Facebook ikon Instagram ikon
15. november, 2012 - Ferskvannsfiske

Spinnstopp

Heisan, Et av mine beste tips nesten uansett fiskeform er å gjøre et spinnstopp under innsveiving av lokkemiddelet. Jeg er ganske sikker på at du kan øke fangstene dine opp i mot 50 % på noen av fiskeartene hvis du er flink til å praktisere spinnstopp når du fisker. Dette er selvfølgelig ganske vanskelig å måle eksakt men et spinnstopp eller tre på vei inn vil uansett ikke minske sjansene for å få fisk. Altså er det gull verd å lære dette og ikke minst huske å bruke det.

riktig bruk av spinnstopp kan gi eventyrlige fangster
Den mest vanlige metoden å bruke spinnstopp på er selvfølgelig å plassere/kaste lokkemiddelet godt forbi der du tror det kan stå fisk. Jeg lar da lokkemiddelet for eksempel en sluk, falle ned til den dybden du skal fiske. Så er det bare å begynne å sveive i det tempoet du tror passer for fiskeartene og temperaturen i vannet. Kald vann = rolig innsveiving, motsatt i varmt vann. Ta også hensyn til at noen arter er raske, og liker raskere innsveivning en andre mindre ”mobile” arter. Etter bare noen få meter lar jeg sluken stoppe opp og ”flagre” synke ned en meter eller to, for så og starte innvevningen i samme tempo igjen. Midtveis i innsveivingen gjentar jeg dette en gang til. Mot slutten av innsveivningen omtrent når du akkurat får øye på sluken din gjør jeg siste spinnstopp. Venter du for lenge med siste spinnstoppet er det stor sjanse for at fisken ser deg, og blir skremt før den får sjanse til å bite. Hvor mange ganger har du ikke sett at en fisk følger etter helt inn? Jeg gjør altså vanligvis tre spinnstopp på vei inn etter hvert kast. Dette kan du selvfølgelig velge selv, og du må variere lengden på spinnstoppet etter hvor raskt sluken faller og hvor dypt det er der du fisker. Det er utrolig viktig å bruke sluker eller andre lokkemidler som fungerer godt under selve spinnstoppet. De bør beholde sin vannrette vinkel noenlunde, og ikke tippe over slik at de får stor fart mot dypet. En lett flagrende og lokkende gange under synking er perfekt. Det går fint an å praktisere spinnstopp med de fleste fiskemetoder som dorging, fluefiske og med alle slags lokkemidler. De vil ikke nødvendigvis få den synkende og flagrende bevegelsen, men de vil gi fisken en eller flere ekstra sjanser til å bite. Det er faktisk forsket på, og sett at fisk har fulgt etter et lokkemiddel i flere kilometer under dorging, for deretter å ta med en gang lokkemiddelet stopper opp. Det kan derfor være lurt å praktisere spinnstopp også under dorging ved å gi stangen et langt vipp bakover for å bryte den stabile gangen.
går fint å gjøre spinnstopp med wobbler
Hva som gjør at fisken ofte tar lokkemiddelet under spinnstopp kan en ikke si med 100% sikkerhet, men jeg antar at det først og fremst er to grunner til dette. No1: Mange av fiskens byttedyr reagerer spontant og ”piler ned” mot bunnen og gjemmer seg her. Det kan være småfisk og vanninsekter i ferskvann og krepsdyr og fisk i saltvann. Et godt eksempel er tobisen som er et av de mest ”likte” byttedyr for mange rovfisk i sjøen. Den har en helt klar taktikk og forsvinner ned og gjemmer seg i sand og mudderbunn. Kanskje er det dette rovfisken vi fisker etter har lært seg, at når lokkemiddelet stopper opp og forandrer retning (oftest synker), så er det siste sjanse for å få seg en matbit, og den ”slår til”. No2: Et hugg under spinnstopp kan også komme av en så enkel og banal ting som at det rett og slett er enklere for fisken å fange et lokkemiddel som nærmest står stille eller synker, en et lokkemiddel som er på normal kurs. Igjen, hvor mange ganger har en ikke sett fisken svømme etter lokkemiddelet helt inn uten at den tar før du har skremt den bort. Etter min teori vil da altså fisken ha prøvd å ta lokkemiddelet under et av spinnstoppene før dette skjer. Selv under fluefiske har jeg hatt god effekt med spinnstopp. Husk at spinnstopp kommer i tillegg av at du skaper liv med stangtupp og ujevn innsveivning for øvrig. Det er også viktig å sjekke ut og se hvordan spinnstopp fungerer med det lokkemiddelet du fisker med akkurat der og da. Du vil måtte justere litt i fra type til type slik at du får den beste spinnstopp bevegelsen.
alle disse har forskjellig spinnstopp "gange"
Asgeir