Facebook ikon Instagram ikon
21. august, 2012 - Båt og havfiske

Myte nr 6. NORDAVIND, GIR DÅRLIG FISKE

Hei, Dette er nok en av de mytene jeg har mest problemer med å avkrefte, antagelig fordi den ofte er sann! Været og vinden har noen ganger stor innvirkning på fisket, og dens aktivitetsnivå. Det vil imidlertid være stor forskjell på vindens innvirkning i forhold til hvor du fisker. Det er naturlig å tro at nordavinden påvirker mer under fiske på høyfjellet enn for eksempel på havet.

pålandsvinn kan gir ofte godt fiske
Siden jeg kaller dette en myte, handler det først og fremst om at jeg tror fisken forandrer adferd og ikke nødvendigvis slutter å spise. Jeg tror nemlig at fisken må ha mat selv om vinden blåser fra Nord! Ofte blåser det fra nord i ukes vis i strekk, og fisken må ha mat og spiser selvfølgelig for det.
på fjellet merker vi nordavinden godt
Jeg har selv opplevd at fiske er dårlig når det er nordavind, spesielt i ferskvann, og spesielt oppe på høyfjellet når jeg fisker etter røye og ørret. Jeg er ganske sikker på at grunnen er at nordavinden ofte er kaldere en andre vindretning og, derfor påvirker innsektslivet /byttedyrene som fisken spiser negativt. De flest innsektene i ferskvann er nemlig mest aktive når det er som varmest, og går ned på aktivitetsnivået, og nesten i dvale når det blir kaldere. Vi vet jo at de fleste klekkingene skjer når det er de varmeste vår og sommerdager.
havhesten er i alle fall sulten etter en nordavinds storm
Når innsektene er på sitt mest aktive som f. eks under klekkinger så er også fisken på sitt mest aktive. Etter en varm sommerdag med varm vind fra syd og mange klekkinger, vil en påfølgende kaldere nordavind være en stor demper på aktivitetsnivået og derfor gi dårligere fiske i en periode. Etter en stund vil jeg tro at fisken tilpasser seg situasjonen og begynner å beite på innsekter den for eksempel kan finne nær bunnen. Du må altså også skifte taktikk! Nede ved kysten og ute på havet har jeg ikke merket veldig mye forskjell på vindretningene, men jeg må innrømme at nordavinden er noe av det jeg liker minst. Det har mye med at den ofte er kald, gir fralandsvind (på Sørlandet) og ofte blåser hardere og varer lengre enn andre vindretninger.
vindrettning ikke så viktig for fiskebettet på havet
Uansett ikke la være og fisk selv om det er nordavind, det er som regel bare litt vanskeligere…. Asgeir