Facebook ikon Instagram ikon
29. november, 2012 - Båt og havfiske

Norges største torsk, Sørøya selvfølgelig

Heisan, Det er vel en god del som planlegger vinterens fiske, og da er det vel vanskelig å komme utenom skreifiske i februar, mars og april. Det er jo helt klart to destinasjoner som peker seg ut, Lofoten og Sørøya. Her er de aller største innsigene av gyteklar Barentshav torsk. Det er også viktig å huske at det kommer gytetorsk innover langs kysten i hele Norge, selv om det ikke er noe i nærheten av de mengdene som finnes i disse to områdene Nord på. På Sørvestlandet kaller de det ”feratorsk” og på Sørlandet kaller vi det ”gregoriustorsk”.

enkel men grei innlosjering på Sørøya
Uansett hvis du vil sette pers, er det nok sikrest å reise oppover til Lofoten eller Søraya altså. Det gjorde Morten Hvam og tre kompiser fra Østfold i fjor. Den andre uka i mars var de på plass hos Fiskarboden Jakt og Fiskekamp på Sørvær som ligger ytterst på Sørøya. Campen drives av Odd Egil Larsson som selv er en aktiv fisker. Noen dager tideligere hadde han dratt opp to store fisker på 24 og 27kg, så han viste at forholdene lå til retter for storfisk for de ny ankommende gjestene.
Breivikfjorden og områdene utenfor er antaglig Europas beste fiskeplass
De fire fiskekompisene (Morten Hvam-Kjetil Langvatn-Henning Meyer og Morten Ekhaugen) dro ut i en av de to båtene som tilhører campen, og allerede første dagen ble det fullklaff. Skreien stod fra bunnen på 100 meter og helt opp til 30 meter under overflaten. De fikk mange torsk rundt 20 kg, de aller fleste ble satt ut igjen.
storfisk på gang...
Utpå dagen bet rekordfisken! Morten Hvam fikk plutselig et napp på svenskepilken utenom det vanlige, og fisken tok ut mye line av en snelle som var svært hard innstilt på bremsen. Det gikk flere utras før fisken begynte å gis seg, noen minutter senere steg det opp en ”tønne” av en fisk noen meter fra båten, de skjønte snart at dette var en fisk opp i mot rekordstørrelse og kjørte inn til fiskemottaket på Sørvær for å veie fisken. Den godkjente vekta stoppet på hele 41,72kg, ny rekord var i boks, til stormede jubel! Fisken har nå blitt godkjent som Norsk og Europeisk (EFSA) rekord.
rekordfangsten er sikret ombord
Odd Egil Larsson forteller at fisken var fantastisk flott, men at han vet det finnes enda større torsk der ute. Jeg har selv mistet en jeg er helt sikker på var enda større, den glapp i siste sekund dessverre, og yrkesfiskere har rapportert om flere torsk mellom 40 – 50 kg og de er ferdig sløyd!!!
ny rekord er et faktum....
Her har du en liten film som viser storfisken på vekten; http://www.youtube.com/watch?v=SA9NKkreev0 Har du lyst til å ta deg en tur, kan det være lurt å booke nå, sjekk ut Fiskarboden Jakt og Fiskekamps nettside her; http://fiskarboden.no/
rekordfisk og rekordholder
Asgeir (foto: Odd Larsson)