Facebook ikon Instagram ikon
13. mars, 2013 - Saltvannsfiske fra land

Sjøørretsesongen starter nå!

Hei du!

 Tenkte da at det kunne være på sin plass med noen tidelig vår fisketips for sjøørretfiske…..

Torunn og meg med to vår sjøørreter fra filmen "bli en bedre sportsfisker".

Det viktigste å tenke på når sjøen fortsatt bare holder noen få grader er å fiske etter disse forholdene.

Husk at sjøørreten har en trivselstemperatur på 10 grader, og når er det langt fra dette, da må vi frem med ”teknikker” som lurer den tidelige vår ørreten.

Fiskeplass:

Let opp de varmeste plassene med et vanntermometer, dette er ofte de sydvendte og langgrunne buktene som blir en grad eller to varmere av solen.

Fisketid:

Fisk midt på dagen og gjerne i solskinn, da er ørreten mest aktiv, pga den lave temperaturen i vannet. Altså det motsatte av sjøørretfiske om sommeren.

Hastighet:

Presenter lokkemiddelet svært rolig, sveiv eller trekk inn så sakte som mulig og bruk sluk eller fluer som ikke synker raskt. Dorger du er det nesten ro-fart som er best.

Husk spinnstopp, dvs at du stopper sluk, flue eller wobbler noen ganger på vei inn slik at den ”flagrer” ned en meter mot bunnen. 60-70% vil ta under spinnstopp!

Størrelse:

Sjøørreten er ikke kresen/selektiv på dette tidspunktet, den er avhengig av å feite seg opp raskt etter gyting og en mager vinter. Den spiser mest annen småfisk som brisling, sild, tobis og kutlinger vinterstid. Store lokkemidler (gjerne fiskeimitasjoner) fungerer best nå, 8-14cm er ingen problem for en glupsk sjøørret.

Fargevalg:

Hvit, grønn og oransje er knallfarger. Lette farger å få øye på for en sulten sjøørret.

Favoritter lokkemidler på denne årstid:

Fluer: Dog Nobblere og andre fiskeimitasjoner (store) i fargene hvit, orange og grønn, gjerne fortynget med kuleøyne.

Sluk: Toby 12 og 18g i fargene Black/Olive – White Flash- D. Abu Store Zigge 18g i fargene BLS-RT-PAP, Onduspoon O4-D9-K5

Kaste Wobblere: Sebile Stick Shad i fargene PP-BRW-PZ, Magic Swimmer i fargene Q2-D9 ND2

Dorge: Sebile Koolie minnow PY-NK2. ACast minnow NK2-M5, Bomber PLO-E-TSS

Min gode venn Martin, med et "knippe" vinter ørreter.

PS! Husk å sette ut all sjøørret du ikke skal spise selv. På denne årstiden er mye av fisken preget og tynn etter vinterens strabaser. Virker fisken litt slank er den uansett en dårlig matfisk selv om den er sølv blank. Sett den tilbake, etter noen få uker er den feit og fin!!

Skitt sjøørretfiske! Asgeir (foto: Tommy Egra, Asgeir)