Facebook ikon Instagram ikon
3. februar, 2015 - Sjøørretfiske

Noen februartips for sjøørreten

Hei Siden sjøørretfiske er såpass populært her på bloggen, tar jeg gjerne opp litt ekstra tips for sesongen som vi er inne i akkurat nå. Det kan imidlertid være lurt å søke på sjøørret, eller gå inn i kategorifeltet øverst og til høyre på bloggen for å finne mere stoff om sjøørretfiske hvis du vil oppdatere deg mer på mine beste tips for sjøørreten. Jeg har tidligere altså skrevet mye, også om de forskjellige årstiden når det kommer til sjøørretfiske, og ingen har jo egentlig fasiten. Dessuten lærer også jeg noe som sportsfisker hver dag, og det er ikke nødvendigvis slik at det jeg mente for 5 år siden er fullt så bastant nå, eller motsatt (heldigvis).  

sjøørreten er i farta nå
  Når vi nå skriver februar, er det jo midt i den kaldeste årstiden for ørreten. Litt avhengig av hvor du er i landet vil oftest sjøtemperaturen ligge mellom 1-6 grader i sjøen, og det er ganske naturlig at sjøørreten sparer litt på energien i det kalde vannet, men spiser godt når den kan. Mesteparten av sjøørreten finner du nå i de indre kystområdene (innaskjærs). Let opp sydvendte bukter eller andre plasser hvor sjøtemperaturen kanskje er en grad eller to varmere en ellers. Et lite vanntermometer kan vær et godt hjelpemiddel. Vær heller ikke redd for å fiske midt på dagen, i solskinn. Alt tilført varme gjør at sjøørreten nå blir mer aktiv.  
det er fint å være sjøørretfisker nå om dagene
  Forskere har også funnet ut at sjøørreten spiser mest annen fiske som brisling og tobis nå om vinteren. Det vil allikevel være grunne bukter og «badekar» hvor det finnes rikt med tanglopper (mysis) og småreker, og flere plasser med gode innslag av børstemarker. Dette kan jeg også se når jeg er ute å lyser med vindu på denne årstiden på disse plassene.  
denne beitet småreker og mysis i et "badekar"
  En annen faktor er at mesteparten av sjøørreten må feite seg opp igjen etter gytingen. Det vil si at den ikke kan være kresen og tar gjerne store lokkemidler. Det er ikke uvanlig at en sjøørret på en drøy halvkilo tar en sluk, flue eller wobbler på 12-15 cm hvis den får sjansen. Et stort lokkemiddel vil også være lettere å se for sjøørreten, derfor kan det være et spesielt lurt valg nå i februar. Er du i et området med grunne bukter og badekar (små fordypninger) og du vet det står ørret der kan allikevel en liten imitasjon fungere bra når sjøørreten er vant med å spise dette. Jeg ville imidlertid valgt en farge som er lettere å se, enn på en ren imitasjonsfarge. Jeg har selv absolutt beste erfaringer med fargene hvitt, oransje, rosa og fluorgrønn på denne årstiden. Det er farger som har stor kontrast, eller er såkalte «tilbudsplakatfarger» som fisken lettere ser en de naturlige byttedyrene. Siden den nå må ha mye mat, vil den naturligvis ikke takke nei selv om ikke fargen er korrekt.  
de beste fargene for kaldt vann står nederst i tabellen
  Siden vannet er så kaldt, og sjøørreten ikke sløser med energien, vil det oftest være lurt å ha liten fart på lokkemiddelet på denne årstiden. Husk imidlertid å varier noe slik at det ikke blir helt statisk. Fisk i områder fra 0-3 meters dyp der hvor sjøørreten vanligvis jakter. Husk spinnstopp, det betyr at du en, to eller tre ganger på vei inn stopper opp lokkemiddelet slik at sjøørreten får noen ekstra muligheter til å bite. Blir det ekstremt kaldt kan sjøørreten trekke dypere eller opp i brakkvann, men det hører til unntakene når saltvannet nærmer seg frysepunktet. Skitt februar jakt etter den blanke, å husk å slippe ut tynn og mager fisk, samt dem du ikke har plass til i magen. Det vil du ikke angre på! Asgeir