Facebook ikon Instagram ikon
21. oktober, 2018 - Båt og havfiske

Penn Fathom Lever Drag 2-Speed

Bare innpå med en langtidstest/tilbakemelding i dag. Vanligvis skriver jeg litt om nyheter, men i dag vil jeg komme med en ekstra varm anbefaling til deg som fisker på havet eller i fra båt generelt. Jeg har nemlig nå i to år fisket hardt med flere modeller av Fathom Leverdrag 2 speed snellen som kom på markedet fra Penn for om lag 2 år siden. Snellen har mildt sagt vært rå bra og jeg har bare positive ting å si om snellen selv etter såpass hard bruk som noen av sneller mine må gjennomgå. Jeg har fisket i fra Finnmark til Lindesnes med den, og til og med i Malaysia har snellen fått kjørt seg mot verdens raskeste fisker.  

Penn
Penn Fathom Lever Drag 2-Speed
  Det som er enda mer hyggelig er at alle de store hav og båtfiskeforhandlerne (fiskeutstyrsbutikker) har samme historie og samme erfaringene å fortelle til meg. Disse snellene står til alle forventninger og er den klart beste to-speed snellen i markedet i dette prissegmentet. De fleste mener at denne Penn 2-gir utgaven, som fins i mange størrelser,  er mist like god som 2-girs sneller som selges for nær det dobbelte i pris. Dessuten er denne Penn snellen svært lett og antagelig den letteste i markedet. Dermed slipper du å dra og holde på ekstra og unødvendig vekt når du fisker. Flere av de beste og mest populære havfiskerne i Norge har også lagt sin elsk på denne snellen, dermed har den raskt blitt førstevalget for de som har fått prøvd den.  
Snellen høster mange lovord bla fra Bjørn Florø-Larsen
Snellen høster mange lovord bla fra Bjørn Florø-Larsen
  Det hører altså med til historien at Penn Fathom Leverdrag 2 speed er av de rimeligste to girs snellene på markedet. Det gir dermed flere fiskere muligheter til å ta steget opp til sneller med to gir. Snellen ligge med en veiledende pris på mellom 3-4 000 kr avhengig av størrelse. Du kan nok ganske sikkert få et ekstra godt tilbud hos din lokale forhandler også hvis du spør. Ellers finnes den faktisk også på et komplett sett fra Penn. Der er den rigget på en stang som heter Regiment XT (min favoritt havstang) og 600m Berkley FireLine. Dette settet ligger ca på 4.500,- og det betyr at du i prinsippet får FireLine og halve stangen på kjøpet.  
Komplett havsett med 2-speed snellen finnes i 3 varianter
Komplett havsett med 2-speed snellen finnes i 3 varianter
  Fordelene med slike to-speed snelle kommer først og fremst frem når storfisken biter.  Snellen har fra før av en kraftig sveiv og en høy utveksling som gjør at det under normalt fiske føles lett å sveive. Dessuten gir den ekstra god fart med en utveksling mellom 5 og 6 på «høygiret». Når storfisken biter vil ofte slike moderne sneller med så høy utveksling/fart, ha for dårlig eller for lite kraft når storfisken biter. Dermed må du begynne å pumpe opp fisken. Det å pumpe mye gjør det vanskelig å holde jevnt press. Dermed er resultatet at du mister mer fisk fordi krokfestet har en større tendens til å glippe med variert press. Med en to-speed snelle er det bare å gire ned når storfisken biter, dermed får du mengder med ekstra kraft ved den lavere utvekslingen. På den måten får du altså mer kraft og jevne presse på fisken, uten å måtte pumpe med stangen opp og ned når du sveiver den inn.   Penn_Logo_Flat_PMS     Utvalget for Fathom Lever Drag 2-speed er som følger:   MODELL                KAPAS.           VEKT      UTVEKSLING     LAGER   BRUKSOMRÅDE 15LD 2-SPEED    325/0,35        429G     6:1/2.8:1              5           Lett havfiske, dorging 25NLD 2-SPEED 300/0,46        551G     5.5:1/2.75:1        5          Lett til medium havfiske 30LD 2-SPEED    405/0,46        563G     5.5:1/2.75:1        5           Allround havfiske 40LD 2-SPEED    375/0,54        701G     5.1:1/2.5:1           5          Allround til kraftig havfiske 60LD 2-SPEED    432/0,61         773G     5.1:1/2.5:1           5           Kraftig havfiske   Her er litt mer filmstoff om snellene: https://youtu.be/PMVWw0PyQuE   Følger du linken under kommer du til Penn fishings YouTube kanal, mye interessant stoff der: https://www.youtube.com/user/PENNfishing   Asgeir