Facebook ikon Instagram ikon
26. mai, 2014 - Barn og fiske

Med leker på sjøen

Olli August; kan vi ikke fiske med de pappa?  

et typisk leketøy som må prøves
  Det spørsmålet satte meg på ideen om å lage om et par leker til fiskeredskap. Vel vitende om at sjøen utenfor Lillesand nå står «stappfull» av torsk, og at torsken nesten er altetende, var ikke ideen mer enn et par drillhull unna og få sjekket dette.  
spenningen er stor når det skal fiskes med leketøy
  Vi fant en gul mannsfigur, en av de typene som henger under en liten lekefallskjerm. Den hadde en grei åpning over hode der hendene møttes. Istedenfor fallskjermen ble det festet en svivel som jeg kunne feste snøret i. For og kunne feste en krok valgte jeg et strategisk punkt mellom bena og boret et hul der slik at jeg fikk surret fast en enkeltkrok. Pilken eller sluken om du vil, var dermed klar for testing.  
hvilken fanger fisk mon tro?
 
litt strategisk plassering av krok
  I en butikk fant vi noe som virket enda mer interessant en «Nemo fisk» med blinkende lys og egne svømmebevegelser (med batterier). En slik liten fisk du kan ha i en bolle med vann, eller i badekaret. Denne måtte jo være kjempebra tenkte jeg. Blinkende og svømmende som den er, så kan vel ikke torsken si nei til den? Et par runder med drillen så var det plassert en hempe oppe og en treblekrok under.  
klar til nedslipp, uten agn så klart
 
ser jo bra ut da ..
  Barna var selvfølgelig super ivrige, men en lei vind gjorde at vi måtte teste dette i noen lune viker like ved land. Vi testet først fallskjermhopperen på om lag 10 meters dyp. Loddet viste at det var mye fisk her, og vi kjente straks smånapping. Antagelig av småsei og mindre torsk som prøvde seg på denne rare gule figuren.  
torsken lot seg lure
 
mann mot fisk
  Olli og Aino lurte virkelig på om fiskene ville spise et menneske, men jeg mente at kanskje ikke fisken visste hva et menneske er, og at den antagelig er mest sulten på alt som ser ut som mat? Så nappet det skikkelig, og det gjorde det to ganger før fisken hang fast og Olli fikk sveivet den opp. Han var litt redd for at det var en menneskespisende hai, men ble ganske glad da det bare viste seg og være en torsk. Det ble i alle fall god stemning om bord, og vi var alle klar for å teste neste leke, nemlig Nemo fisken.  
se der pappa, det går ann å fiske med leker
 
en passe stor torsk
  Nemo fisken blinket og svømte livlig rundt i overflaten når vi slapp den ut. Vi senket den til bunnen i stor spenning, dessverre hendte det ingenting på en lag stund. Kanskje var det et napp, men ingen fisk opp i båten. Vi skiftet plass et par ganger uten at noe skjedde. Denne Nemo fisken som ser så god ut fisket egentlig ganske dårlig fant vi ut. Vi stoppet en plass til, og endelig var det skikkelige hugg, og en liten torsk som nesten så vidt klarte og gape over den havnet snart i båten til barnas store begeistring.    
så var det Nemo fisken sin tur
 
etter laaaang tid tok en liten fisk Nemoen også
  Konklusjonen var imidlertid at begge leketøyene fisket ganske mye dårligere en vanlig pilk, sluker, og agn, men de var selvfølgelig ekstra morsom og teste dem. Det største problemet var at de lett hang seg opp, og kroket dårlig. Nemo fisken sluttet å blinke og svømme når den kom et stykke nedi vannet, og til slutt virket den ikke i hele tatt. Nå fikk vi i alle fall testet at det gikk an å fange fisk på leker, men at vanlig fiskeutstyr antageligvis er mye bedre å bruke i fortsettelsen.  
Aino avsluttet med en vanlig fisk på vanlig utstyr, riktignok hadde den "spist" en rosa perle, og hadde "nesten" rossa prikker på seg ...
    Asgeir