Facebook ikon Instagram ikon
8. oktober, 2014 - Båt og havfiske

Piggvar og slettvar (film)

Innpå med litt artige undervannsfilmer av de tøffe varene våre. Som du sikkert har skjønt har fiske etter slettvar og piggvar blitt et av mine absolutt favoritt fisker det siste året. Etter jeg oppdaget at disse fiskene faktisk var mulig å jakte målrettet etter i fjor høst, har det åpnet seg en helt ny og spennende fiskeverden. Før den tid var varene bare sjeldne bonusfangster, men nå kan jeg gå ut og fange dem nesten hver natt. Spesielt er perioden tidlig vår og sen høst gode, da trekker de nemlig inn på helt grunt vann. Du kan lese mer om noen av de beste turene i tidligere innlegg på bloggen her: Lillesand leverer varene. Slettvar x3 To drømmefisker og en potensial Norgesrekord.   

slettvar på 2,6kg i fra i fjor høst
 
slik ser en slettvar ut når vi finner den (skyggen av gopro og en gul jigg i nedre kant)
Det som gjør dette fiske etter varene så spesielt er de utrolig kraftige og ofte uventede huggene disse fiskene foretar. De nærmest eksplosjonsartede huggene gjør at du nesten mister fiskestangen når de tar agnet. Det faktum at det godt kan ta opp til en timer før den finner det for godt og ta agnet gjør at du aldri helt vet når det skjer, og jeg lover deg nervene står i høyspenn hele tiden. Det gjør jo heller ingen ting at de blir såpass store, og at de er fremragende matfisk, selv om jeg på det sterkeste anbefaler å sette ut de fleste fiskene du fanger, slik at du også fremover kan oppleve dette flotte fiske på strendene i området der du bor.
rekordfisken (som nå er slått) en slettvar på 2,980kg fra i våres
   
Martin Ellingsens slettvar på 2,8kg fra i våres
Slettvaren jeg tok på 2,980 kg i våres er nå slått av Dan Andre Aarsvold. Han lure en på Karmøy på hele 3,260 kg også det på nattfiske. Gratulerer Dan Andre!Du kan lese om den fangsten hvis du klikker her.  Jeg ser ikke bort fra at flere andre også kan tangere slike vekter når fiske kommer i gang for fullt denne høsten. Den enda større piggvaren har en Norsk rekord som tilsier 13,2kg!! Det kan jo bli en riktig tøff utfordring å ta, men hvem vet? Uansett er slike store flatfisker i mangekilos klassen utrolig rått og ta på en meters vann, enten man vadene med vindu, eller fisker fra liten båt. Kikkfiske med lett fiskeutstyr med agn i form av tobis, brisling, gulp, eller jigger kan en godt kalle ekstremfisk, og noe jeg på det varmeste kan anbefale alle å prøve!
Dan Andres rekordslettvar
 
en piggvar på ca 5 kg fra i fjor høst
  Her ser du et par filmklipp som virkelig viser hvor rå disse to varene er når de tar agnet, et hugg som sitter i ryggmargen ganske lenge:   http://youtu.be/o_w0fvTjUZo   http://youtu.be/19PWTceJewY     Asgeir