Facebook ikon Instagram ikon
19. april, 2016 - Aktiviteter / Happenings

Min første fisk

Hei Kom over noen bilder av min første fisk fra et album min mor gav meg forleden. Jeg har alltid husket min første fisk som om det var i går, og det er derfor alltid gøy å se tilbake på disse bildene. De bringer mange gode minner fra min barndom. Jeg føler at jeg husker hvert eneste sekund når jeg fikk min første fisk. Hvor jeg stod, hvordan fisken bet, og hvor pappa var da dette skjedde. Heldigvis var far min oppegående nok til å finne fotoapparatet og forevige dette (for meg) historiske øyeblikk.  

Min første fisk, sommeren jeg fylte 5 år (1973)
   
en liten «gylte» som klarte og bite over den litt store kroken
  Denne første fisken, en berggylte, fikk jeg året jeg fylte 5 år, på øya Bokn i Rogaland. Både min mor og far er i fra Bokn. Det betydde at vi hvert år reiste dit på sommerferie. Jeg elsket det, og utover oppveksten brukte jeg hele skoleferien sammen med min mormor og morfar som bodde helt nede ved sjøen i «Straumen» på Bokn. Vi bodde selv da i Froland på Sørlandet som vi flyttet til når jeg var 1 år. Det ble derfor en ganske så lang kjøretur dit på sommerferie. Den gangen var det langt dårlige veger, dessuten måtte vi ta flere ferger og den lange vegen rundt og over Karmøy for å nå Bokn.  
Fire brødre, fra v: Jostein, Asgeir, Helge og Audun på mammas fang på «strandrast»
   
Pappa var mest bak kamera, her passet han kaffelars
  Huset til besteforeldrene mine lå på brygga like ved en smal tidevannstrøm som delte den ene Bokn øya i to. Altså perfekte forhold for fiske. Blåste det nordavind (noe det oftest gjorde) rodde jeg sydover, og ved sønnavind rodde jeg nordover. På denne måten var det som regel fisk bart i le av land uansett hvordan det blåste. Det ble ofte noen tunge og lange ro turer på vei hjem, men hva gjorde vel det så lenge jeg kunne være på havet?  
Storebror Helge drev litt fiske (her med ørret fra Froland) helt til trommene og musikk tok overhånd
   
Jostein og Helge i «samme båt»
  Inne ved bryggene der selve huset ligger, og ved de karakteristiske «borjene» (oppbygning av steinmurer ved broelementene) var det ofte tidevannstrøm og et yrende liv av småfisk, reker, krabber, kråkeboller og sjøstjerner. Jeg brukte nesten hvert minutt i strandsonen der eller ute på sjøen, og kunne ikke tenke meg en bedre måte og tilbringe sommeren på den gangen. Barndomsminnene sitter dypt i ryggraden den dag i dag, og det er sikkert den viktigste grunnen til at jeg er blitt en aktiv sportsfisker. Mine foreldre var selv ikke spesielt interessert i fiske men likte seg godt på sjøen. Ellers er slekten nå og flere generasjoner tilbake tett besatt med yrkesfiskere, og andre som driver/drev daglig virke på sjøen/havet, så mye av interessen for saltvann og fisk er nok genetisk anlagt tenker jeg.  
Stolte fiskere med fangst, fra v: Jostein, Helge og Asgeir
  Jeg tenker ofte på min egen oppvekst og min første fiske opplevelse når jeg har kurs eller fisketurer for barn. Jeg tar av og til med barnehager, skoleklasser og venner av mine barn på fisketurer. Håpet er at kanskje en av disse også huske sin første fisk resten av livet…….. Asgeir