Facebook ikon Instagram ikon
20. september, 2015 - Aktiviteter / Happenings

Malaysia, produktnyheter, artsfiskekurs, bonito og blåfinnettunfisk

Hei, Mandag reiser til Malaysia med 8 andre fiskere fra Norge, der i blant den gode «gamle» gjengen til Team Mustad Norway som du kanskje har sett på film, eller på andre forskjellige Norske og utenlandske fiskereiser tidligere. Vi har vært så heldige å få plass på en av verdens beste sailfish områder, på den absolutt beste tiden av året. Så får vi bare håpe at vær og vind også er på lag med oss denne gangen. Jeg er noe usikker på om jeg får lagt ut reportasjer og bilder underveis, men det finner du ut av hvis du følger bloggen her, eller meg privat på facebook. Uansett vil det som vanlig bli en omfattende dekning av turen i etterkant, forhåpentligvis med både bilder over og under vann, følg med følg med.  

Team Mustad Norway på tur igjen, dette bildet er i fra Kenya
Team Mustad Norway på tur igjen, dette bildet er i fra Kenya
  Ellers har uken gått med på det vanlige, mest jobb. Vi er nå midt i en innsalgsperiode hvor butikkene blir presentert og setter opp fiskeutstyr og nyheter for kommende sesong. Jeg kommer etter hvert også til å presentere de mest spennende nyhetene på bloggen også slik at du får oversikten av hva som kommer fra verdens største fiskeutstyrsprodusent. Jeg kan raskt nevne at det blir et helt spesielt år for dere som trenger ny haspelsnelle. Abu Garcia lanserer nemlig en rekke serier i toppskiktet fra 2000-4000,- i utsalg. Dette er selvfølgelig kostbart, men du vil virkelig merke forskjellen på opplevelse, brukervennlighet og levetid fra det du har i dag. Seriene som heter Abu Revo 2 har allerede fått flere internasjonale priser. Fluefiskeren har også ekstra mye å se frem til.  Engelske Hardy og Greys kommer begge med nye toppmodeller som erstatter de gamle legendene som Zenith, Proaxis og Artisan. Og ja de innfrir og vell så det. De første testene fra noen av Norges beste kastere og fiskere er soleklar toppscore. Det er skikkelig gøy at Hardy enda en gang har klart å strekke teknologien og utviklingen enda et hakk fremover . Ellers er det som vanlig flere nye kastestangserier fra både Abu og Berkley, samt en rekker nye sluk, spinnere og wobblere. Kommende sesong blir derfor en sesong med ekstra mye nytt snaks for sportsfiskeren.  
Noen av nyhetene fra Pure Fishing for 2016
Noen av nyhetene fra Pure Fishing for 2016
  Jeg fikk også holdt et kurs i artsfiske torsdag, med fokus på nattfiske og bruk av vannkikkebrett. Kurset ble lagt til Søgne syd for Kristiansand. Der tok jeg for meg de viktigste faktorene for å begynne med artsfiske, og videre for å utvikle seg som en aktiv artsfisker. Jeg er ganske sikker på at alle de oppmøtte fikk med seg mange nyttige faktorer de kan benytte fremover i sitt eget fiske. Vi avsluttet med en liten demo av vannkikkebrettet (tungevindu), men som du ser av bildene var vannet skikkelig farget etter mange døgns nedbør. Prinsippene og bruken tror jeg allikevel kom godt frem, selv om det altså var så å si umulig å fiske denne natten på grunn av de ekstreme værforholdene.  
fra sist artsfiskekurs på Sørlandet
fra siste artsfiskekurs på Sørlandet
  I kommende ukes Vi-Menn (Nr 57) vil du også kunne lese om Pelamidefeberen som har gått i Norge, og da spesielt i Oslofjorden denne sommeren. Det vil si at du antageligvis har lest det meste av stoffet på denne bloggen tidligere. Det er allikevel artig at et slikt magasin lager så pass store oppslag (3 sider) om dette nye og spennende fiske etter denne forholdsvis lille tunfiskarten. Håper virkelig at dette er en art som kommer på flere visitter også senere. For deg som ikke kjøper/leser Vi-menn er reportasjen tatt fra dette blogg innlegget jeg laget tidligere i år, klikk her så kan finner du den saken!   IMG_1891-horz   Til slutt vil jeg bare si et par ord om makrellstørjen (blåfinnet tunfisk) som vi nesten daglig hører observasjoner om langs Norskekysten. Denne fisken er i utgangspunktet fredet for yrkes og sportsfiske her til lands så vidt jeg kan skjønne ut i fra dagens regelverk. Det har imidlertid blitt dispensasjon for et slags prøve/forskningsfiske til en eller få yrkesfiskere (slik var det i aller fall i fjor). Det fanges imidlertid av og til noen eksemplarer av ringnotfiskerne (makrellfiskere) som bifangst hvert år. Nå sist utenfor Mørekysten i forrige uke når båten «Hovden Viking» uforvarende landet 21 stk av denne rødlistene arten. Det blir spennende å følge med om de får «premie» i million klassen eller «mest utgifter» for denne i utgangspunktet ulovlige fangsten. Det vil jo være et klart signal til andre ringnotfiskere som kanskje ser at det er større tunfisk som jakter i makrellstimen de ønsker å fange.  Slike fartøy kan altså med letthet nesten utrydde denne bestanden nok en gang til hvis ikke myndighetene tar affære! Syd i Europa har også sportsfiskerne fått tildelt litt av kvoten, det gjør at mange flere deler godene. Det bør etter mitt skjønn være en klar målsetting også i Norge, og jeg håper NJFF tar den saken og jobber for oss sportsfiskere direkte mot fiskeridepartementet eller de som setter kvoter og bestemmer prøvefiske i årene fremover. 1  prosent eller 2 skulle være mer en nok, hvis vi innfører en streng «fang & slipp» regulering som er helt nødvendig for at stammen skal vokse og bli større.  
tenk å kunne få oppleve et slikt fiske i Norge igjen (her en gulfinnettunfisk)
tenk å kunne få oppleve et slikt fiske i Norge igjen (her en gulfinnettunfisk)
  Ellers vil bloggen går som normalt fremover med innlegg nesten daglig, så jeg håper du fortsatt følger med!   Asgeir