Soya og astraxanthin for å gjøre laksen feit, falsk og fin! (lurt til å spise oppdrettsfisk)
Jeg er sportsfisker og har som regel klart å fange det meste av det jeg spiser selv. Innimellom har jeg allikevel kjøpt litt fisk i dagligvarebutikken eller hos fiskehandleren for å spe på, spesielt i perioder hvor det har blitt lite fisking. Selv om jeg har mulighet har jeg aldri fylt fryseren med selvfanget fisk, jeg er av den typen som ser på fiske mest som en fritidsaktivitet med glede, spenning og utfordringer, men aller helst som et påskudd for å komme ut i naturen. Jeg spiser det meste av fisk fra sashimi til fiskekaker, men noen produkter har jeg faktisk måtte avstå fra å spise den siste tiden. Det er oppdrettslaks og oppdrettsørret. Det er i seg selv et problem, for i dagens samfunn er det nesten ikke mulig å unngå å få det servert den fisken i alt fra fiskesupper til middager i alle slags sammenhenger. Det er kanskje ikke så rart når markedet flommer over av fisk oppdrettet i de Norske fjordene. Den er rimelig, tilgjengelig, og er lett å tilberede. Problemet mitt har vært at jeg ikke synes oppdrettsfisken smaker fisk lengre, den smaker nesten bare fett. Uansett om jeg griller, steker, trekker, røker eller baker denne fisken får jeg nærmest bare en masse av dissende gele. Oppdrettsfisken er blitt feit som smør, og det er jo ikke det jeg har lyst til å ha til middag. Jeg ønsker å servere barna og resten av familien fisk med ekte smak fra havet. Det er kanskje ikke så rart at oppdrettsfisken er svært overvektig og ekstremt fet. Den fôres maksimalt av hva den kan motta og lever tett inne i stengsler. Både ørret og laks er fiskearter som fra naturens side ville vandrer over store områder og fanger sin egen mat og dermed er dens fordøyelse og anatomi tilpasset dette. Det er klart den blir negativt påvirket av å bli stengt i bur og konstant stappet med pellets. Overraskelsen er imidlertid hva oppdretterne nå har i maten til denne innestengte fisken. Det viser seg nemlig at oppdretterne har begynt å dytter inn mer og mer vegetabilsk olje i foret. Fra før vet vi at det må over 2 kg villfisk (som males opp som fôr) får å fôre opp 1kg oppdrettsfisk. Allerede der har de et stort problem, hvorfor tømme havet for å få halvparten så mye igjen? Både pris og tilgang av villfisk i fôret er altså et så stort problem at de nå kjører inn mer vegetabilsk fett. Mer enn en ¼ av foret til laksen er nå soya som du godt kan sammenligne med palmeolje. For de som tror soya er mye mer stuerent en palmeolje kan jeg opplyse om at Norges import alene legger beslag på store områder med landjord blant annet i Brasil. I 2010 tilsvarte denne importen 350 000 fotballbaner. Når du tenker på utviklingen i Norsk oppdrett kan du jo tenke deg hvordan importen av soya har skutt i været siden den gang (I 2014 importerte norske fôrprodusenter om lag 646.000 tonn med soya). Soyaproduksjon utgjør den største trusselen mot brasiliansk regnskog, lik trusselen palmeoljen utgjør for regnskogen i Asia. Soya eller andre planteoljer er heller ikke sundt, og noe som fisken overhode ikke er vant til eller skal spise i fra naturens side. Soya i fiskefôr har ført til en ugunstig sammensetning av omega 3- og 6-fettsyrer i fiskekjøttet, som igjen gir en ugunstig sammensetning av fettsyrer i vår egen kropp. Faktisk lider både klima, miljø, helse, brasilianske småbønder og den norske matsikkerheten under vår stadig økende soyaimport. Oppdretterne higer etter økt og raskest mulig vekst med minst mulig kostnader, fordi det er det de tjener penger på. Fisken blir fetere og fetere og vokser raskere, men resultatet blir mer usunt fett i ferdig produkt. Uavhengig av det, er jo fett fett, og hvor mange ganger mer fett det er i oppdrettsfisken i forhold til er en villfisken vil nok ingen ut med. Når enn ser fisken og kjenner smaker av de brede fettranene blir det nærmest som å spise smult med smør på, og ikke fast fin fisk med god smak. Problemet er altså at det må store mengder med fôr til for å avle opp laksen. Enten med oppmalt villfisk eller med soya som hoved ingrediens i pelletes, eller en kombinasjon av dette. Om du ødelegger regnskogene eller om industritrålere tømmer havet for fisk slik at balansen i havet forrykkes og lokale fiskere mister levebrødet, så er det egentlig samme galskap. Oppdrettsfisk er en ikke bærekraftig næring, og ødelegger langt mer enn den skaper spesielt når du ser verden under ett. Og hva med nåværende fiskeriminister visjoner om og mangedoble produksjonen, hvem skal vi da plyndre for å oppnå det?
Astaxanthin fargerkart Utrolig nok stopper ikke problemene med de feite fettstripene i mellom kjøttet til oppdrettsfisken, selve fiskekjøttet tilsettes også farge for at det skal se spiselig ut. Det viser seg nemlig at rødfargen også er falsk og syntetisk laget. En villaks eller ørret får rødfargen fordi den spiser sunn og frisk kost som blant annet består av reker og andre krepsdyr som gir den fine røde fargen i kjøttet. Oppdretterne tilsetter det kunstig fargestoffet astaxanthin i fôret, slik får oppdrettsfisken den fargen de ønsker. Mengdene av astraxanthin bestemmes i forhold til hvilket marked som vil ha laksen. Japaner vil for eksempel ha den mørkere rød enn vi. Du kan altså i prinsippet få den farenyansen og den fargen du ønsker. Du blir altså lurt til å tro at det er en frisk og sunn fisk du spiser, fordi det ligner på vill og naturlig fisk. Lurer på om du hadde kjøpt den naturell, eller gul eller grønn, neppe! https://youtu.be/u9Sog-D_QQ4 Altså er snart det meste av det du får servert eller kjøper av oppdrettsfisk falskt, og ikke naturlig eller lik en vanlig vill ørret eller laks som du kanskje ønsket deg. Du blir altså lurt trill rundt i alle ledd. Først får du formaninger fra myndighetene om å spise mindre men mer sundt fett. På tv vises det kontinuerlig kokkene og reklamen som nesten bare domineres av oppdrettsfisk. Butikkene pusher det billigste eller det de tjener mest penger på i fiskedisken. Resultatet blir dessverre at alt for mange velger å putte oppdrettsfisk i handlekurven, en fisk som er falsk og som er langt fra det du kanskje egentlig ville ha, en sunn og flott Norsk fisk i fra havet.