Facebook ikon Instagram ikon
14. september, 2014 - Artsfiske

Ny nattsjekk etter flate

Hei, Fikk sjekket ståa utenfor Lillesand nattestid her om dagen. Jeg venter egentlig på litt kaldere vann i håp om at det kommer inn mer store flatfisker inn på grunt vann. I fjor høst hadde jeg nemlig et fantastisk flott nattfiske her i traktene. Det er fremdeles 17 grader i sjøen så forhåpningene var ikke av de aller største, men siden det var helt blikk stille, måtte jeg bare ut å sjekke en tur. Jeg bruker som vanlig en liten båt med frontmontert el-motor og søker inne på grunne områder, gjerne med sandbunn. Jeg bruker en 1000 lumen hodelykt som gir godt lys og oversikt over de grunne områdene. Ønsker du å lese mer om hvordan teknikken utføres søker du bare på nattfiske øverst på søkelinjen her på bloggen, så dukker det opp flere innlegg fra tidligere turer. Klikker du her kan du se en liten oppsummering av vårens nattfisketurer. Det var som vanlig en lang rekke flate fisker og se, mest skrubber, sandflyndrer, og rødspetter. En skrubbe som skilte seg ut i positiv forstand, altså større, ble fisket på. Den var ikke sen om å gulpe i seg den ferske sandmarken jeg hadde pumpet opp tidligere på dagen. Siden den var såpass pen i størrelsen fant jeg frem vekten og den tangerte akkurat 1,2 kg grensen. Den fine skrubben ble satt ut igjen like etterpå.  

sandmark er supergodt agn på de fleste flate
 
skrubbe på 1200 gram
 
den ble selvfølgelig satt tilbake igjen
  Det var lite varer å se, kun en bitteliten slettvar jeg ikke gadd å prøve på. Omsider dukket det imidlertid opp en piggvar jeg ville forsøke meg på, mest for og holde vedlike teknikken jeg etter hvert har opparbeidet meg. Jeg velger som regel brisling, og det tok mindre en 15 sekunder før den eksploderte og sluket brislingen. Kroken satt imidlertid ikke tilfredsstillende så jeg måtte opp å agne på nytt, og gjøre et forsøk til. 1 minutt senere hugg piggvaren igjen og fisken ble hovet om bord i båten. Etter noen bilder ble den lille piggvaren satt tilbake igjen i håp om at den skal vokse seg stor og komme tilbake om noen år.  
en piggvar ble sikkert hovet
 
ikke så stor, men fantastisk flott i tegningene
 
ut igjen, for og vokse seg stor
  Etter å ha lest om en mulig innvandrer, den svartmunnede kutlingen, som blant annet har blitt observert langs Svenskekysten tok jeg også og fisket opp et par svartkutlinger som på avstand så litt ekstra kraftige ut. Det var selvfølgelig bare helt vanlige svartkutlinger, men artig å sjekke allikevel.  
en kraftig svartkutling
 
det er ofte best å ta bilde av kutlingene i vann for og kunne artsbestemme dem, her en svartkutling
 
Svartmunnet kutling: Liten fisk – ofte under ti cm - som invaderer og dominerer områder. Naturlig hjemmehørende i bl.a. Svartehavet og Det kaspiske hav, og har trolig spredd seg med ballastvann. Oppdaget i Østersjøen i 1990, og har spredd seg bl.a. til Bornholm. Enorme forekomster i bl.a. Donau. Fortrenger stedegne arter. Har høy tilpasningsevne – kan blant annet tåle ferskvann. Foto: J.Brandner/TUM
  Det blir snart en ny natt tur så snart temperaturen i sjøen har sunket et par grader til, følg med følg med …. Asgeir