Facebook ikon Instagram ikon
21. april, 2016 - Oppskrifter og matlaging

Sjøørret i folie

Hei, Som dere sikkert har lagt merke til er jeg sterkt tilhenger av ”catch and release” eller ”fang og slipp” som det kalles på norsk. Det at vi aktive sportsfiskere er med og bevarer bestandene, og da spesielt de store fiskene er helt avgjørende for at vi skal ha et bra fiske i fremtiden. Vi kan ikke bare klage på at yrkesfiskere, oppdrettere eller andre ødelegger eller tømmer havet uten at vi selv også gjør en innsats for fisken. Allikevel er jeg også sterkt tilhenger av å ta noen gode matfisker til eget bruk. Og da med sterkt trykk på ”til eget bruk”. Hvis alle hadde holdt seg til et slikt moderat uttak hadde det aldri blitt noe diskusjon om at sports og fritids fiskerne er en fare for bestandene. Alt for mange ganger ser vi eksempler på at større mengder fisk blir tatt opp og avlivet, selv om det nesten ikke er plass i fryseren.     Her kommer en enkel, men fantastisk fin måte å lage et ”herremåltid” på av for eksempel sjøørret som det fanges mange av i disse dager….. du kan selvfølgelig tilberede annen fisk på samme vis. Aller best er fiskene av den fete typen, som for eksempel havabbor, uer, røye, laks osv. Slik går du frem; Jeg renser fisken men beholder gjerne hode og hale på. Dette gjør presentasjonen finere og du får se den fine fisken slik den skal være. Vær påpasselig med å fjerne blod rand og gjellene inne i hodet. Bruk aluminiumfolie av den tykke typen, eller ta og legg den dobbel slik at du ikke risikerer at den gode saften (sausen) renner ut.     Legg litt salt og pepper samt litt smør inni, under, og oppå fisken. Dette tilfører god smak til sausen og krydrer fisken. Legg så litt dill innerst i buken (kan sløyfes) og så fyll på med det du har i kjøleskapet. Dette er en fin måte å bli kvitt rester i grønnsaksskuffen på. Jeg kan anbefale å bruke forskjellige typer som løk, purre, paprika, asparges, selleri, og forskjellige rot grønnsaker. Et tips er å kutte de forskjellige ingrediensene i størrelse i forhold til koketiden de har.  Det vil si at for eksempel en gulerot må kuttes i mindre terninger enn aspargesen. På den måten blir det ferdig omtrent likt med fisken.     Ha gjerne i rømme eller crème fresh i, eller fløte for å få en ekstra god smak i sausen. Det dannes nemlig mye veske fra fisk, grønnsaker og smøret. Dette blir det en god kraft (saus) av som blir liggende i bunnen når du serverer hele pakken. En skvett tørr hvitvin kan du også ha inni pakningen hvis du skal servere det til måltidet senere. Litt sitron eller lime balanserer også godt på all fet fisk.     Sett ovnen på ca 200 grader og la den stå i rundt 40 minutter, dette avhenger av hvor mye folie du bruker og hvor stor fisken er. Test med og åpne pakken og kjenn med en gaffel om fisken løsner fra beinet og at grønnsakene er ferdige.     Når du serverer legger du hele pakken med aluminiumfolie på et fat og åpner i toppen slik at det bare er å forsyne seg av fisk, grønnsaker og kraft. Du kan også servere ris til hvis du har lyst, og noe godt og drikke da.     God appetitt! Asgeir