Mer agn og noen tilleggsopplysninger
Hei Selv om fiskeværet ikke er særlig å skryte av så går det an å ta en prat om agn. Jeg har fått noen viktige tilleggsopplysninger av Engelske Daren Dunphy som nå bor i Norge. Han forteller at det finnes flere typer sandorm, og at det bare er den svarte typen (black lug) som egner seg for frysing. Det er ikke alltid like lett å se forskjell på dem…. Den mørke «black lug» (svarte sandormen) er gjerne mye større en den mer vanlige brune «blow lug». Vanligvis finnes begge artene på samme område, men den svarte store sandormen har en tendens til ikke og lager slike store spagetti «tuer» som den vanlige brune sandormen gjør. Uansett er begge fremragende agn og det er nok aller best å fange dem samme dag, eller få dager før du skal fiske slik at du har «ferskt» og levende agn på kroken. Følger du denne linken kan du sette deg skikkelig inn i sandormverdenen: http://www.worldseafishing.com/baits/lugworm/ Blåskjell Så over til et annet agn du kan bruke vindfulle og kalde dager på og fange. Jeg har jo også skrevet en del om dette agnet tidligere, men det er nå en fin periode (med dårlig fiskevær) å bunkre opp med litt slik agn i fryseren. Blåskjellene finner du gjerne i strømsatte sund hvor det er stein og fjell helt i strandsonen. Gå ut på lavvann (fjære) med en rive og «rak» inn så mye blåskjell som du ønsker å lagre i fryseren. Sett deg så til med en sløv og tynn smørekniv og åpne dem. Legg dem med den runde siden ned i håndflaten og før kniven inn i midten på den rette siden. Før så kniven oppover mot den brede/flateste delen og kutt av muskelen der inne, da åpnes skjellet og det er bare å skrape ut innmaten. Tidligere brukte jeg å kjøpe små plastbakker og fryse dem ned i dem, men jeg har funnet ut at jeg som regel tar med meg alt for mye blåskjell ut på hver tur, dermed blir mye kastet etter hver tur. Derfor har jeg nå heller laget mindre porsjoner i mindre plastposer med glidelås. På den måten får jeg også presset ut luften slik at de holder seg bedre i fryseren. Jeg bruker mest blåskjell som tilleggs, eller cocktail agn (sammen med annet agn). Derfor går det sjelden store mengder på hver fisketur. Noen ganger skiller det seg virkelig ut som det beste agnet, og da kan det være på sin plass og ta med mye blåskjell ut på fiskeplassen. Husk å ta med agnstrikk for og få festet blåskjell kjøttet til kroken. Andre typer skjell er også supre agn som sprer massivt med lukt og smak i vannet. Knivskjell, strandsnegl, kamskjell, hjertemusling, og sandskjell er alle kjempegode agn jeg bruker når jeg kommer over dem. Her er en filmsnutt som viser en artig måte å fange knivskjell på…. http://www.youtube.com/watch?v=Slp8G7bAWeA For meg er det uansett viktigst å ta med mye forskjellig agn. Jeg har en klar formening om at det å ha tre til fire forskjellige agn på taklet lokker mer, og mer forskjellig typer fisk. Jeg lever i alle fall i den troen at de forskjellige agntypene trigger forskjellig typer fisk. Dermed mener jeg altså at det er viktig å legge ut mye forskjellig agn for at duftsporene skal lokke mye og forskjellig fisk til krokene mine. På en vanlig agnfisketur på sjøen, eller fra land har jeg ofte med makrell, sild, sandorm, blåskjell, rå reke, kokt reke, scampi, og Gulp. Det er ikke alltid jeg tar med alt, det avhenger selvfølgelig av fisketurens lengde og hvilke arter jeg fisker etter. Her ser du en film om hvordan du kan feste agnet: http://www.youtube.com/watch?v=NN_YrJ0k994#t=136 Asgeir