Facebook ikon Instagram ikon
23. mai, 2014 - Artsfiske

Tangsprell (ny art)

Hei, blir mye artsfiske nå men ….. Senere samme natt tok John Olav Florø Larsen meg med til et annet sted lengre sør, denne gangen i Sola kommune. Her hadde han observert og fanget flere tangspreller tidligere. Og ganske riktig nede i tangen like under kaien lå det flere tangsprell, og mange ålekvabber og buktet seg. For et utrent øye kan de to artene med lange brune kropper virke ganske like, men det er ingen tvil om at tangsprellen vanligvis er litt mindre i størrelse, og litt mer forsiktige til og gå løs på agnet. En halvtimes tid senere klarte jeg imidlertid og få lurt en av tangsprellene til og ta en liten rekebit på krok nr. 16. Ny art og nr.3 på kvelden var på plass! Jeg var allerede mer enn fornøyd. Jakten fortsatte imidlertid videre ut i natten …  

tangsprell
 
lite agn og liten krok må til
   
artig liten sak dette også
 
ikke noe lett "poserings" fisk dette her
 
men ny art i boks
    Her er litt fra fiskipedia om arten:    Tangsprell Latinsk:  Pholis gunnellus Engelsk: Rock gunnel, Gunnel, butterfish Tysk:  Butterfisch Svensk:  Tejstefisk Dansk:  Tangspræl   Kjennetegn: Tangsprell har en lang flattrykt ålelignende kropp. Fisken er lett gjenkjennelig på de 9-13 svarte flekkene langs ryggen. Flekkene er omkranset av en hvit ring. Maks lengde 25 cm ved 5 års alderen. Finnestråler i ryggfinna: 75-82  Finnestråler i gattfinna: 41-47  Finnestråler i brystfinna: 10-12   Biologi: Finnes normalt på grunt vann langs kysten og da gjerne inne i havnebasseng, langs brygger og moloer. Om vinteren trekker den ned på dypere vann og kan da treffes helt ned til 100 meter. Ofte kan man finne tangsprellen under steiner som er avdekket fra vann ved fjære og den har da den egenskapen at den kan puste inn luft. Livnærer seg av små krepsdyr, mollusker og rogn. Gytingen foregår fra november til januar, hvor hunnen legger 80-200 egg som en ball under en stein eller i et tomt skjell. Eggene blir omhyggelig voktet fram til de er klekket.    
en rognstinn tangstikkling som stod laglig til for JOFL
    John Olav benyttet anledningen til å jage etter et par rognstinne tangstikklinger som var i samme området. Noen stygge ord og noen mysiser (reker) senere, kunne han imidlertid juble, ikke fordi han ikke hadde arten selv tidligere, men størrelsen tilsa ny Norsk rekord. Ganske riktig, den 22/23gram store stiklingen var over gjeldene rekord. Nok en «bonus» for en allerede vellykket natt.  
John Olav fornøyd med enda en Norges rekord
 
en skikkelig "rysare" av en tangstikkling
  Asgeir