Facebook ikon Instagram ikon
14. mai, 2012 - Båt og havfiske

Sportsfiskeelderadoet Fedje

  Folk flest tenker nok på Fedje som en liten øy i havet utenfor Bergen. Kjent for hvalfangst, innseilingen til Mongstad, og en tysk ubåt.  

en svarthå fra dypet...
For meg er imidlertid Fedje en av de tøffeste fiskedestinasjonene i Norge. Det er til tider et fantastisk steinbit, lange, og torskefiske der. Samt at det finnes en lang rekker andre arter du kan fiske på hvis du er ”arts freak” slik som meg.  
en 22 kg lange fra undertegnede..
Det finnes en enorm mengde med grunner og rev rundt Fedje, som ligger i forlengingen av Øygarden. Flere kvadratkilometer med grunner og topper gir en usedvanlig frodig område. Dette gir mengder av mat og tilholdssted for en lang rekke arter. Innenfor finnes det brådype og spennende fjordene!  
gode kolegaer med noen mellom 10 og 22kg
Fedje ble først kjent for sportsfiskere fra hele Norden på grunn av sine enorme steinbitfangster fra 1985-1999. Fangster på 70-100 steinbit på 3-4 mann i en båt på en dag var ikke uvanelig. Det ble også fanget mange steinbit på mellom 10-15kg, og fiskebladene var spekket med steinbit reportasjer fra dette området. Noe som resulterte i et overfiske i den perioden. Bestanden gikk kratig tilbake, men nå ser vi endelig lyset, og det fanges flere og flere steinbiter. Vi får bare håpe at sportsfiskerne nå har lært, og slipper ut fisk de ikke selv skal spise.  
pen uer
Langene finnes i hopetall, og fiskes som regel på dyp fra 100 til300 meterder ute. I perioder er det snittstørrelsen på rundt 15kg, og de aller største på over 30kg. En lange på over 20kg er altså godt innenfor rekkevidde hvis du tar deg en tur til Fedje. Den beste tiden for de aller største er vinter og tidelig vår, men sommerfiske er som du sikkert vet mer stabilt når det kommer til vær og vind.   Storseien på sensommer og høst er også verdt å nevne. Et stort innsig av denne fighteren gir et fantastisk gøy fiske. De mellom 5-10 er ganske vanlig, men det fanges hvert år sei over 15kg. Som du skjønner finnes det mye fisk hele året, mellom 20-30 arter er innenfor rekkevidde, og mange i rekordstørrelser.  
"steinbit kongen" Tore med en til..
For å komme til Fedje bruker du ca 1,5 timers kjøring fra Bergen til Sævrøy, der går ferja til Fedje. Sjekk rutetidene på Tide.no. Det finnes flere overnattings og fiskemuligheter på øya. Jeg kan imidlertid sterkt anbefale å kontakte min ”team mate” i Team Mustad, Tore Gismervik som har to store hus til disposisjon, og ikke minst båter og kjentmanns erfaring.   I filmen ”jakten på storfisken” som jeg har presentert tideligere på bloggen, kan du se mye tøff havfiske fra Fedje. Blant annet steinbit og breiflabbfiske!!! Her er en liten smakebit fra filmen hvis du har lyst http://www.youtube.com/watch?v=jndndx5lRUg  
filmen "jakten på storfisken"
  Ønsker du å vite mer om tilbudet der ute kontakt: toregi@broadpark.no hanne_mia@hotmail.com   Sportsfiskehilsen Asgeir