Facebook ikon Instagram ikon
19. mars, 2016 - Fluefiske

Sjøørretklaff med børstemark imitasjon

Hei, I dag utnyttet vi selvfølgelig det fine været på sjøen. Årets første båttur ble sammen med mine to barn. De stortrives på sjøen og når været er som i dag blir det både 5 og 6 timer før de begynner å bli utålmodige. Det er selvfølgelig viktig å ikke presse dem for lenge, fordi hadde det bare vært opp til meg så hadde vi vell vært der ute enda. Jeg prøver å legge inn lange strandhogg slik at de får lekt seg på land innimellom. Det finnes heldigvis tusenvis av idylliske bukter eller fritidseiendommer med små brygger vi gjerne låner noen timer. De står allikevel vanligvis helt tomme på denne årstiden. I dag var det et slikt strandhogg som virkelig gav turen en ekstra dimensjon med en fantastisk flott sjøørret fangst.  

En flott sjøørret tok børstemarkfluen i det fine været
En flott sjøørret tok børstemarkfluen i det fine været
  Egentlig brukte vi det meste av dagen på å dorge litt rundt, og kaste litt sluker rundt forbi i skjærgården utenfor Lillesand. Men når vi tar en pause og går i land passer jeg selvfølgelig på å legge strandhugget til en plass jeg vet det også er gode fiskemuligheter, og da gjerne med fluestanga. På den måten får jeg også svingt flua litt i løpet av dagen, mens ungene leker og springer rundt. Jeg har nemlig en klar formening om at hvis du vet hvor fisken oppholder seg, er flua den aller mest effektive måten å fange sjøørret på. Med fluestangen kan du fiske mer naturtro og mer riktig, det er nemlig ingen fisk som spiser metall, epoxy eller plast til vanlig. En flue er altså mye mer like de naturlige byttedyrene sjøørreten spiser til vanlig, og det liker jeg.  
En sydvendt bukt er et perfekt sted å ta strandhugg når vannet er kaldt
En sydvendt bukt er et perfekt sted å ta strandhugg når vannet er kaldt
 
Målet jeg tok tilsier en sjøørret mellom 2,7 og 3kg et sted
Målet jeg tok tilsier en sjøørret mellom 2,7 og 3kg et sted
  I dag var det altså en helt spesiell flue som skulle gi best resultat. Jeg hadde nemlig på de to siste nattlige artsfisketurene mine observert at det var mye børstemark i bevegelse i de frie vannmassene. Både de store olivenbrune og de små raskere rødbrune freste rundt de foregående nettene jeg var ute. Da skjønner jo de fleste at sjøørreten også forsyner seg grovt av det matbordet. For å oppdatere meg med noen flere børstemarkfluer stakk jeg derfor innom Grønberg Sport i Kristiansand i går. Der fikk jeg med meg noen ekstra eksemplarer av Steins nye varianter av børstemark som jeg synes så giftige ut. Stein har nemlig brukt vinteren godt og bundet opp mange forskjellige sjøørretfluer. Jeg synes de børstemarkimitasjonene med den supermyke kunsthalene så ekstra gode ut, og plukket med meg et par av dem. Det valget skulle jeg ikke angre på.  
Stein Grønbergs børstemark fikk kjørt seg men holdt stand
Stein Grønbergs børstemark fikk kjørt seg men holdt stand
  Det var nemlig ikke mange kast jeg hadde før en ganske stor følgefisk viste seg i den sydvendte bukten vi hadde gjort strandhugg. Jeg stoppet børstemarkimitasjonen helt opp og ristet nervøst med stangtuppen, og glefs der tok fisken fluen. Et kjapt bonefishtilslag senere begynte en ordentlig intens fight i den grunne bukten, med begge barna som tilskuere. Fisken ble landet uten hov, og heldigvis klarte sønnen min å knipse noen bilder som foreviget den flotte fisken. GoProen var heller ikke langt unna, så selve gjenutsettingen av den nær 3kg store sjøørreten ble også med.  
Sjøørreten fikk friheten tilbake, viktig at de flotteste fiskene får sjanse til å reprodusere
Sjøørreten fikk friheten tilbake, viktig at de flotteste fiskene får sjanse til å reprodusere
 
Heldigvis for denne er det planlagt lammestek i Påsken
Heldigvis for denne er det planlagt lammestek i Påsken
  Snakk om en flott dag på og ved sjøen. Flott fisk, deilig vær og de to små menneskene som betyr aller mest for meg var med på det hele. Det er bare å glede seg til fortsettelsen, nå er det endelig vår! Asgeir