Facebook ikon Instagram ikon
31. mars, 2013 - Båt og havfiske

Ny film om flyndrefiske

Hei du… Tideligere i år hadde Tommy Egra og jeg en liten tur etter de flate. Jeg skrev om denne turen på bloggen 8. januar og repiterer den her fordi nå har Tommy lagt ut en video fra turen som du kan se her: Tommys flyndrefiskefilm  Ellers begynner jo flatfiske for fult utover nå og metodene er ganske like hele året. Sjekk filmen over fra Tommy! Resten av repotasjen følger under;   Januar er vanligvis en rolig fiskemåned men en må jo benytte de dagene når det melder stile, sol og plussgrader. En kjapp prat med fiskeentusiasten Tommy Egra og vi var begge i samme båt ut fra Lillesand.

en fantastisk soloppgang, alt lå til rette for en flott dag på sjøen
  Vi hadde egentlig ikke planlagt hva vi skulle fiske, men var åpne for det meste avhengig av isforholdene. Et par haspelstenger og et par lette båtstenger ble rigget. Muligheter for tidelig sjøørretfiske er absolutt til stedet, men vi fant ut at de beste buktene fortsatt var islagte og sjøørretfiske ble da bokstavlig talt lagt på is ganske raskt. Et par kast i ”grunnesund” hvor vi så en sjøørret ble det hele, vi satset heller litt på agnfiske.
Tommy med sjøørretstanga på en blank formiddag i januar
  Vi begynte så smått på 60 meters dyp hvor jeg tideligere har fanget et par smørflyndrer, en sjelden art som kunne vært gøy å få skikkelige bilder av. Dessverre var nok forholdene ikke helt på topp for denne arten men en flott blåstål/rødnebb bet på når vi traff første kant. Det så virkelig ut som den var midt i kjønnsskifte. Rødnebben skifter som du sikkert vet kjønn og blir blåstål når den blir større. Denne hadde virkelig fargene både fra rødnebb og blåstål, en fantastisk flott fisk å se på.
blåstål eller var det rødnebb på vei opp...
   
rene fyrverkeriet på en av de første dagene i januar 2013
 
sjekk den halen
Vi gikk etter hvert noe grunnere i en bukt som står åpen ut mot havet, her pleier jeg å få mange arter. Sandflyndrene var som vanlig på plass, noen torsker og småsei ble også landet her. For å få mest mulig ut av dagen og orientere oss i hvor fiske var best nå på denne tiden tok vi også en runde inn i ”skallefjorden”, dette er en dyp fjord og starten på den kjente ”blindleia”. Her ser du et flyfoto av fiskeområdet i skallefjorden;  http://hvor.no/l/miwavetor
Tommy med en av de flateste for dagen
Her var det mye liv nå. Flere flyndrer, spesielt skrubber og sandflyndrer ble fanget. Plutselig var det en litt annen form på en av de flate som gjorde Tommy oppmerksom på at dette var en ny art på vei over ripa. Han hadde fanget en gapeflyndre. Ikke så veldig sjelden, men en morsom fangst og en ny art for Tommy. Gapeflyndren har en mye større munn en de andre små flate og hadde svømt opp en halvmeter og tatt en kombinasjon av gulp og en liten makrellstrimmel.
gapeflyndren var allerede full av rogn
 
en gapende gapeflyndre ble fanget, sjekk spettene i øynene!
  Dagene går fort på denne årstiden og vi måtte snart gi oss siden solen var på vei ned. Jeg kjente imidlertid at det var en lett heving av snøret 7-8 meter over bunnen og valgte å stoppe opp noen sekunder ekstra der. Og ganske riktig noen flere forsiktige napp og så satt det fast fisk. Sekunder senere stod stangen i kraftig bue og de kjente vibrasjonene fra makrellen gjorde meg sikker på at vi hadde funnet denne overvintrende stimfisken. Noen flere nedsipp og flere flapprende haler slo i fiskekassen, vi fikk skikkelig sommerfølelse begge to…….
makrellen e kommet! eller riktigere sakt har vært her hele tiden...
  Asgeir (PS! Tommys blogg finner du under «blogg venner» øverst på siden)