Facebook ikon Instagram ikon
10. juni, 2016 - Aktiviteter / Happenings

Soya og astraxanthin for å gjøre laksen feit, falsk og fin! (lurt til å spise oppdrettsfisk)

Jeg er sportsfisker og har som regel klart å fange det meste av det jeg spiser selv. Innimellom har jeg allikevel kjøpt litt fisk i dagligvarebutikken eller hos fiskehandleren for å spe på, spesielt i perioder hvor det har blitt lite fisking. Selv om jeg har mulighet har jeg aldri fylt fryseren med selvfanget fisk, jeg er av den typen som ser på fiske mest som en fritidsaktivitet med glede, spenning og utfordringer, men aller helst som et påskudd for å komme ut i naturen. Jeg spiser det meste av fisk fra sashimi til fiskekaker, men noen produkter har jeg faktisk måtte avstå fra å spise den siste tiden. Det er oppdrettslaks og oppdrettsørret. Det er i seg selv et problem, for i dagens samfunn er det nesten ikke mulig å unngå å få det servert den fisken i alt fra fiskesupper til middager i alle slags sammenhenger. Det er kanskje ikke så rart når markedet flommer over av fisk oppdrettet i de Norske fjordene. Den er rimelig, tilgjengelig, og er lett å tilberede. Problemet mitt har vært at jeg ikke synes oppdrettsfisken smaker fisk lengre, den smaker nesten bare fett. Uansett om jeg griller, steker, trekker, røker eller baker denne fisken får jeg nærmest bare en masse av dissende gele. Oppdrettsfisken er blitt feit som smør, og det er jo ikke det jeg har lyst til å ha til middag. Jeg ønsker å servere barna og resten av familien fisk med ekte smak fra havet.  

