Facebook ikon Instagram ikon
11. april, 2016 - Sjøørretfiske

Sjøørretmåneden april

Hei, Jeg regner helt klart april som den beste sjøørretmåneden i året. Nå er de fleste ørreten begynt og komme i topp kondisjon, og er fortsatt svært aktive i næringssøket. Sjøtemperaturen ligger vanligvis mellom 5-10 grader i sør Norge, og da bruker fortsatt fisken den lyse tiden av døgnet for å jakte. Sjøørreten har en trivselstemperatur på ca. 10 grader så den trenger ikke spare mye på energien heller. Altså er ørreten sulten og aktiv, hva mer kan vi ønske oss som sportsfisker?  

sjøørreten begynner som regel og bli feit og fin i april
  Det kan allikevel sikkert være noen tips og ta med seg for de fleste på veien for å lykkes med fiske i april. Sjøørretfiske generelt er litt spesielt fordi du må gjøre mange ting riktig samtidig for å lykkes. Altså må mange forskjellige «faktorer» på plass for å få fisken til å bite. Bommer du på en av faktorene er det nok til og komme tomhendt hjem, gang etter gang. Jeg husker selv godt at jeg brukte lang tid det første året (når jeg var 16 år) for og få disse faktorene på plass, eller «knekke» alle kodene om du vil. Her kommer noen viktige ting (faktorer) du må tenke på:  
sydvendte bukter med leopardbunn kan forsatt være de beste plassene for sjøørreten i april
  Fiskeplass: Litt avhengig av temperaturen, men i april er som regel sjøørreten mest aktiv der sjøen er varmest. Det vil si at du fortsatt bør konsentrere deg om sydvendte bukter hvor vannet varmes en tanke mer på grunn av at sola står på mest her. Børstemarken svermer gjerne også først i disse varme sydvendte bukten, og det kryr av andre byttedyr her. I slutten av perioden (april) vil sjøørreten ofte trekke ut fra disse buktene og søke utover i skjærgården på let etter sommerplassene sine, det er ofte yttaskjærs hvor det finnes mer mat utover sommeren.  
denne ble tatt i den «gylne time» om kvelden
  Tid på døgnet: Sidene vannet verken er iskaldt eller for varmt, er sjøørreten nå aktiv hele døgnet. Når vannet er iskaldt 0-5 grader er den mest aktiv om dagen, og om sommeren mest aktiv om natten. Nå ville jeg kanskje helst valgt og fiske morgen og kveld, da er du helt sikker på og finne jagende ørret nå i april. Det spiller liten rolle med flo eller fjære, men topp flo er aldri feil når du fisker på de grunneste områdene.  
denne tok en jerkbait (stor wobbler beregnet for gjedde)
  Hastighet: Nå trenger heller ikke ørreten spare på energien, dermed kan du godt ha stor hastighet på lokkemidlene dine. Enten du dorger, fisker med sluk, eller flue, er ofte litt høy hastighet med på å lokke ørreten til hugg. Det er imidlertid veldig lurt å variere hastigheten, og bruke stangtuppen aktivt nå når temperaturen er «midt på treet» for og se hva som fungerer best akkurat den dagen du fisker. Husk alltid å bruke «spinnstopp», det er et av de aller viktigste «knepene» for og få ørreten til å hugge. La lokkemiddelet stoppe helt opp i noen sekunder (gjerne 3 ganger på vei inn) slik at du får noen markante stopp, kanskje så mye som 50 % av fiskene hugger like etter spinnstoppet.  
varier hastigheten, og husk spinnstopp
  Form: I april står det svært mye forskjellige næringsdyr på sjøørretens meny, så prøv å følge med hva som skjer i sjøen rundt deg. Får du fisk, kan det være svært lurt og sjekke mageinnhold for og se hva den beiter på der du fisker. Tanglopper, reker, småfisk, og børstemarker er de mest vanlige næringsdyrene. Det kan være lurt og imitere disse fordi ørreten ofte blir selektiv når et spesielt næringsdyr opptrer i store mengder. Noen ganger kan skikkelig store lokkemidler lokke ørreten til hugg i denne perioden.  
fargeguiden min kan være en god pekepinn på hva som fungerer best
  Farge: Ørreten ser farger godt, og ofte vil en litt «sprek» farge være letter og se for fisken enn en naturfarge. Jeg bruker veldig mye grønt i april, men som du ser av fargeguiden under er det mange andre farger som også fanger bra med fisk når temperaturen er mellom 5-10 grader. Bruk innslag av sølv/flash når det er overskyet, og kobber/gull når det er sol. Husk at riktig farge ikke alltid er blant de viktigste faktorene, men kan faktisk ofte være en av det som må på plass for at du skal fange fisk.  
bruk lett utstyr for god presentasjon og morsomt fiske
  Fiskeutstyr: Bruk lett, nesten ferskvanns utsyr, når du fisker sjøørret i sjøen. Ørreten er vanligvis under 2 kg så det trengs ikke kraftig utstyr i det hele tatt. Ørreten kan imidlertid være kresen og litt vanskelig slik at du bør bruke tynt snøre, og lett utstyr for og kunne presentere lokkemidlene naturlig. Velg en haspelstang som kaster slukvekt mellom 5-30 gram, og en liten snelle. FireLine eller Nanofil snøre rundt 0,15-0,20 mm. og gjerne fluorocarbon sene som fortom. En fluefisker klarer seg lett med en 6 eller 7 stang med flyt eller intermidiet snøre nå i april.  
ørreten kan bli selektiv i april, her på små «lopper» krepsdyr
 
her på børstemark, ørreten ble «lurt» av en gulp kopi
Du kan lese mye mer om sjøørretfiske hvis du søker på det øverst i søkefeltet på bloggen her, det ligger også et par sjøørretfilmer under «fiskefilmer» øverst hvis du vil se litt «live» fiske. Skitt sjøørretjakt i april! Asgeir (foto: Asgeir og Tommy Egra)