Facebook ikon Instagram ikon
29. september, 2013 - Båt og havfiske

Natt nr.2 på sjøen

Hei du, Etter suksessen med tre slettvar på en natt, kunne jeg nesten ikke vente på og ta en ny tur ut. Jeg fikk derfor pakket båten med utstyr og satte ut med hodelykt for å lete etter de fiskene som trekker inn på grunt vann om natten.

sandorm/fjærmark er et fantastisk godt agn
  Øverst på ønskelisten var flatfisken tunge, og jeg «ladet» opp med selvplukkede sandorm. Sandormen finner du nede i sanden hvor du ser de karakteristiske toppene på lavt vann. Mye jobb men definitivt verdt strevet. Ellers hadde jeg med reke, makrell og gulp som agn. Jeg tok også med et par små jigger for å teste om en eventuell slett eller piggvaren ville ta disse. Det blir mørkt (og kaldt) tidlig nå, så fiske kunne starte rundt kl 21.00. Jeg prøvde meg først på tre nye plasser, uten å se snurten av tunge eller noe annet spennende.  Det var en lang rekke skrubber og rødspetter, samt stimer med andre småfisk, men altså ikke noen tunger eller større flatfisker.
legg merke til sandormen jeg har lagt foran den
  Litt skuffet satte jeg derfor kursen for den bukta jeg hadde mest suksess i på forrige tur. Jeg styrte rolig innover og spottet den første slettvaren, nesten eksakt på samme sted som forrige gang. Den lå helt stille og godt nedgravd og gjorde ingen reaksjoner når sandormen min dalte ned og la seg 2 cm foran munnen dens. Jeg viftet lenge og vell, ingen reaksjon. Så testet jeg en liten makrell strimmel med samme resultat. Til slutt satte jeg på en liten jigg, når den hadde dunket tilstrekkelig mange ganger foran og så oppå hodet, ble den bare litt irritert og snurret rundt og flyttet seg 3-4 meter. Ingen jaktende fiske denne her nei.
spennende og se de ligge på grundt vann
  Bare 7-8 meter lengre inne lå fisk nr.2 også dette en slettvar. Her nede er det ca 80% slettvar, og 20% piggvar, og den helt trillrunde formen på fisken indikerer i alle fall at det mest sannsynlig er nettopp en slettvar jeg ser. Jeg lirker ned gopro kameraet i håp om å filme et «take», men samme historien gjentar seg, fisken viser ingen interesse for noen av godbitene mine.
heller ikke denne lille jiggen gav noe resultat på denne slettvaren
  For og gjøre en lang historie kort så jeg hele 4 slettvarer som overhode ikke var interessert inne i samme bukt. Sist tur fikk jeg 3 av 5, var det bare tilfeldig? Litt skuffet måtte jeg innse at det var nytteløst og herje rundt på dem flere ganger, selv om jeg prøvde. Og det var jo egentlig tunge jeg var ute etter. Det positivet er at jeg har funnet en særdeles god slettvarbukt, som 4-5 fisker besøker hver natt.
måtte bare ned og "plukke" noen skrubber for og se at agnet virkelig fungerte, og det gjordet det
     
jeg kunne fått så mange skrubber og rødspetter jeg bare ville denne natten
Jeg fortsatte videre på tre nye områder som på kart og flyfoto så lovende ut for tunge, uten å se snurten av arten. Jeg kom imidlertid over en liten slettvar til, som var i modus og tok sandormen øyeblikkelig det traff bunnen i front. Dette var den minste av dem alle, men i alle fall et lyspunkt som viser at det nytter å prøve videre. Det gjelder tydeligvis bare og prøve slettvar etter slettvar, og så er det plutselig en som finner ut at den er litt sulten. Fisken ble fotografert og satt tilbake igjen.
en liten slettvar til slutt....
  For meg blir det nok ikke mange flere natt turer i høst, i neste uke settes det nemlig nesten «en million» hummerteiner her nede så da blir det nok ikke lett og ferdes nattestid med båt uten å få propellen full av tau. Det skal imidlertid bli artig og prøve de forskjellige sesongene med nattfiske fremover, spesielt har jeg store forventninger til vårsesongen når de skikkelig store flate gytefiskene kommer inn her. Det er også da det er mest tunger i området her (håper jeg). Asgeir