Facebook ikon Instagram ikon
28. april, 2015 - Båt og havfiske

Nye takkel og båt på vannet

Hei, Da har jeg endelig fått den litt større båten på sjøen, så da er det snart klart for noen turer ut på litt dypere vann. Det er også en fantastisk fin tid å prøve etter flyndrer og andre arter på grunt vann utenfor bukter og inne i fjordarmer hvis vinden er for sterk til å dra ut på det åpne hav. I den forbindelse trengte jeg litt påfyll av mitt favoritt takkel, et takkel som er usedvanlig bra etter alt som lever nær og på bunnen.  

den litt større skuta sjøsatt og klar for bruk
 
en liten "produksjon" av supertakkelet
  Takkelet består av en liten opphenger, glidebom og to kroker på slepet. På den måten rettes fokuset mest mulig mot de fiskene som lever av ting de finner på bunnen (og det er de fleste). Takkelet fungerer også godt på dypt vann og har blant annet gitt meg et par eksemplarer av den ekstremt sjeldne smørflyndrene. Jeg mener dette kanskje er mitt aller beste og viktigste takkel fordi det er så ekstremt effektivt. Altså et takkel alle havfiskere bør ha flere av i boksen sin.  
en av smørflyndrene som er blitt lurt av supertakkelet
  Jeg lager gjerne en god del takkel av samme type samtidig. Det sparer mye tid og kvaliteten blir ofte mer jevn når du gjør samme operasjon gang etter gang. Jeg oppbevarer dem gjerne i plastposer med zipplås i toppen et og et, for så og samle alle de posene i enn større en. Skal jeg ut å fiske variert kan en takkelmappe med mange lommer også fungere bra, slik at du kan ha mange varianter raskt tilgjengelig.  
de fleste fisk lar seg lure av dette takkelet, bare varier med forskjellige agntyper
  Dette spesialt takkelet jeg nå skal vise har jeg utviklet gjennom mange års fiske, også gjennom mange år som konkurransefisker. Det har garantert vært en viktig faktor og har bidratt til mange seiere, det er nemlig detaljene som avgjør. Under skal jeg gå igjennom del for del slik at du kanskje forstår dette bedre. Vi begynner nedenifra på den siste kroken på enden av slepet, og så oppover til der du binder fast FireLinen.   Nederste krok/attraktor på slep: En Mustad Beak 92553 eller tilsvarende i str 4 blir bundet på med krokstikk knuten av Trilene Fluorcarbon 0,45mm. Så legger jeg en liten elastisk selvlysende slange som limes med lynlim over knuten. Så kommer to perlemor perler delt av en flash paljett. Dernest kommer en gul fluoriserende perle, et spinnerblad, og nok en fluoriserende gul perle. Til slutt en gummistopper som gjør at det hele holder seg på plass nær kroken. (Fargene og spredningen av fosforiserende og fluoriserende lys er nøye gjennomtenkt. Spinnerbladet er med på å strekke slepet slik at det legger seg godt ut i fra bommen, og lokker maksimalt. Husk også at det er viktig at hele denne delen er lett og danser fint i vannet, for tunge komponenter ødelegger ofte den gode og lokkende bevegelsene. Krokstikk knuten gjør at kroken alltid står i riktig posisjon som en forlengelse av fortommen)   Innerster krok/attraktor på slep: En Owner Baitholder 5123-051 eller tilsvarende i str 6 blir bundet på en fortomsbit (10cm) av Trilene Fluorocarbon 0,40mm med krokstikk knuten. Jeg legger en liten bit av fosforiserende rød slange over knuten og limer med lynlim. Fortommen bindes da på hoved fortommen (slepet) med en kirurgknute. Husk at fortommen med kroken skal peke fremover mot bommen, på den måten blir spennet ut fra hovedlinen når takkelet driver fremover på bunnen. (Her bruker jeg altså en enda mindre krok, og en annen farge og langt mindre attraktorer for å tiltrekke andre fisker. Eller i det minste ha noe annet å tilby enn den kroken/attraktorene som henger like bak. Jeg mener altså at det er smart å gjøre så pass forskjell på de to krokene som henger på slepet for å være sikker på at en av de faller i smak hos de forskjellige fiskene)  
alle detaljene samlet
    Glidebom og stoppere: På svivelen mot slepet har jeg festet en liten klar gummislange som er med på og avstive selve slepet, på den måten henger det seg ikke så lett opp i hovedlinen på vei ned. Mellom svivelen og glidebommen har jeg en sort stopp perle som gjør at bommen ikke kiler seg fast i knuten. Selve glidebommen er liten og lett med en lengde på om lag 26 cm (fra bøy til spiss). Over glidebommen har jeg en ny sort perle, og en kobberhylse som fungerer som stopper ca 20 cm over toppe av bommen når den hviler mot slepet. Det vil altså si at det er om lag 20 cm fri drift før fisken kjenner motstand av loddet. (jeg har testet mengder med forskjellige glidebommer og lengde på den frie driften. Jeg synes de lette tynne med litt lang lengde er best, og at en drift på om lag 20 cm er nok til at du kjenner fisken med en følsom stang før den kjenner vekten av loddet. Ved tyngre lodd og kraftigere takkler må du naturligvis også opp i kraftigere og større glidebommer)   Øverste krok/opphenger: Om lag 16 cm over kobberhylsen/stopperen har jeg en opphenger laget på samme måte med en tamp (10 cm)av 0,40 fluorcarbon festet med kirurgknuten. Den fortommen skal peke oppover for at den skal holde seg lengst mulig ut til siden fra hovedlinen. Her bruker jeg igjen en Mustad Beak 92553 beak i størrelse 4 med krokstikk knuten. En selvlysende rød slangebit festes over knuten med lynlim, så kommer en selvlysene hvit perle, et lite spinnerblad og så en fluoriserende rød perle. Til slutt en gummistopper som holder det hele på plass ute ved kroken. (har ofte suksess med en lokkende spinnerblad litt over bunnen, det trigger fiskene til å ta turen opp. Bladet må imidlertid være lite og lett. En enkel tamp ut fungerer bedre på sær og vanskelig fisk enn en opphengerløkke men er altså mer jobb å lage)  
10 ferdige takkler klar for pakking og bruk
  Øverst er det en Berkley svivel omtrent 40 cm over opphengeren. Hele hovedlinen er av 0,45 fluorocarbon. Ps dette takkelet kan justeres i forhold til fiskene du er ute etter og etter agnet du bruker. Det er bare å skalere dette opp eller ned i størrelse og dimensjoner.     Gå i din lokale eller en spesielt velutstyrt fiskeutstyrsbutikk for å få tak i disse komponentene og fluorocarbon sene. Ellers er det bare å søke på nett for å finne det du trenger. Skitt fiske! Asgeir