er jo med denne sjeldne fisken som med all annen fisk, prøver du ikke, får du dem i alle fall ikke. Derfor skal i alle fall alle skater få tilbudt agn av beste slag, så får vi se om de lar seg lure. Spennende skal det i alle fall bli!  
stangholdere og nappvarslere i flere varianter
 
finnes mange typer nappvarslere, nå får jeg mulighet til å teste forskjellige ting
  En annen art som finnes i Lygninfjorden som jeg enda ikke har fått krysset av på artslisten min er den lille strømsilda. Strømsilda kan godt finnes i gode antall her, så et lite lett haspelutsyr ladet med tynn FireLine og et hekle med små kroker er også med i isfiskesekken. Siden jeg bare har et par dager til rådighet drar jeg ikke med utstyr til alle de andre artene som finnes i den fiskerike fjorden. Uansett blir det jo nok å dra på, men siden jeg kjører bil opp skulle ikke det bli noe problem regner jeg med.  
isfiske utrustninger for skater
 
og en variant for litt lettere fiske
  Som du ser av bildene finnes det masse utstyr som mer eller mindre er beregnet for isfiske, eller agnfiske generelt. Av stenger bruker jeg små og korte Shakespeare Ugly Stik stenger, de tåler alt og har en perfekt myk toppaksjon som er med på og registrere napp. Sneller av merke Ambassadeur i 6500 størrelsen er perfekt for denne oppgaven. Jeg bruker alltid FireLine som hovedline på isen siden den ikke suger vann og fryser(du kan også bruke mono). På skatene blir det glidebom med 0,70 fluorocarbon og krok i størrelse 7/0 agnet med halv eller strimler av fet fisk. Det skulle holde med et lodd rundt 70-150 gram siden fiske for det meste foregår fra 20 – 60 meters dyp.  
her er skatetakkelet jeg skal bruke
 
det gjelder selvfølgelig å ha en del av dem, ferdig bunnet med fluorocarbon
 
her er litt småhekler (sabiki) for strømsild og fiske etter agn
  Siden fisket foregår statisk, det vil si at agnet ligger stille på bunnen til fisken finner det, er det lurt å ha en form for nappindikator. Her kan du bruke alt fra bjeller, til utløsere som spretter opp, til elektroniske nappvarslere. Det er vanlig å ha flere stenger ute samtidig derfor bør en ha kontroll på stengene på litt avstand. Ellers er det vanlige isfiskeremedier som stangholdere, isbor, ispigger, avkrokingsmatte, vekt, målebånd og ekstra mye varmt og godt tøy.  
kanskje kan litt ekstra godlukt lokke skatene, skal i alle fall testes
  Like viktig som fisket blir det å treffe andre likesinnede på isen. Mange av Norges mest aktive sportsfiskere samles nemlig her i dagene før og til selve konkurransen. Det er alltid lærerikt, og hyggelig å treffe andre sportsfiskere. Håper også jeg får tatt noen gode bilder slik at du som følger bloggen også får lyst til å ta turen på sjøisen.  
ispigger og flytedress er en viktig forsikring på isen
  Rapport fra turen kommer snart! Klikk her så kan du lese om selve konkurransen.   Klikk her så får du mange gode og grunnleggende tips om isfiske i dette området.   Her er en liten teaser som er lagt ut før årets konkurranse:   http://youtu.be/dUeudkUwmZY     Asgeir