Facebook ikon Instagram ikon
21. mai, 2012 - Produktomtale og tester

NanoFil Revolusjon…

Hei, dette er viktig! Hvert år hører vi om nye multifilamenter eller supersnører om du vil, som skal revolusjonere fiske. Egentlig har det ikke skjedd noen forbedringer siden Berkely kom med Fire Line i 1996! Heller tvert om, de siste års nyvinninger kan på ingen måte måle seg med Fire Lines glatthet og slitasjestyrke og har derfor ikke kommet særlig lengre en til butikkhyllene. Slike liner blir sjelden kjøpt to ganger av samme person. Faktum at de nesten ikke tåler slitasje, og at de er så myke at de lett skjærer seg ned på spolen gjør at de fleste går tilbake til Fire Line som er en ”blanding” av fibre og sene og gjør at den blir hardere og dermed tåler mer slitasje og legger seg riktigere på spolen. Årets ”nye” FireLine Exceed er til og med blitt rundere og mykere slik at den føles enda bedre.   Den største nyheten er allikevel Berkley Nanofil! Nano teknologien er nå endelig kommet til snørene. Her er det altså snakk om å lage de letteste og sterkeste materialene ved og ”flytte” molekyler på en milliondels millimeter. Nanofil linen består av hundrevis av Dynema fibre (verdens sterkeste fiber) forent sammen på en måte som gjør den helt rund og mye glattere enn du har kjent en line før. Den føles da helt som en monofilament (sene), men består likevel av fibre som gjør den mye sterkere og noe smidigere og mykere. I tillegg vil dimensjonen være helt korrekt og ikke slik som alle andre multifilamenter at de fyller mye mer en det står på pakningen.  

knute oppskrifter følger med i pakningen
Jeg har nå brukt Nanofil snart et år før det nå kommer på markedet, jeg garanterer at det er det råeste fiskesnøret laget for haspelfiskeren til nå i historien. Det første du vil merke er at det er mye tynnere en tilsvarende oppgitt dimensjon av andre multifilament (også FireLine), og at du derfor helst bør gå opp et hakk eller to. Jeg bruker f.eks 0,16 og 0,19 til sjøørret og 0,13 og 0,16 til ørretfiske. Dette er allikevel tynt, bare sammenlign med sene! Den første følelsen du får når du tar første kast er fantastisk, når du drar til, mister du helt kontakten med det du har i enden av snøre. Den superglatte overflaten gir nær 0 friksjon og kastet går mye lengre. Fortsatt er det ingen strekk, super kroking, og det skjærer vannet bedre en noe annet snøre. Gled deg!  
lag spoleknute og sikre med tapen som følger med
Imidlertid krever det litt ekstra ”oppmerksomhet” fra fiskeren. Den superglatte overflaten gjør det vanskeligere å knytte. En dobbel palomarknute gjør jobben, men aller helst bør du bruke uni-filament knuten. Da vil NanoFil være like sterk som FireLine selv om dette ikke er gjengitt på pakningen, uansett er den mer en sterk nok hvis du stiller bremsen riktig. Jeg har som regel ikke brukt fortom (fluorocarbon) på NanoFil, men det kan du selvfølgelig gjøre, men det blir enda en knute. Den melkehvite fargen på NanoFil ser absolutt ikke ut til å påvirke fiske i det hele tatt, tvert om har den vært en fryd å fiske med. Husk at fisken som regel ser linen under i fra og derfor vil denne fargen være tilnærmet usynelig mot den lyse overflaten og himmelen.  
Nanofil snøre på Abus testvinner "Revo" snelle, også den av Nano materiale
Foreløpig kommer den i dimensjonene 0.07 til0,19 mm. i hvit. Og egner seg da aller best til det aller meste av haspelfiske i innland opp til lett sjøfiske. Jeg håper på tykkere dimensjoner etter hvert og en fluoriserende farge, vi får se hva som kommer etter hvert….   NanoFil ble kåret til vinner av ”årets nye produkt” på EFFTEX messen i Europa, og ICAST beste nye produkt i USA for 2012.   VIL DU VINNE NANOFIL? Jeg sender ut en 270 m spole Nanofil, (verdi kr 549,-) til 6 av dere som kommenterer dette innlegget. De 6 blir ”trukket” tilfeldig ut, og vinnerne får den da tilsendt i posten. Husk å legge ved navn og e-mail adresse slik at jeg får tak i dere! Konkurransen varer til og med Torsdag 24.   Asgeir