Facebook ikon Instagram ikon
25. september, 2013 - Artsfiske

Slettvar x3

Hei, Noen ganger går det ikke etter planen, men det er ikke alltid det gjør noe. Jeg har lenge latt meg inspirere av en gjeng dyktige sportsfiskere som har «knekt koden» etter den spennende fisken tunge. Tunge er en nattaktiv og særdeles kul flatfisk, jeg har helt tilfeldig fanget en på stang for noen år tilbake. Den gang var det helt sikkert bare flaks (og mange fiske timer), nå går de dyktigste tungefiskerne målrettet etter arten, og lykkes ofte når de fisker midt på natten.

Med fjernstyrt el-motor kan du konsentrere deg om å fiske, mens du flytter båten helt lydløst (bilde i fra i sommer)
  Jeg kontaktet Karl Johan Sæth som har vært en av pionerne på dette tungefiske, for og få de siste oppdateringer. Spesielt er det viktig og finne rette bunnforholdene hvor tungene trives sier han. I tillegg har de funnet ut at børstemark og sandorm førstevalget som agn. Vi har nå blinket ut noen lovende plasser som skal testes ut i Lillesandsområdet. Vil du lese og lære mer om Karl Johans eventyrlige tungefiske, og annet, sjekk hans fiskeblogg her: http://fiskeblogg.blogspot.no/
artig og fiske i mørket, en kraftig hodelykt gjør jobben så du ser fisken
 
Nummer 1. i hoven på 2 forsøk....
Jeg tok altså en prøverunde på plasser hvor jeg mente det kunne være tunge, men fant nesten alt annet denne natten. Jeg bruker båt med front montert el-motor, og hodelykt. På den måten kan jeg ha fiskestangen «ferdig ladet» med sandorm eller børstemark i den ene hånden, og fjernkontrollen jeg styrer båten med i den andre. Den høye baugen og lyskaster på hodet får du en vanvittig flott oversikt så sant vannet er stille og uten bølger. Jeg ser lett 8-10meter til hver side. Du må imidlertid finkjemme hvert kvadrat for og få øye på noen av flatfiskene som er halvveis nedgravd. Dette er nesten som å kjøre båt i et akvarium, det yrer av liv på grunt vann (0-2m) om natten.
Ikke veldig stor men kraftig bygd...
 
Sandorm/fjæramark er tingen
I første bukten var det en lang rekke småfisk og se, samt flere skrubber og rødspetter. Etter et par runder dukket det opp en flatfisk som nesten hadde trillrund form, piggvar tenkte jeg med en gang. Varene er lette og skille på den mer runde og «kraftige» formen når de ligger på bunnen. Jeg la meg ca 2 meter i fra med båten og lirket den naturelle sandormen rett foran snuten på den. Jeg løftet lyset litt så fisken lå utenfor det skarpeste lyset og begynte og vifte med agnet. Et par sekunder så kom dragsuget og fisken åpnet kjeften og slukte marken.  
de jakter i bakhold og har utrolig god syn
 
Nummer 2 for natten
   
fantastisk tøff fisk
Jeg ble nesten litt sjokkert at det gikk så lett og så raskt, og hoven lå fortsatt nede i luken bak. Jeg tok sjansen på og løfte den om bord. Det gikk ikke, den falt av og svømte bort, f…….. Da var det bare og krysse av første «nybegynner feil», må ha håven klar neste gang!
Sist men ikke minst, nattens største ombord
  Jeg tok en runde og var tilbake samme sted 5 minutter senere, jo da der lå den igjen. Samme prosess, men rundt 15 sekunders småvifting måtte til før den slukte agnet. En sikker hoving og fisken var sikret. Det var ikke piggvar, men slettvar! Tipper den var rundt 1,5 kg, noen foto, og så ut på samme sted. Kanskje hilser jeg på den en annen gang.
Ikke alltid like lett og ta bilde av seg selv..
  Utover natten fant jeg ingen tunger men en mengde flatfisker, helst rødspetter og skrubber, samt masse annen fisk. I nesten annenhver bukt stod det en enkel slettvar, jeg går ut for at det var slettvar selv om jeg ikke fikk alle til å ta. Jeg fisket på 5 stk, og fikk 3 til og ta agnet (en tok det 2 ganger til og med). Den siste og største stod på ca. 0,4 m vann i et lite sund med bra tidevannsstrøm, den var tydelig på jakt. Den flyttet på seg et par ganger mens jeg fik lagt båten til rette, men tok agnet på først forsøk.
Pers! 2,630kg Slettvar ble prikken over ièn
  Jeg skjønte faktisk ikke at den var så pen (stor) før den plasket i overflaten. 2,630 kg er en virkelig pen størrelse til slettvar å være. Jeg satte ut de to første, den siste ble med hjem for kontrollveiing og middag (de to første ble satt tilbake). Dette gav mersmak, gleder meg allerede til neste «tunge tur». Asgeir