Facebook ikon Instagram ikon
22. oktober, 2012 - Båt og havfiske

Skjell som superagn

Jeg har alltid hatt en egen forkjærlighet for å bruke skjell som agn. Skjell som blåskjell, knivskjell, albueskjell og strandsnegl er ofte i agnboksen min når jeg skal ut å fiske på sjøen.

albueskjell er bra og henger godt på kroken
Fra gammelt av er spesielt blåskjell godt kjent som agn etter torsk, hvitting og hyse. Etter noen utenlandsturer hvor jeg fisket med landslagsfiskere bla fra England lærte jeg meg å bruke mer skjell og muslinger som agn. Der var det særdeles poppulært, og de brukte mye tid og energi på å ”fange” agnet.
skjær ut innmat og del opp i passe størrelse
Et spennende foredrag og tester fra havforskning stasjonen i Flødevigen ved Arendal underbygget også effektiviteten til disse agnene. Der testet de nemlig hvordan fisken reagerte på agn, lukt og smak generelt. De hadde kjørt en mengde forskjellige aminosyrer (det proteinene er bygd opp av) og sett hvilken fisken fant først frem til, og hvilken de ”sugde” hardest og lengst på. På denne måten fant de ut hvilke aminosyrer som fungerte best. Deretter var det jo bare å finne det agnet som hadde mest av de aminosyrene som scoret høyest i testen. Og ja, skjell og muslinger var på topp, så kom skalldyr og til slutt fet fisk. Et 30tall forskjellige agn ble testet, og skjellene var altså på topp.  
"skjein ut" innmaten
   
ta med ut, eller frys ned
I tillegg til at innmaten i skjell og muslinger ”løses” lett opp i vann og dermed sprer luktspor veldig raskt i vannet, tror jeg også at lukten er kraftigere og dermed lettere og lokalisere for fisken enn mye annet agn. Jeg bruker også skjell som tilleggsagn (cocktail) for å spre mer lukt når store agn må til.
en gylte har tatt kombiagn av strandsnegl og gulp
 
surr på med agnstrikk
Skjell og muslinger fungerer oftest best helt ferske, men det går fint å fryse ned innmaten i små plastbakker for å på lur til kommende fisketurer. Følg linken under så ser du en film om hvittingfiske hvor vi også viser hvordan vi ”fanger” og ”skjeiner” blåskjell. Og selvfølgelig hvordan vi fisker med dem. Husk å bruke agnstrikk! http://www.youtube.com/watch?v=uOCgWPIH5Mg&feature=plcp&list=PLE916A1CA6180456A Asgeir