Facebook ikon Instagram ikon
27. mars, 2016 - Artsfiske

Ny art # 123 spisskate

Hei, da var det endelig påskefiske der og jeg benyttet anledningen til å ta en tur til Vestlandet mens resten av familien ferierer litt i Finland. Jeg har lenge hatt spisskaten i kikkerten og har hatt jevnlig dialog med Asmund Aasheim om å ta en fisketur sammen med ham ut fra Stord. Her ligger Bømlafjorden og flere tilsluttende fjorder som er rikt besatt av dypvannsfisk, og deriblant den karakteristiske spisskaten. Asmund er lokalkjent i området og har dessuten en bra fiskebåt som kan ta oss ut på de beste plassene. Dermed var det egentlig bare å vente på den retter anledning som passet for oss begge, og det var altså langfredag.  

perfekt båt for fiske
perfekt båt for fiske
  Asmund hadde i tillegg anskaffet seg en ny minn-kota i-pilot (GPS styrt el-motor) av samme typen som jeg bruker, og dermed var det ekstra stas å få være med å få innvie den. Asmund brukte halve natten før turen på og montere den nye motoren, men dessverre fikk vi ikke den til å virke denne dagen. Dermed måtte vi måtte ty til den gamle metoden med tau og dregg. Det var egentlig ikke noe stort problem siden vi bare skulle fiske på 280 meter, og siden vi begge har lang rutine med dregging på dypt vann. Allikevel vil en i-pilot være en helt ny verden når den lille bagatellen blir fikset om et par dager.  
en av de kjente landemerkene over Bømlafjorden
en av de kjente landemerkene over Bømlafjorden
  Jeg hadde kjørt i fra Lillesand kvelden før og var klar om morgenen slik at vi fikk komme oss utpå ganske tidlig. Asmund hadde planen klar, og plasserte båten på et sted han tidligere hadde vært med å fange en håndfull spisskater. Jeg var kun ute etter denne arten og kjørte derfor to halve fisker av sei, sild eller makrell på to kroker direkte på bunnen etter et glidetakkel ( 0,90 Trilene fluorocarbone og ca 10/0 str krok). Vi kjørte begge ned agnene våre på 280 meter på en flate noen få meter utenfor en kant, og satte oss til å vente.  
takkel for skater
takkel for skater
  Allerede etter en time og ett kvarter var det tydelig noe som var bortpå agnet mitt, det så egentlig mest ut som småhai som nappet litt, og etter det ble det helt stille. Jeg valgte likevel å kjenne etter om det var noe der en stund etterpå. Jo her var det fisk, men bare jevnt og tungt. Vi så bare med vantro (det var jo langfredag) på hverandre, kunne det allerede være sorten? Jo da, noen minutter senere kom det karakteristiske stealt bombeflyaktige fisken til syne under båten.   DCIM100GOPRO   DCIM100GOPRO   DCIM128GOPRO   DCIM128GOPRO   DCIM128GOPRO   IMG_0989   Jeg er jo egentlig av den stillfarne typen, men smilet gikk nok helt rundt når jeg så at den var riktig kroket inni kjeften. Art nummer 123 på stang i Norge var nå et faktum. Bilder ble tatt og fisken satt levede tilbake igjen når det var gjort. Den mystiske fisken gled rolig hjem og ned i dypet igjen.   IMG_1288aa   DCIM128GOPRO   DCIM100GOPRO     Siden vi fortsatt hadde en god del fisketid igjen bestemte vi oss for å prøve på en ny plass Asmund hadde blinket ut. Det gav ikke stort annet enn noen hågjel (småhaier). For meg var allerede hele turen til Vestlandet reddet og vel så det.   IMG_1047   IMG_1054   Takker Asmund Aasheim for super fisketur, og så får vi la bildene tale for seg!   IMG_1017   Artslisten min finner du øverst på bloggen, eller hvis du klikker her!   IMG_1001   Her er en liten filmsnut fra turen:   https://youtu.be/aQOgFtBIMLg     Asgeir (foto: Asmund Aasheim og Asgeir)