Facebook ikon Instagram ikon
9. mars, 2018 - Båt og havfiske

Pilking

Hei, litt retro i dag…. men fortsatt like aktuelt …. pilking!! Som dere vet har jeg en forkjærlighet for agnfiske, spesielt når en skal gå målrettet etter de forskjellige artene vi har langs kysten. Noen ganger vil imidlertid en pilk være det eneste rette middelet for å fange fisk. Nå går vi også mot den beste tiden av «skrei» sesongen nordpå, så det er på sin plass og komme med noen pilke tips!  

Torunn med en pilket torsk…
Spesielt gjelder dette når det er mye fisk og den er bitevillig. Å pilke er som regel både mer effektivt og enklere å holde på med enn agn hvis det fanger fisk. I tillegg er pilk med opphengere, mer robust og varer dermed lengre en de fleste andre lokkemidler du kan bruke i sjøen. Pilk med for eksempel tradisjonelle gummimark som opphengere, vil være mitt førstevalg hvis det finnes større mengder med bitevillig torsk, sei og lyr i havet. Også brosme, lange og steinbit kan fiskes effektivt med agnet pilk.  
havet «koker» da er det på tid å finne frem pilken
Når du skal velge type pilk er det viktig å tenke på følgende ting; Størrelse og vekt: Dette påvirker pilkens gange og avdrift i vannet under båten. Husk at den som har mest kompakt og tung pilk får minst avdrift, og dermed kommer først til fisken, og har kortest vei opp til båten. Det kan være avgjørende i en konkurransesituasjon. Uansett vil det være en fordel å fiske nærmest mulig båten og unngå at pilken slepes langt etter båten. Da setter den seg lettere fast. Generelt kan en si at det er lurt å pilke med så lett pilk som mulig under forholdene. En lett pilk har bedre gange, du har bedre følelse og den er lettere og sveive opp. Form: Denne bestemmer hvilken gange og fart pilken har i vannet. Det finnes to typer pilk. De rette og de med ”banan” form. Er fisken i slag og biter villig vil en rett pilk som synker raskt ned og har lite avdrift å fungere best. Typer som rørpilk og Abu Sillen kan virkelig anbefales. Når fisken er mer vanskelig å ikke så bitevillig vil en ”banan” formet pilk fiske best. De har større utslag og lokker bedre. Problemet er imidlertid at de synker saktere og du hekter lettere opp i sidemannen hvis dere er flere om bord. Pilker som Abu Lucas og Svenskepilken er favorittene. Farge: Bestemmes ut i fra om fisken skal ha en imitasjon eller en attraktor som er lett å se. Er det overflod av et byttedyr som for eksempel sild, vil oftest en blank sildelignende pilk fungere best. Rovfiskene har nemlig en tendens til å bli litt mer selektive når det er overflod av mat. Motsatt er det når det er lite mat og fisken må spise det den kommer over for å overleve. En skikkelig ”tilbudsfarge” er lettere å se og dermed fange for en sulten rovfisk.
fra venstre de rette pilkene dildoen og Abu sillen. De to «banan» formede Abu Lucas og Svenskepilken til høyre
Teknikk: Hvordan en fører stangen og dermed pilken i vannet avhenger av flere ting. De mest vanlige metodene er lange eller korte drag i stangen. Sjekk hvordan pilken går i vannet ved siden av båten for å få riktig fart.  En kan også ha rykkvise drag, eller holde pilken helt stille i perioder. Den riktige teknikken kan variere fra time til time og årstid til årstid, prøv deg frem.
la stangen «hvile» i venstre hånd, mens høyre arm presses ned slik at stangens topp slår opp
Er det bunnforhold slår jeg alltid pilken mot bunnen mellom hvert drag. Dette stimulerer fiskens hørsel og den finner pilken din lettere. Du kan også agne pilken slik at du stimulerer fiskens lukte og smakssans. Disse tingene gir garantert mer fisk hvis det er litt regt.
Abu Lucas imiterer perfekt
 
Abu Sillen et førstevalg for konkurransefiskere og de som skal fange mange og store når fisken er i slag
Har du problemer med at pilken henger seg opp, vil du kunne hindre dette med å holde igjen litt når du senker stangen og pilken er på vei ned mellom hvert pilkedrag .
filmen Jakten på Storfisken bør alle pilke og havfiskere se!
  Her er en litt småsnutter med skikkelig god gammeldags pilkefiske, som fortsatt gir mengder med fisk: https://www.youtube.com/watch?time_continue=203&v=l3p-0b8UWOk   https://www.youtube.com/watch?time_continue=70&v=s4UiDuMHjfU   https://www.youtube.com/watch?time_continue=133&v=pwsjkEXDiWw   Skitt pilkefiske Asgeir