Facebook ikon Instagram ikon
22. januar, 2017 - Aktiviteter / Happenings

Ny smakstest av flyndre (sandflyndre)

I innlegget du finner hvis du klikker her, testet jeg flyndrefisken skrubbe som mat. Etter at mine danske venner fortalte at de flittig bruker skrubben som mat, synes jeg det var på sin plass å teste den selv om den her til lands har et dårlig rykte. Som du skjønner av innlegget syntes jeg den var helt grei, men scoret ganske dårlig på både farge og konsistens. Konklusjonen ble at den godt kunne spises men at den antagelig lå på en av de nederste plassen hvis enn skulle rangere flatfiskene mot hverandre når det kom til det å være god eller dårlig matfisk. Jeg gav vel skrubben et terningkast 2 hvis jeg husker riktig.  

Sandflyndrene finner du i hopetall på sandbunn, gjerne fra 10-50 meters dyp
Sandflyndrene finner du i hopetall på sandbunn, gjerne fra 10-50 meters dyp
  I samme stund kom selvfølgelig spørsmålet opp. Hva med de andre flyndrene våre? Jeg gav lomren som jeg sammenlignet skrubben med en klar 5 på terningen, og antydet langt på veg at en rødspette godt kunne ha havnet på en grei 4, noe jeg enda står inne for etter å ha spist det et par ganger siste halvår. Begge disse er jo kjente og ettertraktede matfisker som de fleste kjenner, og som daglig fiskes, forhandles, og spises i det norske markedet. Et mer ubesvart spørsmål er vel om den kanskje mest tallrike av dem alle (i alle fall i Sør-Norge) sandflyndren er en god eller dårlig matfisk? Detter er altså en flyndrefisk som fanges i tusentalls hver uke og som ikke blir særlig verdsatt eller omsatt over fiskedisken.  
Det er ofte hvitting, knurr, fjesing, lomre og rødspette på samme sted
Det er ofte hvitting, knurr, fjesing, lomre og rødspette på samme sted
  Sist tur fikk jeg en mengde sandflyndrer, og som vanlig kan du nesten fange så mange du vil hvis du bruker riktig teknikk og er på riktig sted (sandbunn 10-50m). Jeg fikk også denne gangen lomre, og på den måten kunne jeg også denne gangen sammenligne med en av de virkelig god smaksopplevelsene nær toppen av skalaen. Siden sandflyndren også nå har rogn fikk jeg stekt noe av den også. Jeg pleier alltid å sette pris på rogn av fisk, og jeg kan med en gang avsløre at rogn av sandflyndre var veldig godt. Rognen steker jeg på samme måte som filene, i panne med smør, salt og pepper.  
Bruk små kroker 6-4 bak glidebom, agn med reke, gulp, makrell
Bruk små kroker 6-4 bak glidebom, agn med reke, gulp, makrell
  Jeg gjorde testen som sist og tilberedte fisken veldig enkelt. Jeg vente skinnfrie filene i mel med pepper og salt, og stekte dem i smør. For å få en fullkommen middag stekte jeg også hvitting, som ofte betegnes som «havets kylling».  
sandflyndre til venstre, lomre til høyre, i midten hvitting
sandflyndre til venstre, lomre til høyre, i midten hvitting
  For å komme til min konklusjon smakte sandflyndren godt, og hakket bedre enn skrubbe. Jeg vil si at den omtrent var like god som rødspette. Den manglet likevel noe på fasthet og konsistens og var i alle fall langt i fra lomren, som var langt fastere og hvitere i kjøttet. Fargen var lysere og finere enn skrubben som jeg gav terningkast 2.  
Sandflyndrene kan bli godt over kiloen, her nede er de vanligvis ganske mye mindre
Sandflyndrene kan bli godt over kiloen, her nede er de vanligvis ganske mye mindre
  Konklusjonen og sammenligningen med de andre flyndrefiskene blir derfor at den har bedre smak, farge og konsistens en skrubben, men mangler litt på å nå opp til en rødspette og enda litt lengre for å nå opp til lomren. Et terninkast 3 blir derfor resultat. Det er altså en fisk du bør ta deg tid til å spise hvis du får en eller flere. Så langt har smakstesten av flyndrene gitt følgende resultat: Skrubbe               2 Sandflyndre        3 Rødspette           4 Lomre                  5   IMG_4797   Asgeir