Facebook ikon Instagram ikon
7. mai, 2014 - Båt og havfiske

Malangsgrunnen i Troms

Hei, fikk en hyggelig fiskerapport fra kollega Bengt Fossli i Tromsø her om dagen, som jeg tenkte jeg kunne dele med dere her på bloggen i dag. Alle er vi sikkert kjent med Lofoten, og Sørøya når det kommer til kvalitets torskefiske. En annen og ikke fult så kjent fiskeplass for store mengder, og store størrelser på torsken er Malangsgrunnen utenfor Kvaløya. Kvaløya ligger igjen utenfor Tromsø, så det skulle være greie muligheter for og komme seg dit også på vinteren.  

båten havcruse tar turen ut (foto: Bengt Fossli)
 
skikkelig utstyr må rigges (foto: Bengt Fossli)
 
vakkert på havet i nord når været er slik (foto: Øyvind Høyer)
  Bengt forteller at det aller beste fiske foregår i mars og april da skreien kommer inn for å gyte. Selve Malangsgrunnen er stor og det tar om lag 2-3 timer og komme seg ut dit. Det betyr selvsagt at det må være greie værforhold, men desto morsommere er det når det er fine forhold der ute. Fisket foregår for det meste på 40-70 meters dyp vinterstid, og det er ganske normalt at 30kg grensen på torsk brytes på denne årstiden.  
fisken biter uansett vær (foto: Øyvind Høyer)
   
og storfiskene står tett, denne nesten 30kg (foto: Bengt Fossli)
 
mye god mat her (foto: Bengt Fossli)
 
flere storfisker på gang (foto: Bengt Fossli)
 
selv snittstørrelsen kan være imponerende (foto: Bengt Fossli)
  Bengt forteller videre at de oftest tar utror fra områdene rundt Sommarøy. Vi booker gjerne med båten «havcruce». Den båten er utmerket å fiske i fra, den ligger godt i sjøen selv om det er litt ruskvær. Skipper Cato er også en lidenskapelig fisker som vet å legge forholdene til retter for andre sportsfiskere.  
store gummi shad gir grov torsk (foto: Øyvind Høyer)
   
eller kanskje en kveite (foto: Øyvind Høyer)
 
fisken må selvfølgelig "gjøres opp" (foto: Bengt Fossli)
    Av utstyr har vi funnet ut at det er aller best med 40-60lbs stenger, og sneller med god kvalitet siden det pumpes store mengder fisk opp i løpet av en tur. Det er faktisk ikke uvanlig at en person må hale opp til 60kg fisk i «et hal» når en bruker pilk med to opphengere. Vi bruker multifilament (Fireline-Spiderwire) rundt 0,35-40 med fortom rundt 1.1 mm, og pilker fra 350-700 gram. Du kan også bruke store shad jigger og litt lettere utstyr hvis du bare går for de største torskene med en krok. Kveite forekommer ganske ofte som «bifangst» midt i vannlagene.   Asgeir (foto Bengt Fossli og Øyvind Høier)