Facebook ikon Instagram ikon
16. desember, 2015 - Artsfiske

Nattsjekk og sild

Hei, det har ikke vært all verdens mye fiske den siste tiden, men noe har det blitt. For det meste har det gått i sild og torsk. Helt typisk så har det to artene trukket inn på grunnere vann nå når vannet bikker under 6-7 grader. Dette innsiget av fisk faller oftest med tiden rundt jul her på Sørlandet, så derfor kan en godt si at en fisker etter juletorsk eller julesild.  

sild og torsk dominerer fangstene nå om dagen
sild og torsk dominerer fangstene nå om dagen
  Jeg fikk også besøk av fiskekompis John Olav Florø Larsen som var på en snarvisitt for å se om jeg kunne guide ham til slettvar og sild som han sårt trenger i konkurransen «NM i sportsfiske». Denne konkurransen går ut på å fange flest mulig store fisk i flest mulig forskjellige arter i gjennom et helt år. Det er bare en drøy uke siden jeg fikk slettvaren på 2.350 kg så han hadde håpet på å treffe den sorten, og helst en med bra størrelse. Det har imidlertid blitt betraktelig kaldere den siste uken og vanntemperaturen er nesten halvert (4-5grader) siden den slettvarfangsten. Vi tok allikevel turen ut kl 22 00 på kvelden med minusgrader i luften for å se om den var på plass.  
-2 grader og ut i båt på natten, god vi har julebrus
-2 grader og ut i båt på natten, god vi har julebrus
 
det var en slik en JOFL hadde håpet på og komme over
det var en slik en JOFL hadde håpet på og komme over
  Jeg oppdaget imidlertid raskt at forholdene var blitt mye vanskeligere, mange av buktene jeg vanligvis fisker i var tilfrosset, og dermed utilgjengelige for kikkfiske. Vi måtte derfor kjøre mer utaskjærs. Det var lett å se at det kalde vannet bidrog til at det var langt mindre liv å se nå enn når forholdene er på sitt beste. Selv de flyndreartene som det til vanlig er mengder av, har tydeligvis trukket litt dypere nå. Det stemmer egentlig bra med teorien min om at 7-10 grader sjøtemperatur er best for nattlig kikk fiske etter flyndre. Det var imidlertid plutselig en «ny art» å se denne natten, en flyndre art jeg sjelden ser så mye av så grunt. Vi fant nemlig 6-7 gapeflyndrer fordelt på flere bukter. Det var jo i seg selv artig, og igjen et tegn på at de forskjellige flyndreartene har litt forskjellige vandringsmønster. Ellers ble det kort fortalt ingen slettvar på JOFL denne gangen, men vi hadde noen fine og kalde timer på sjøen denne desember natten.  
nå var imidlertid gapeflyndrene på grunt vann
nå var imidlertid gapeflyndrene på grunt vann
  Dagen etter var det silda som var i kikkerten til JOFL. Til tider og på spesielle steder er det nå store mengder sild her I Lillesand , og JOFL trengte et forholdsvis stort eksemplar på opp mot 300 g for å kapre de nødvendige poeng til å holde seg i tet i sammendraget. Jeg fyrte derfor båten ut til en av mine beste plasser der vi raskt så at det var noen bra stimer med sild. De gikk høyt i vannet og forflyttet seg raskt, slik at det var vanskelig å fiske effektivt denne dagen. JOFL klarte imidlertid å vippe opp et såpass antall med fin sild at målet ble nådd. Den største silda rundet akkurat noen gram over 300, så dermed var noen verdifulle poeng i konkurransen sikret. JOFL leder for øyeblikket saltvann og allroundklassen så vidt jeg vet.  
JOFL strålende fornøyd med denne silda på drøye 300g
JOFL strålende fornøyd med denne silda på drøye 300g
  Siden det nå blir juleferie i Finland, og vanligvis en eller to måneder med is på fjordene i Lillesand, så tar jeg nå opp båten for en liten periode. Jeg har imidlertid tilgang til et par mindre båter på henger, så muligheten for å fiske utpå sjøen er fortsatt der. Uansett er det fint å gå å fiske i fra land. Utover det, håper jeg på at isen legger seg i innlandet slik at vi kan få benyttet oss mer av det fiske. Vi får bare se hvordan vinteren blir, noe fiske skal det uansett bli fremover.  
selv om det nå ser ut for at isen kommer å går er det nok smartest å få den på land i en liten periode
selv om det nå ser ut for at isen kommer å går er det nok smartest å få den på land i en liten periode
  Asgeir