Facebook ikon Instagram ikon
2. juni, 2015 - Båt og havfiske

Tid for dorging

Hei, Noe av det morsomste en kan gjøre i juni er å dorge i fra båt. Det er en veldig lang tradisjon for denne fiskemetoden i hele Sør Norge. Her nede på Sørlandet kalte vi det i gamle dager ”kylping” og det ble før i tiden brukt håndholdt kobbersnøre. På den måten fikk en presentert lokkemidlene litt ned i vannet og fikk dermed mer fisk.

Timo med en "standard" stor torsk fra helgens dorgetur
  Fordelen vi har nå er at vi kan bruke wobblere som har en skje eller ”leppe” i front på undersiden. Den gjør at wobbleren skjærer ned på et vist dyp. En liten skje som er vinklet mye nedover gjør at wobbleren går grunt, en skje som er stor og som er vinklet fremover skjærer mer ned i vannet og gjør at wobbleren går dypere. Siden wobblerne vi bruker som oftest flyter vil de holde seg på samme dyp helt til båten stopper, da stiger den opp til overflaten.
torsken elsker dyptgående wobblere med sterke farger
  Jeg velger ofte å kjøre med en wobbler som går grunt (ca 1 meter) og en som går noe dypere (4-6 meter) på den måten får du fisket av mer av vannet. Oftest lar jeg den grunt gående wobbleren gå innerst mot land slik at den fisker av ”molbakken” der hvor vannet går fra grunt til dypt.
sjøørreten elsker også wobblere, denne på 4,7 tok Tommy på dorging helt i overflaten
  Når vannet er kaldt velger jeg wobblere med rolige utslag (gange) og kjører sakte, nesten i ro fart. Når vannet er varmere kan jeg gjerne kjøre opp i mot 4 knop, det er ingen problem når fisken er i ”slaget”.
det gjelder altså å ha litt å velge i mellom her også
  Grunnen til at jeg bruker wobblere er mange. Først og fremst for at de fanger mest fisk. Antagelig gjør den runde og fiskelike formen sitt til at de gir en god silhuett, og mye vibrasjoner i vannet. Derfor vil den rovfisken vi jakter på altså lett se dem. Det at de også flyter opp når du for eksempel kjører en fisk på den ene stangen, gjør at du ikke risikerer å sette deg fast i bunnen.
her er noen av mine favoritter til sjøørret, torsk, lyr og sei...
  Jeg skal ikke gå så mye inn på farge, og type wobbler i dag, det har jeg skrevet mye om tideligere. Det er bare å bla seg tilbake i arkivet på bloggen så kan du lese om det hvis du vil. Jeg vil imidlertid gi et par gode tips når det kommer til selve utstyret.
bruk Ambassadeur med forholdsvis korte stenger og myk topp
  Bruk stangoldere du kan justere i alle retninger i båten, da får du plassert stengene langt i fra hverandre og du fisker over et større område. Bruk multiplikatorsneller med knarr, da har du også en nappvarsler du hører når fisken hugger på. En Ambassadeur snelle er mer solid og mer kompakt å fiske med, og passer best i stangholderen. Dessuten har de mer kraft hvis du ønsker å sveive inn fisk uten å stoppe båten.
mengder med lyr vil du helt sikkert treffe på ved dorging...
  Jeg bruker rundt 8 fot stenger tilpasset Ambassadeur med myk topp. Det er viktig er at stengene ikke har for stiv topp, du kan nemlig se wobblerens gange i toppen på stangen. En lett dirrende bevegelse forteller deg at wobbleren går som den skal. Slutter toppen å dirre, kan du være sikker på at det har hengt seg på noe tang, gress eller lignende som den har truffet i vannet. Da er det bare å dra inn og rense krokene.
Fluorocarbon fortommen skjøter du med Albright knuten
  Jeg bruker mulitfilament line, enten Fireline 0,20mm eller Nanofil i 0,25mm i fargen ”sterk gul/grønn” slik at jeg ser hvor linene går i vannet bak båten. De siste par meterne bruker jeg fluorcarbon line rundt 0,30-40mm, den er slitesterk og usynlig for fisken. Jeg skjøter dem med Albright knuten.
bruk wobblerhempe for best gange
  Wobblerne spinner ikke rundt i vannet men holder seg stabile, derfor trenger du ingen snapphempe med svivel på. Jeg bruker kun en wobbler hempe, den gjør at wobbleren får en fri og fin gange som den trenger for å få skikkelig bevegelse.  
denne Sebile wobbleren har en kul effekt, "blod dråpene" blander seg ved fart og setter farge på wobbleren
Husk også og skifte treble kroker på wobblerne, ofte. Har de ligget en stund begynner de ofte å ruste. Hekter du i bunnen vil de også ofte bli sløve, krokene bør være sylskarpe slik at fisken henger når de først biter på.
en torsk til fra helgen tur (den under altså)
  Da er det bare å sette i gang og dorge, jeg garanterer deg mye fisk og mange fine opplevelser. Og som i alt annet, ”trening gjør mester” det tar litt tid å finne de beste wobblerne, riktig fart og de beste fiskeplassene, også når du dorger….. Asgeir