Facebook ikon Instagram ikon
20. februar, 2014 - Artsfiske

Stadig på utkikk etter nye arter ..

  Har fått lurt meg ut noen få turer innimellom alt annet når været har lagt seg noen timer under kuling styrke. Siden omtrent hele mars skal tilbringes i varmere strøk (Cuba) tenkte jeg at det kanskje var mulig å plukke et par arter også i februar før jeg reiser. Januar ble jo nesten fullklaff med både havål og småflekka rødhai, så jeg håpet at denne måneden også skulle gi et par på listen. Så langt har det ikke lykkes, men det har heller ikke blitt så alt for mange på timer på sjøen heller.  

spesielle forhold og lys disse vinterdagene
    Øverst på ønskelisten av arter jeg helst vil fange innenfor kommunegrensen til Lillesand er smørflyndre, kloskate, havmus, og fløyfisk. Jeg har ganske sikre posisjoner på alle fire, men her handler det om å bruke tid, eller finne den nøyaktige «spotten» for denne årstiden.  
stort sett bare måkene som holder meg med selskap på denne årstiden
 
uansett snø, i dag var i alle fall vinden fraværende
  Sist tur brukte jeg noen timer på og prøve og peile meg inn på noen fløyfisk. Jeg har ikke fått arten i Lillesand noen gang (har landet flere andre steder i landet), men fikk plutselig en torsk som gulpet opp fire fløyfisker. Det vil si at to kom opp av gapet, og to lå i magesekken på en torsk jeg fikk på 80 meters dyp (se blått punkt på kartet). Etter mine beregninger har da torsken spist disse i umiddelbar nærhet. Antagelig har den gått grunt og tatt disse fløyfiskere, for så og gå dypt. Alternativt har også fløyfiskene stått dypt.  
disse oppgulpede fløyfiskene har satt meg på sporet ...
    De fleste ekspertene jeg har «pratet» med tror torsken har tatt dem grunt på rundt 15-25 meter. Dermed ble den siste turen satt av til og prøve på de plassene som var mest naturlige i nærheten av det dypet jeg fikk torsken med fløyfiskene i magen.  
på blått merke fikk jeg torsken full av fløyfisk i magen, oransj felt har jeg prøvd meg på dem
    Jeg fisket med et par stenger rett vertikalt under båten, og et par kastestenger til begge sider. Små kroker, slep, og agnet med blåskjell. Dette skulle det være rette medisin hvis de var tilstede her. Jeg fikk fisket på alle grunne sider av Risholmen (se kart) uten å finne fløyfisken (det oransje skraverte feltet på kartet). Det betyr at jeg må utvide søket i neste runde. Jeg satte også av et par timer på en smørflyndreplass uten resultat denne dagen.  
mange flate men ingen laget av "smør"
 
her en stor sandflyndre
  Uansett om det nå har vært en del bom turer når det kommer til nye arter, har det gitt et flott fiske. En mengde hvitting, skrubber, rødspetter, sandflyndrer, sypiker, sei, lyr, knurr, berggylter, blåstål, har blitt med opp til båten, og satt ut igjen. En hel masse torsk, og der i blant mange flotte matfisker på rundt 3-5 kg har det også blitt. Siste turen gav også en steinbit. Steinbiten har etter hvert blitt ganske sjelden her nede så den fikk lov til å svømme tilbake etter en liten fotorunde.                               Vi får bare håpe været bedrer seg, og heldigvis blir kveldene lysere og lysere slik at en også kan benytte mer tid på og fiske. Den beste tiden er foran oss! Asgeir