Facebook ikon Instagram ikon
13. mars, 2014 - Båt og havfiske

Om å spise, og bli spist….

Hei og god torsdag…. Det kommer som et lite sjokk hver gang det skjer, at fisken du holder på og ”drille” inn plutselig blir overfalt av en annen fisk og spist!!!

en bonefish etter nærkontakt med hai

 

en rainbow runner, men "løp" ikke raskt nok
Ofte kommer disse super raske rovfiskene som skutt ut av en kanon, og biter den krokede fisken i to. Andre ganger ser du sirklende hai nærmer seg den fisken du gjerne vil ha inn hel og uskadet, for så plutselig å slå til.
en wahoo klippet denne tunfisken

to digre barracudaer delte denne black tunaen tre meter fra båten!!
Det virker veldig brutalt, men er egentlig bare en del av naturens regler, ”om å spise og bli spist”. Dette skjer uansett millioner av ganger hver time nede i vannet. Selvfølgelig vil mange rovfisker benytte seg av at fisken du er på vei til å dra inn i utgangspunktet er ”bundet” fast og er et lettere bytte enn en fri fisk. I tillegg vil en kjempende fisk være mer sliten og oppføre seg unormalt i vannet, og derfor trigge rovfisken som ofte sikter seg ut skadde og avvikende byttedyr.
glupsk liten torsk med smaken på hvitting
Et tips for å unngå at dette skjer er selvfølgelig å ta inn fisken så raskt som mulig slik at rovfisken ikke får sjanse til å angripe. Et skikkelig plask med åre eller noe annet i overflaten kan også skremme disse bort. Siste mulighet er å frikoble spolen slik at byttefisken får fritt spillerom og kan unnslippe noen sekunder.
denne kveita falt for en 2 kg regnbueørret
Faktum er uansett at dette kommer til å skje ganske ofte, det er en del av naturens spill. I Norge har vi de utpregende rovfiskene som gjedde, torsk og kveite som elsker å angripe kroket fisk. Veldig mange andre arter har også annen fisk på matseddelen så det kan i prinsippet skje med en lang rekke arter her til lands.
ikke ekte vare, men mange små rovfisk med skarpe tenner har prøvd seg
I utlandet er det vanligvis hai, barrakuda og wahoo som er de ivrigste rovfiskene. De har litt forskjellige taktikker men oftest så angriper de med et skikkelig ”jafs” for å skade fisken for deretter å komme tilbake å ta resten. Wahooen er spesialist på å angripe og ”klippe” fisken i to, for så å snu å ta bitene.
noen av de mest aggresive!
Kun en stålfortom holder i mot mange av disse rovfiskene, og den bør være lang…. og pass fingrene.. Ha en bitende fin dag… Asgeir