En oppdrettsørret
En oppdrettsørret
  Tykke hvite fettstriper av soya De to siste gangene jeg var på utkikk etter et enkelt fiskemåltid var jeg innom både Coop og Meny. I begge butikkene dominerte oppdrettsfisken totalt, både når det kom til vareutvalg og tilbud og varianter. Etter mine mange dårlige smakserfaringer og skuffelser de siste årene var jeg ikke ute etter laks eller ørret denne gangen. Men siden det store utvalget med oppdrettsfisk dominerer så mye i disse butikkene ble det til at jeg kikket over disse produktene også. Dermed kom jeg til å tenke på hvorfor denne oppdrettede fisken smaker så dårlig i forhold til villfisken. Jeg tittet litt nærmere på fisken som lå i pakkene i kjøledisken, og la spesielt merke til en ting jeg ikke ser i villfisken av ørret og laks som jeg så ofte fanger på stang. Det var de brede hvite stripene med fett. I mange av pakkene så det nesten ut som om nær en 1/3 av massen var rent hvitt fett, og ikke ren fisk som jeg ønsket. Da er det kanskje ikke så rart at det er fettsmaken og konsistensen av den som dominerer når den ligger ferdig tilberedt på tallerken også.  
Et bilde fra en standard oppdrettsørret fra fiskedisken på Meny
Et bilde fra en standard oppdrettsørret fra fiskedisken på Meny
  Når jeg kom hjem bestemte jeg meg å finne ut om det har skjedd noe med oppdrettsfisken de siste årene, og hvorfor smaken har blitt så mye dårligere. Det jeg fant ut overrasket meg ganske mye, og jeg synes det var såpas oppsiktsvekkende at jeg synes flere bør få vite om hva som egentlig skjer. Det virker nesten som om vi forbrukere blir lurt til å spise oppdrettslaks eller ørret. I reklame og på TV ellers i for eksempel matlagingsprogrammer får jo oppdrettslaksen bare rosende omtale. I butikkene kjøres det brosjyrer og tilbud for å få deg til å kjøpe oppdrettet fjordfisk. Meny kjører blant annet en 7% ekstra sunnhetsgaranti på fisk og grønnsaker. Men er egentlig denne oppdrettsfisken like sunn som resten av fisken som ligger der, og hva med alt det fettet? Burde egentlig oppdrettsfisken ligge der sammen med villfisken med sunnhetsgaranti?  Vi vet at fisk vanligvis har sunt omega 3 fett, i alle fall villfisken som spiser normale byttedyr i havet. De har imidlertid ikke disse brede hvite stripene i kjøttet. Vi vet samtidig at stadig flere Nordmenn blir fetere og fetere, og at helsetilsynet stadig advarer mot inntak av for mye fet mat. Alt fett uansett type må forbrennes, eller så lagres den og bygges det opp som fett også i mennesker. Når kommer advarslene mot å innta mye super fet oppdrettslaks?   1331øvregaard   Det er kanskje ikke så rart at oppdrettsfisken er svært overvektig og ekstremt fet. Den fôres maksimalt av hva den kan motta og lever tett inne i stengsler. Både ørret og laks er fiskearter som fra naturens side ville vandrer over store områder og fanger sin egen mat og dermed er dens fordøyelse og anatomi tilpasset dette. Det er klart den blir negativt påvirket av å bli stengt i bur og konstant stappet med pellets. Overraskelsen er imidlertid hva oppdretterne nå har i maten til denne innestengte fisken. Det viser seg nemlig at oppdretterne har begynt å dytter inn mer og mer vegetabilsk olje i foret. Fra før vet vi at det må over 2 kg villfisk (som males opp som fôr) får å fôre opp 1kg oppdrettsfisk. Allerede der har de et stort problem, hvorfor tømme havet for å få halvparten så mye igjen? Både pris og tilgang av villfisk i fôret er altså et så stort problem at de nå kjører inn mer vegetabilsk fett. Mer enn en ¼ av foret til laksen er nå soya som du godt kan sammenligne med palmeolje. For de som tror soya er mye mer stuerent en palmeolje kan jeg opplyse om at Norges import alene legger beslag på store områder med landjord blant annet i Brasil. I 2010 tilsvarte denne importen 350 000 fotballbaner. Når du tenker på utviklingen i Norsk oppdrett kan du jo tenke deg hvordan importen av soya har skutt i været siden den gang (I 2014 importerte norske fôrprodusenter om lag 646.000 tonn med soya). Soyaproduksjon utgjør den største trusselen mot brasiliansk regnskog, lik trusselen palmeoljen utgjør for regnskogen i Asia. Soya eller andre planteoljer er heller ikke sundt, og noe som fisken overhode ikke er vant til eller skal spise i fra naturens side. Soya i fiskefôr har ført til en ugunstig sammensetning av omega 3- og 6-fettsyrer i fiskekjøttet, som igjen gir en ugunstig sammensetning av fettsyrer i vår egen kropp. Faktisk lider både klima, miljø, helse, brasilianske småbønder og den norske matsikkerheten under vår stadig økende soyaimport. Oppdretterne higer etter økt og raskest mulig vekst med minst mulig kostnader, fordi det er det de tjener penger på. Fisken blir fetere og fetere og vokser raskere, men resultatet blir mer usunt fett i ferdig produkt. Uavhengig av det, er jo fett fett, og hvor mange ganger mer fett det er i oppdrettsfisken i forhold til er en villfisken vil nok ingen ut med. Når enn ser fisken og kjenner smaker av de brede fettranene blir det nærmest som å spise smult med smør på, og ikke fast fin fisk med god smak. Problemet er altså at det må store mengder med fôr til for å avle opp laksen. Enten med oppmalt villfisk eller med soya som hoved ingrediens i pelletes, eller en kombinasjon av dette. Om du ødelegger regnskogene eller om industritrålere tømmer havet for fisk slik at balansen i havet forrykkes og lokale fiskere mister levebrødet, så er det egentlig samme galskap. Oppdrettsfisk er en ikke bærekraftig næring, og ødelegger langt mer enn den skaper spesielt når du ser verden under ett. Og hva med nåværende fiskeriminister visjoner om og mangedoble produksjonen, hvem skal vi da plyndre for å oppnå det?   IMG_3956   Astaxanthin fargerkart Utrolig nok stopper ikke problemene med de feite fettstripene i mellom kjøttet til oppdrettsfisken, selve fiskekjøttet tilsettes også farge for at det skal se spiselig ut. Det viser seg nemlig at rødfargen også er falsk og syntetisk laget. En villaks eller ørret får rødfargen fordi den spiser sunn og frisk kost som blant annet består av reker og andre krepsdyr som gir den fine røde fargen i kjøttet. Oppdretterne tilsetter det kunstig fargestoffet astaxanthin i fôret, slik får oppdrettsfisken den fargen de ønsker. Mengdene av astraxanthin bestemmes i forhold til hvilket marked som vil ha laksen. Japaner vil for eksempel ha den mørkere rød enn vi. Du kan altså i prinsippet få den farenyansen og den fargen du ønsker. Du blir altså lurt til å tro at det er en frisk og sunn fisk du spiser, fordi det ligner på vill og naturlig fisk. Lurer på om du hadde kjøpt den naturell, eller gul eller grønn, neppe!   https://www.asgeiralvestad.noyoutu.be/u9Sog-D_QQ4   Altså er snart det meste av det du får servert eller kjøper av oppdrettsfisk falskt, og ikke naturlig eller lik en vanlig vill ørret eller laks som du kanskje ønsket deg. Du blir altså lurt trill rundt i alle ledd. Først får du formaninger fra myndighetene om å spise mindre men mer sundt fett. På tv vises det kontinuerlig kokkene og reklamen som nesten bare domineres av oppdrettsfisk. Butikkene pusher det billigste eller det de tjener mest penger på i fiskedisken. Resultatet blir dessverre at alt for mange velger å putte oppdrettsfisk i handlekurven, en fisk som er falsk og som er langt fra det du kanskje egentlig ville ha, en sunn og flott Norsk fisk i fra havet.  
tilsatt kunstig farge
tilsatt kunstig farge
 
