Facebook ikon Instagram ikon
3. juli, 2012 - Produktomtale og tester

Myte nr 3 ”fisken er fargeblind”

  Hei, her kommer en myte til som er ganske utbredt bland de som ikke fisker ofte (nok).

fiskene bruker øynene til å se med.... også farger!
Det at fisken skulle være fargeblind, og det faktum at fargen på lokkemiddelet ditt ikke spiller noen rolle i forhold til fangst burde egentlig falle på sin egen urimelighet, men den gang ei. Hører stadig at fisken er fargeblind, og at den i alle fall ikke kan skille farger på dypere vann. Det vi vet er at de fleste haiene er fargeblinde og dermed bare oppfatter de grå nyansene det innebærer. Ellers har de aller fleste fiskene et riktig godt fargesyn. Om de oppfatter blått som blått og rødt som rød, slik som vi mennesker gjør, er nok ikke sikkert. Men det at de kan se forskjell og skille farger er åpenbart og viktig å vite for sportsfiskeren. Selv på dypt vann har fiskens øyne en helt annen mulighet til å oppfatte farger og kontraster enn hva for eksempel menneskets øyne kan oppfatte i dårlig lys. Dette har vi sett hundrevis av ganger i havfiskekonkurranser, hvor den ene fargen utfisker den andre selv på dypt vann.
det er forskjell på artene hvor godt syn de har...
Det enn som sportsfisker kan benytte seg av, er at en farge kan vekke fiskens oppmerksomhet. Det byttedyret fisken vanligvis spiser er til dels kamuflert for at det ikke så lett skal bli oppdaget. Fisker vi da med en farge som er lett synlig vil det være en ”tilbuds plakat” som fisken lett ser, og dermed ofte fisker bedre.  I andre perioder kan fisken være mer selektiv og da er det viktig å imitere byttedyrets farge og form for å lure fisken til å tro at det er innenfor den vanlige menyen som den beiter på den aktuelle tidsrommet. Hvilken farge som fisker best avhenger av fiskeart, årstid, temperatur, lys og mye mer. Hadde ikke det vært tilfelle hadde nok fiskeutstyrsbutikken vært ganske kjedelig med sluker og fluer i kun den ”beste” fargen. Den ”koden” hadde nok menneskene løst for lenge, lenge siden, hvis det var kun en farge som var best.
her er en kartlagt "trend" for sjøørret
Konklusjonen er altså at de aller fleste fisker ikke er fargeblinde, og at riktig fargevalg kan være forskjellen på en god og en dårlig fiskedag (fangst). Asgeir