Facebook ikon Instagram ikon
6. juli, 2016 - Aktiviteter / Happenings

Oppdrett, catch and release og matfisk

Jeg er ikke i mot oppdrett, men måten det gjøres på. Samtidig er jeg en sterk tilhenger av «catch and release» men tar gjerne med en matfisk eller to. Det hele handler mest om sunn fornuft, synes jeg. Laks og ørretoppdrett De fleste som følger bloggen vet at jeg er svært kritisk til hvordan oppdretterne driver virksomheten i våre fjorder. Jeg er ikke i mot oppdrett i seg selv, ei heller produktet. Jeg vil bare gjerne være med å bidra til at oppdrettsnæringen kommer inn i en form som gjør at det ikke ødelegger det eksisterende liv som vi sports og fritidsfiskere er så opptatt av i våre vakre fjorder. Det er antagelig bare vi samt noen yrkesfiskeren, og kanskje noen fritidsdykkere, som virkelig skjønner og ser hva som foregår under vann. Dermed må vi som bruker fjorden, også ta ansvaret og spre budskapet om forurensingen som skjer der nå, før det er for sent. De fleste i Norge bor nemlig langt i fra våre naturperler, og ser kun det ferdige produktet i butikken, og fjordene over vann. Reklamen viser naturlig nok heller ikke produktets skyggeside. Så her har vi alle en jobb å gjøre for at forbrukeren skjønner at hvis de kjøper oppdrettslaks eller ørret, bidrar de samtidig til forgiftning av vårt arvesølv.   IMG_2370   Catch and release Jeg er samtidig en sterk tilhenger av «catch and release» (fang og slipp). Jeg har reist i store deler av verden og Norge er en sinker på dette området. Jeg tror det først og fremst kommer av at vi har mer enn nok fisk, og at vi har en stor tradisjon og usedvanlig gode muligheter for å fange vår egen mat. Andre steder er det ikke slik, og de fleste har for lengst skjønt at skal vi fiske må vi samtidig bidra til at bestanden opprettholdes. I utlandet er det en langt større andel av det vi kan kalle dedikerte sportsfiskere som er villig til å betale mer for å utøve hobbyen sin. De fisker heller ikke i førsteomgang for å få mat. De har for lengst skjønt at hvis de dreper alt de fanger ville det omtrent bli som å skyte seg selv i benet. Du vil altså ødelegge for din egen hobby og fremtidige mulighet for å fiske. Det er nok en stund til vi kommer dit i Norge, men på flere bestander av for eksempel laks, sjøørret og torsk spesielt øst på, så må vi sportsfiskere være med å bidra til at bestanden opprettholdes. Da har vi valget mellom å sette tilbake noe av det vi fanger, eller slutte å fiske. Jeg er ikke i tvil om hva som er best, ikke bare for fisken, men også for verdiskapningen i samfunnet generelt. Det viser seg nemlig også at en stangfanget fisk gir mange ganger pengene igjen til samfunnet enn en død yrkesfanget fisk. Når mer «catch and release» innføres vil dette ytterligere forsterkes.   DCIM100GOPRO   Ta med litt matfisk Så er jeg også lidenskapelig opptatt av å ta vare på noe av det vi fanger, og de høstingstradisjonen vi har i Norge. Jeg elsker å tilberede og servere god mat, og da spesielt hvis den er selvfanget. Det høres kanskje rart ut å ha et ben i alle leire, men for meg handler dette kun om sunn fornuft og kunnskap. Jeg fisker som de fleste skjønner enormt mye og kunne nok ha «fødd» halve Lillesand hvis jeg ville. Allikevel har jeg som hovedregel at jeg kun tar med fisk hjem til eget bruk. Det vil si at jeg tar med til en middag eller to, resten av det jeg fanger setter jeg levende tilbake igjen. En gang i blant blir det også en til fryseren, og av og til et par fileer til mine foreldre. Utover det føler jeg sterkt for å ha dem gående fritt og levende i vann og sjø istedenfor i fryseren. Alle er ikke som meg, og det har jeg forståelse for. Det jeg ikke har forståelse for er dem som har så fulle frysere at fisken til slutt må kastes, eller at det nærmest går sport i å gi bort eller å selge stangfanget fisk. Vi må tenke lengre enn det!   DCIM100GOPRO   Laks som mat I forrige uke fikk vi to lakser, en på drøye 6 og en på drøye 4 kg, og jeg tok med begge. Den minste ble med fersk hjem, den andre går til røyking i høst. Jeg hadde tidlig bestemt at jeg gjerne tok med en laks eller to hvis vi fikk. Mest fordi jeg nå så sjelden får tid til å prioritere laksefiske. Jeg hadde samtidig store planer om å sette tilbake fisk hvis det skulle slå skikkelig til. GoProen lå klar for å ta noen supre under vanns release bilder, men dessverre kom ikke laks nummer tre og fire. For meg var altså en fersk, og en til røyking, perfekt for min lille familie. For andre er det kanskje 5 eller 10 hva vet jeg? Når jeg nå har fått tilgang til litt vill laks kan du se under hvordan jeg aller helst liker å tilberede den. Så får vi håpe at sjansen for en release eller to senere på året. Og husk at villaks neppe kan byttes ut med oppdrettslaks hvis du skal ha samme smaks resultat!! NB! hvis du selv ikke er fisker og på den måten har tilgang til matfisk, er det på denne årstiden ganske god sjanse for å få kjøpt villaks i fiskebutikken. Det fanges nemlig en del i kilenot langs kysten i juli måned, og den havner i fiskedisken samme dag. Ta kontakt med din nærmeste fiskeforhandler og spør der.   IMG_2664   Stekt eller grillet laks: Bruk mye laksefileer med skinn. Stek nesten igjennom på skinnsiden og snu den kjapt på kjøttsiden før servering. Nypoteter, rømme, salat holder lenge, men her kan du utvide som du vil. Litt hakket purre, sjalottløk og vårløk surret i litt ekstra smør sammen med stekeskyen, er perfekt å servere til. Personlig liker jeg best villaks med bare salt og pepper og urter ifra hagen. Det er viktig å få frem den gode fiskesmaken på et slikt produkt rett i fra havet. En god Risling vin (ikke søt) passer alltid til laks.   IMG_2668   Sashimi og sushi: Sashimi av ren rå laks er min favoritt, men også forskjellige former med ris og rullet i ristet tang er topp. Nigiri (laks oppå ris) Maki (laks med ris rullet i tangblader) er lette å lage. Butikker som for eksempel Meny har alt tilgengelig, og det er kun minutter og koke eller varme spesial risen. Vanligvis bør fisk fryses før du spiser den rå, men vår Norske laks og ørret er unntaket, jo ferskere til bedre. Husk å ta med soyaolje, wasabi og ingefær. Det blir ikke det samme uten. Varm Sake og japansk øl er fortreffelig til, eller en hveteøl som her.   IMG_2703   IMG_2702   IMG_2693   Asgeir