Facebook ikon Instagram ikon
14. juni, 2018 - Aktiviteter / Happenings

Ta med barna på fisketur (tips og råd)

I dag tenkte jeg å komme med noen råd og egne erfaringer når det kommer til det å ha med barn på fisketur. Det er ingen tvil om at dette er noe av det mest populære stoffet på bloggen min, og det er bra. Det er viktig at barn får en god opplevelse når de er ute å fisker. For meg er det viktig å gjør ting enkelt og legge fisketuren til en plass de kan trives og fange noen fisk. Min erfaring er helt klart at det er mye bedre med små fiskeøkter med andre aktiviteter innimellom, enn lange turer med kun fiske. Sistnevnte gjør at selv dedikerte barn lett begynner å kjede seg. De største feilene jeg registrerer er at barn ofte har for dårlig utstyr, og at de bruker for store kroker. Dessverre er det ikke så veldig mange foreldre som har tilstrekkelig kunnskap når det kommer til disse områdene, så jeg håper noen av mine tips kan komme til nytte. Jeg har tatt for meg flere fiskeformer du kan ta med deg barn på. Der hvor skriften er uthevet kan du klikke deg videre til et innlegg som går litt mer i dybden på selve den fiskeformen som er omtalt. På den måten kan du få mer kunnskap og informasjon om selve teknikkene.   DCIM101GOPRO   Båtfiske med barn Når vi fisker i fra båt er det viktig å ha varme klær, lette og brukervennlige redningsvester og noe godt å spise. Vi dorger gjerne med wobblere, eller fisker med agn på ganske grunt vann. Begge disse fiskemetodene er enkelt og gjør at det stadig napper. Innimellom går vi i land på holmer og skjær hvor vi kan grille eller bare se oss omkring på flotte berg, spennende bukter og sandstrender med skjell og krabber. Her kan vi også finne agn som blåskjell og strandreker som er utmerkede agn. Det er alltid ekstra stas å fange fisk på agn vi har funnet selv. Vi tar noen matfisker med oss hjem, men setter tilbake de fleste. Barn forstår begge deler når du forklarer hvorfor.  

lett å fange mange arter i fra båt
lett å fange mange arter i fra båt
  IMG_9734   Ferskvannsfiske med barn I ferskvann fisker jeg alltid med agn og da gjerne mark eller mais. Barn er ikke så opptatt om det er abbor, sørv eller ørret de fanger. Det er imidlertid greit å variere det innimellom slik at de ser og skjønner mangfoldet, og at det trengs litt ulike teknikker og utstyr. Vi begynner ofte fisketuren med å grave mark selv, det kan ofte være like interessant for dem som selve fiskingen (merkelig nok). Jeg fisker mest mulig visuelt med dupp eller bjelle/nappvarsler det gjør det hele ekstra gøy når de beveger seg. Jeg har alltid med meg en stor og klar balje som jeg fyller med vann slik at barna kan studere fiskene på nært hold en liten stund før vi setter dem tilbake igjen. Ellers husk det vanlige med mat, gode klær og myggspray.  
enkelt utstyr og enkel fisk å fange
enkelt utstyr og enkel fisk å fange
  IMG_9899   Kystfiske med barn Kystfiske i fra land er også populært blant mine barn. Da slenger vi ikke metallsluker, men fisker på gamle måten med lange toppknytte teleskopstenger på 3-5 meter. De veier nesten ingen ting og står som «sykkelhjul» når fiskene begynner å bite. Vi finner oss en plass hvor det er brådypt slik at du kan fiske helt inntil land. Det beste tipset er å fôre opp før du starter å fiske. Jeg tar med reke eller krabberester som jeg har frosset ned fra forrige skaldyrmåltid. Det knuser jeg og strør ut med jevne mellomrom når jeg kommer til stedet vi skal fiske på. Dette samler fisk som berggylter, bergnebb, blåstål, torsk og en og annen sjøørret der vi fisker, og gir alltid godt resultat. Som agn bruker vi strandsnegler, albueskjell, gulp og biter av kokt reke. Finner vi et sted hvor det er en naturlig saltvanns dam i svaberget er det perfekt, for da kan fiskene svømme der en stund før vi setter dem ut igjen. Barn elsker å studere fisk og andre maritime dyr i en liten slik naturlig dam. Husk at det er lurt å ta med en bøtte slik at du får påfylt med friskt og kaldt vann innimellom slik at fiskene ikke dør.  
Fiske på gamlemåten
Fiske på gamlemåten
  IMG_2158   Nattfiske med barn En ting jeg skal gjøre med barna i sommer når det er ferietid, og som jeg ikke har gjort før, er å ta med barna på nattfiske med vannkikkebrett. Vannkikkebrett er en ny innretning som vi legger på vannet slik at det blir en blank flate som gjør at du ser ned i vannet omtrent som inn i et akvarium. Det gjør at vi kan vasse på grunt vann og se alt liv under når vi bruker hodelykt. Stemningen og det faktum at havet «våkner til liv» om natten gjør dette svært spennende for store og små. Mengder med fisk og andre maritime dyr trekker inn på bare noen cm vann om natten og det er perfekt, bedre underholdning og opplevelse skal du lete lenge etter. Stemningen om natten i havet er også helt spesiell og spennende, jeg tipper det blir noe de aldri kommer til å glemme. Siden det er så få mørke timer midt på sommeren er det ikke noe problem å bruke vannkikkebrettet også på dagen. Da vil du komme over mer av de mindre fiskene som ulker og kutlinger, husk da å bruke små nok kroker og agn. Utstyret du bruker på kikkebrettet (vinduet) er også svært enkelt, små hendige stenger og enkle kroker du presenterer foran de mange forskjellige fiskene du ser.  
vindusfiske kan også gjøres på dagen
vindusfiske kan også gjøres på dagen
  Ut over disse fiskeformene jeg har nevnt kan du nesten ta barna med på den fiskeformen du selv ønsker og behersker best. Det du behersker best er ofte det beste hvis du bare lar barna være i fokus og tilpasser til dem. Bryggefiske i sjøen, markfiske i små bekker, dorgefiske i ferskvann er perfekt. Følger du linken under kommer du til de fleste innlegg jeg har laget om barn og fiske på bloggen, da er det bare å bla seg innover i innleggene. God fisketur, og skitt fiske til deg og barna! http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/category/barn-og-fiske/   IMG_0883   IMG_1785   Asgeir