Facebook ikon Instagram ikon
12. august, 2014 - Artsfiske

Nordlig knurrulke (ny art)

Hei, ja så var vi litt tilbake på artfiske igjen, og en ny art kunne krysses av på den nye artslisten min. På en snartur til Rogaland satte jeg igjen kursen innover i Lysefjorden for å prøve en heller sjelden art, den lille nordlige knurrulken. Jeg har tidligere vært på stedet to ganger sammen med John Olav Florø-Larsen som har vist meg plassen, men da uten resultat. Denne gangen var jeg alene men selvfølgelig fast bestemt på å lure denne lille krabaten, på den etter hvert så kjente plassen for mange av de Norske artsfiskere.  

f3 ulker, ra en kjent plass inne i fra Lysefjorden
   
en liten makrellterning på sabikihekle gjorde susen i dag
  Jeg hadde lagt en liten ny plan som snart skulle gi meg rask uttelling skulle det vise seg. Tidligere har jeg fisket med små kroker på paternoster og flapper takler, men nå hadde jeg fundert ut at et rent sabikihekle med et tungt kastelodd i enden, og et lite lett lodd på toppen (for å få det til å legge seg flatt på bunnen) burde være enda mer effektivt. På den måten skulle jo alle de 5-6 krokene fiske dirkete på bunnen og knurrulkene. Sabikiheklene hadde krokstørrelse rundt 8-10 og jeg agnet de flest krokene med en liten terning (0,5×0,5cm) makrell, og et par av krokene innimellom med blåskjell.  
en stk nordlig knurrulke
   
på tur nummer tre hit kan den endelig krysses av på artslisten
  Første kast ble lagt ut rundt 70 meter fra bryggen, da loddet traff bunnen strammet jeg opp og kjente umiddelbart litt dirring i stangtuppen. De er der tenkte jeg, men lot den ligge for å agne og kaste ut stang nummer to rundt 50 meter ut fra bryggen. Da takkel nummer to var strammet opp og stangen lagt til side bestemte jeg meg å sjekke første stang. Jo det var fortsatt litt dirring og tyngde, og forbauselsen var stor når det både kom opp en større vanlig ulke, og en nordlig knurrulke, allerede på første kastet.  
like etterpå dukket eksemplar nummer 2 opp
   
artige tegninger og farger
 
en flott fisk
  Glad og fornøyd rotet jeg frem kamerat og fikk tatt noen bilder av fiskene. Fiskene ble så gjenutsatt og jeg vippet bare dette sabikiheklet ned på innsiden av bryggen, for så å sjekke ut stang nummer to som lå der ute på dypet. Joda, litt liv her også! Opp kom en dvergulke, og så en nordlig knurrulke til, for en uttelling! 2 nordlige knurrulker på 10 minutter, og her hadde jeg altså sittet i to tager tidligere uten å få arten. Ja, slik er vel artsfiske, noen ganger er klaffer det direkte, andre ganger går det dager og uker!  
en vanlig ulke
   
ulkehale
  Jeg pakket sammen og dro opp første stangen som jeg bare slapp ned under bryggen, der hang det for sikkerhetsskyld en fløyfisk, så en kan jo si at den korte fisketuren gav noen artige fisker denne regnfulle dagen inne i Lysefjorden. Ser i alle fall ut som det er skikkelig gang her inne nå.  
og til slutt en fløyfisk
    Her er hva de skriver om arten Nordlig knurrulke på fiskipedia: http://www.fiskipedia.no/   Latinsk: Triglops murrayi Engelsk: Moustache sculpin Svensk: Simpknot Dansk: Murrays knurulk   Kjennetegn: Mørk flekk bakkant av førsteryggfinne, og mørke bånd på halefinna. Taggete hudfolder går på skrått ned fra sidelinja [Muus & Nielsen 1999]. Finnestråler i 1. ryggfinne: 5-6 piggstråler Finnestråler i 2. ryggfinne: 19-24 bløtstråler Finnestråler i gattfinne: 19-25   Biologi: Trives best på sandbunn [Pietcsh 1993]. Dypeste registrerte fangst er 530 m [Coad & Reist 2004]. I Barentshavet er den mest vanlig mellom 100-200 meters dyp, temperaturer mellom 1-3°C og salinitet (saltinnhold) minst 34 promille. I Hvitehavet opptrer den noe grunnere, og tolererer et lavere saltinnhold, ned til 24 promille. Leveviset er bentisk (bunnlevende) til epibentisk (nært tilknyttet bunnen) [Coad & Reist 2004]. Føden består av mangebørstemark og krepsdyr [Muus & Nielsen 1999]. Gyter sannsynligvis om høsten eller vinteren. Eggantallet ligger rundt 100-200. 7-15 mm lange yngel blir observert pelagisk drivende på kystene rundt Barentshavet i vårmånedene april-juni.     Asgeir