Facebook ikon Instagram ikon
13. august, 2012 - Båt og havfiske

Myte nr.5 Torsken best med R i måneden

Myte nr.5 Torsken best med R i måneden Hei Tenkte jeg skulle fortsette å skrive litt om fiskemyter, i følge tilbakemeldinger er de særdeles godt likt på bloggen. Tideligere har jeg (delevis) avkreftet myter som at du må gjemme kroken for å få fisk. At fisken biter best når det regner, at fisken er fargeblind, og at fisken føler smerte. Alle disse blogg innleggene kan du finne med å bla deg bakover i arkivet, eller trykke på uthevede tekst over. Veldig ofte hører vi at torsken har best kvalitet i de månedene som har R i seg. Det vil si alle unntatt, mai, juni, juli, og august. Jeg har alltid synes det er rart at torsken skulle ha dårligere kvalitet i disse månedene.

torskens kvalitet kan variere hele året
Generelt kan en nemlig si at omtrent alle fiskeslag mister mer eller mindre kvalitet (fett) omkring gytingen. I denne perioden brukes mye av overskuddet, fett og proteiner i fisken, om til rogn og melke for å kunne gyte og bringe bestanden videre. I tillegg begir en rekke arter seg ut på lange gytevandringer og en del arter begrenser inntaket av næring betraktelig. Alt dette gjør at fisken blir magrere og kjøtte ”tørrere” og mindre smakfullt. Fisken vil også bruke noen uker på å ”feite” seg opp etter gytingen og å komme tilbake til normal kvalitet. Hvis torsken er som andre fisker burde altså kvaliteten på kjøttet være dårligst omkring februar, mars og april avhengig hvor du er i landet, og når fisken gyter. Nå vil nok mange rynke på nesen og tenke på det fantastiske skreifiske, og si at denne kvaliteten er bra. Og jeg tror torsken er en av de artene som spiser brukbart gjennom gytingen og holder kvaliteten noenlunde bra. Det er nok allikevel ingen tvil om at mye av kvaliteten er fordelt over i melke og rogn. Heldigvis tar vi nytte av hele fisken og ikke bare kjøttet til skreien.
skikkelig "segene" og gyteklare skrei
Grunnen til at vi tar ut så enorme mengder torsk i disse månedene, er  først og fremst at den er lett tilgjengelig i Norske fjorder, og ikke befinner seg langt ute i Barentshavet som den gjør resten av året. Men det er jo litt betenkelig å drepe så mye fisk før den skal gyte…. Det at torsken skulle være dårligere i måneder uten R i, handler nok mest om at vi før i tiden ikke klarte og oppevare fisken særlig lenge i sommertemperaturer. Uten kjøleskap å fryse muligheter er torsken en av de artene som ikke kan ligge særlig lenge før den blir dårlig.
skikkelig flott sommertorsk i midnattsol
Et tips er å ta med en kasse med is når du fisker om sommeren. Bløgg fisken umiddelbart og legg den på is. Da vil torsken og annen fisk være like bra i den varme årstiden som resten av året! Asgeir