Facebook ikon Instagram ikon
12. november, 2016 - Båt og havfiske

Sjøsykens forbannelse

Hei Om man går utaskjærs og til havs, begynner gjerne båten å rulle i havdønningene. De sterkeste mager kan da surne. Sjøsyke er foruten fiskefeber det mest utbredte sykdomsbildet for sjøfiskere.  

synd for dem som ikke kan oppleve dette bare på grunn av noen bølger (foto: Barry O Clarke)
  Ingen ny lidelse «Sjøsyken får ikke makt over den som steller seg så: Før reisen drikk sjøvann blandet med vin, det er mitt råd.» Slik lyder det medisinske rådet fra noen av de første medisinske skolene, dette fra Salerno i Italia. Om det virker, vites ikke. Men sikkert er det at sjøsyke har eksistert siden den dag menneskene la ut i båt. Og sikkert er det også at det er svært ubehagelig å bli sjøsyk. Sjøsyke rammer de aller fleste, også dem som tøffer seg med at de ikke er berørt av det i det hele tatt. Det sies at selv Kristoffer Columbus led av sjøsyke.  
noenganger må det bare opp! foto:Barry O Clarke
  Hva hjelper? I dag finnes det sjøsyketabletter. Ulempen med dem er at man blir søvnig og ukonsentrert. Da er det kanskje bedre å følge noen allmenne og eviggyldige råd: • Vær ute i frisk luft, men ikke frys, for det øker faren for sjøsyke. Kle deg derfor godt. • Fest gjerne blikket på noe som ikke beveger seg, for eksempel land. • Unngå alkohol dagen før. • Spis heller lite og flere ganger og unngå store måltider. • Det beste rådet er kanskje å få i seg ingefærrot; dette sies å være svært effektivt mot sjøsyke.    
Ingefærrot, foto: Barry O Clarke
  Følge disse rådene og forsøk samtidig å ikke fokusere på redselen for å bli sjøsyk. Bruk heller tiden effektivt til å fiske. Har du det gøy med fiskingen, kan du lett glemme at underlaget gynger under føttene dine. Asgeir