tilsatt en annen kunstig farge
tilsatt en annen kunstig farge
 
lik det en naturlig oppdretts laks eller ørret ville sett ut
lik det en naturlig oppdretts laks eller ørret ville sett ut
  Forbrukeren bør informeres De fleste husstander i Norge ønsker å spise fisk flere ganger i uken, vi vil jo ha et sundt kosthold alle sammen. Fet fisk som laks og ørret var i utgangspunktet sunt, men dagens Norske oppdrettsfisken som du får kjøpt i butikken er dessverre ikke det lengre, uansett hvor mye de godt betalte kommunikasjonsrådgiverne pøser ut av propaganda i mediene. Oppdretterne er blitt så mektige at de har full kontroll på det meste av informasjon som slippes ut til den vanlige forbrukeren. I tillegg er det slik at de fleste politikere og butikkdrivere tenker kortsiktig og ønsker vekst. Dermed overlates problemene til etterkommerne som lett skylder på forgjengerne. Ingen av dem er tjent med strengere regler eller krav som kan gjør fisken dyrere, eller at salget går ned. Alle jobber ukritisk for å få mer oppdrettslaks ut i markedet.  
Burde oppdrettsfisken egentlig stå her, eller merkes med fare?
Burde oppdrettsfisken egentlig stå her, eller merkes med fare?
  Virkeligheten er at oppdrettsfisken kanskje snarere burde vært å finne sammen med alkoholen i butikkhyllene, og hatt en kraftig advarsel på seg, og til og med en aldersgrense. Kanskje burde denne fisken heller ikke selges til visse tider, spesielt fra kl 15- 17 på hverdager når stressende foreldre eller tenåringer haster innom butikken og i villfarelsen kjøper et ferdig, enkelt og benfritt stykke oppdrettslaks som er ferdig på 10 minutt. Alternativt gjøre som de nå gjør med snus og tobakk, gjemme den bort og pakke den i gysjene farger med advarsler på. I dette tilfellet hadde det vel holdt at oppdrettslaksen hadde fått pålegg om å beholdt sin naturlige farge og utseende tenker jeg. Håpet er at flere begynner å tenke over og kjenne etter hva oppdrettsfisken smaker. Det største problemet med Norsk oppdrett er dessverre ikke den dårlige smaken, den kunstige fargen, eller helsen til dem som spiser den. Problemene er langt verre en det, men det skal jeg komme til bake til. I mellomtiden får du ha en god sommer og helst uten falsk oppdrettslaks på grill eller i gryte! Her er litt kilder og mer matnyttig informasjon om oppdrett (som oppdretterne selv ikke har skrevet): http://www.vg.no/nyheter/innenriks/fiskeri/fiskere-advarer-mot-lakselusgift-naa-rammes-rekene/a/23534716/ http://www.reddvillaksen.no/oppdrettsfakta/ http://www.spireorg.no/arkiv/hva-er-alternativet-til-palmeolje   Asgeir (Foto: Reidar Staalesen, Henrik Christopher Øvregaard, Asgeir Alvestad)