Facebook ikon Instagram ikon
4. oktober, 2013 - Båt og havfiske

Om å grave sandorm (lug worm)

Hei, jeg har fått så mange spørsmål om sandorm/fjæramark i det siste så jeg kjører dette innlegget en gang til……….

her finner du sandormen
   
antagelig det beste agnet på mange av artene i sjøen
Et av de absolutte beste agnene du kan bruke til agnfiske på sjøen er sandorm. Det er ofte ranket som det beste agnet til blant annet flyndrer. Sportsfiskere nedover kontinentene bruker mye tid og penger på å ha dette tilgjengelig når de er ute og fisker. I flere land i mellom Europa selges også dette agnet levende i butikker.   Det er viktig å presisere at sandorm ikke er det samme som børstemark, som vi ofte forbinder med sjøørretfiske om våren. Børstemarkene har et ”tusenbein” utsende, mens sandormen ligner mer på meitemarken som lever i jorda.
finn et område med "spagetti topper"
   
du må ned et godt stykke i sanden, pass ryggen!
Sandmarken lager de karakteristiske ”spagetti toppene” inne på sand og mudder bunnene. De har du sikkert sett når du er ute og bader. Vanligvis ligger de 10-30 cm under overflaten der de filtrerer sanden for mat.
men "gevinsten" er et råbra agn
   
kanskje ikke pen, men effektiv!
Når du skal fange sandorm bør du gå ut på lavvann når disse toppene ligger tørt. Så er det bare å gå løs med en spade eller greip og vippe opp under ”spagetti toppene”. Selve sandmarken kan være litt vanskelige og finne inne i sanden du graver opp, og du må altså ganske langt ned! Det lønner seg derfor å bruke en litt lang, smal og kraftig redskap. I utlandet finnes det spesial pumper som gjør jobben lettere, men så vidt jeg vet finnes det ingen forhandlere av disse i Norge.
det går mange under fiske, så samle opp en hel gjeng...
   
oppevar dem i kjøleskapet i vått avispapir
Sandormene legger du i saltvannsfuktet avispapir i kjøleskapet, men dessverre har de bare noen få dagers levetid så det beste er å fange dem kort tid før du skal ut og fiske.
slik skal de tres på kroken...
   
alle fisker elsker dem....
  Bruk hele eller deler av sandormen på kroken, og tre den på kroken slik at den ligger ganske rett i vannet. Altså ikke som en krøll, eller klump, det fisker ikke så bra. Husk å ha krokspissen fri, ingen fisk vet hva en krok er, og en fri krokspiss fisker bedre enn en gjemt en.
skal du fylle stampen med flatfisk så bruk sandorm...
  Skitt fiske med sandorm på kroken! Ps: Skulle du ha problemer med og finne sandorm, kan du kjøpe Gulp Sandorm i fiskeutstyrsbutikken nær deg. Den er det nærmeste «kunstige» agnet til sandorm du kan få, og det fungerer ofte vell så bra! Asgeir