Facebook ikon Instagram ikon
10. april, 2012 - Båt og havfiske

Makrell agn

  Fikk akkurat inn en ladning med vår makrell fra min yrkesfiskevenn Jens. Han bruker våren til å sette garn etter flatfisk og annet som kan gi noe å leve av i vårmånedene. Rett som det er kommer han over ”overvintrende” makrell inne i fjordene. Da blir det fort en del makrell i garnene. De er ikke så lett omsettelige på denne årstiden så da får jeg gjerne en telefon, og spørsmål om jeg trenger noe mer agn.  

denne "taretorsken" tok en makrellbit
Agn trenger en alltid, det beste båt/havfiske på Sørlandet starter nå, og litt ekstra agn er ikke å forakte. Månedene april, mai og juni regner jeg som de mest spennende periodene for artsfiske her nede. En mengde fisk av forskjellige slag fyller områdene nær kysten. Det er ingen tvil om at dreier seg om alt fra gyte, nærings og temperatur vandring inn mot kysten. En spennende tid fremover altså…   Som dere har sett i havfiskekompendiet tidligere (se i arkivet for tideligere innlegg på bloggen) foretrekker jeg forskjellig agn, men makrell er absolutt et av favoritt agnet til mange forskjellige arter. Det å få fersk makrell på denne årstid er altså perfekt for en sportsfisker. Alt som kan brukes blodferskt er aller best, men med slike mengder må jeg selvfølgelig fryse ned.  
fra hel makrell, til ferdig filé pakker for fryseren
Måten jeg gjør det på er å filetere makrellene slik at jeg kun fryser ned det som jeg bruker og dermed sparer plass. I tillegg til å filetere langs ryggbenet på begge sider, trimmer jeg også noe av kjøttet der hvor det er høyest inne mot midten slik at den blir jevnere og tynnere. Dette gjør at den egner seg bedre når jeg skjærer mindre agnbiter senere. Er filén tykk, ujevn og klumpete vil den lettere sprekke opp og kjøttet faller av, de viktigste og fete kjøttet sitter under skinnet. Skinnet er allikevel det aller viktigste, det er dette som gjør at du får agnstykket til å henge, samt at den hvite og mørke delen lokker fisk.  
skjær langs benet, og trim ned filén
Skjær bitene på tvers av filén slik at du får med både den mørke oversiden og den hvite bukdelen. Bruk den hvite og tynneste delen ytterst/bakerst på kroken slik at den får en lett flagrende gange og dermed lokker fisk. Generelt kan en også bruke de mørkeste agnbitene øverst på takkelet fordi det gir best silhuett mot en lys overflate. Den hvite bukdelen er best nede på takkelet og på slepet siden den gir en god kontrast og dermed er lett synelig mot bunnen.  
bytt til nytt agn etter 10-15 min.
Til slutt, få mest mulig luft ut av posene du fryser ned. Når du skal tine dem før fiske er det aller best å legge dem i kjøleskapet dagen før slik at denne prosessen går sakte, da holder de seg faste og fine og henger bedre på kroken.   Skitt agnfiske!   Asgeir