Facebook ikon Instagram ikon
16. november, 2018 - Fluefiske

Tid for fluebinding

Nå er det tid for fluebinding. Fluebinding er en perfekt aktivitet som vil utvikler deg som fluefisker. I gjennom bindingen får du større forståelse for hva fisken egentlig spiser, og hvor mye små detaljer som skal til for å etterlikne disse små insekt eller fiskeimitasjonene. På den andre side har vi fluene som lages som rene attraktorer og hvor kontrasten til miljøet rundt fisken er mest avgjørende. En annen faktor som er uvurderlig når du binder fluene selv er at du har et større spekter å spille på når det kommer til selve fiskesituasjonen. Du har gjerne flere fluer å velge i mellom, og du har fluer i boksen som ingen andre har sett. Det kan være avgjørende, og ikke minst er det ekstra tilfredsstillende å lure fisken på ditt eget skaperverk.  

foto: Barry O Clarke
foto: Barry O Clarke
  Hvis du ikke har bundet fluer før lønner det seg å starte med et nybegynnerkurs, eller gå i lære hos en som har bundet fluer i lang tid. Etter hvert som du får dreis på de enkleste teknikkene er det bare opp til deg selv å utvikle bindingen videre. Det finnes ingen grenser på hvor langt fluebinding kan ta deg, eller hvor flink du kan bli. Fluebinding er virkelig et håndverk og det finnes alltid en ny flue å binde.  
Foto: Stein Evensen
foto: Stein Evensen
 
foto: Barry O Clarke
foto: Barry O Clarke
  Selv begynte jeg å binde fluer på 80-tallet og ble ganske oppslukt. Mitt store forbilde og læremester den gangen var Staffan Lindstrøm. Jeg var svært fasinert av hans imitasjonsteknikker og materialer. Det gav meg god innsikt i innsektlæren, og for meg var det å imitere innsektene best mulig det som også gav meg de beste opplevelsene med fluestang i hånda. Etter hvert som jeg drev min egen fiskeutstyrsavdeling på Ths. Løvold og senere Jakt & Friluft (begge i Arendal) hadde jeg mengder med fluebinderkurs for våre kunder. Jeg har lært hundrevis av mennesker å binde fluer, og på et stadie var jeg også med på konkurransen «Mustad Scandinavian Open» med flere topp 10 plasseringer. Dessverre har nok fluebindingen de senere årene blitt lagt litt på hyllen, men det kommer bare av at tiden ikke strekker til for øyeblikket.  
foto: Stein Evensen
foto: Stein Evensen
  Ønsker du å starte med fluebinding, eller bare å få påfyll med gode ideer til mønster så tar du kontakt med din lokale fiskeutstyrsbutikk eller fiskeforening. Det finnes også en masse på nett. YouTube er en god venn for alle fluebindere. Det finnes også mengder med gode blogger. Jeg kan spesielt anbefale Barry O Clarke og Stein Evensen sine sider hvor det virkelig er mye godt stoff og bindebeskrivelser.   https://www.youtube.com/watch?v=xuXlIuCMl0A   https://www.youtube.com/watch?v=p9T_oeW5enY   Barry O Clarke er født i England, men bor nå i Skien i Telemark hvor han har sitt studio. Han er regnet som en av Europas beste fluebindere. Han skriver i tillegg for et 20 talls fiskemagasiner, og er spesielt kjent for sine bidrag til fluebinder og fluefiskeporten, men dekker like gjerne havfiske og andre fiskeformer. Barry har over 60 førstesidefoto i fiskemagasin og bidratt til nærmere 30 bøker. Flere av bildene hans henger på National Portrait Gallery Collection i London. Altså en enestående fotograf. Han har også bidratt med mange flotte foto til sjøfiskehåndboka mi. Han driver blogg/nettsiden «thefeatherbender.com». Du kan følge Barry O Clarkes fluebinding på facebook hvis du klikker her. Klikker du  her finner du Barry O Clarke sin blogg. Og her kan du klikke for å fine Barrys populære YouTube kanal.  
foto: Stein Evensen
foto: Stein Evensen
  Stein Evensen kommer fra Tromsø, men har vært bosatt i Mo i Rana siden 2007.  Stein har fisket med flue siden han var 12 og allerede som 16-åring var han en habil fluebinder. Hans egentlige pasjon har alltid vært finfiske etter ørret og imitasjonsfiske har alltid stått sentralt i hans tenking. I de senere år har han hatt mye fokus på sjøørret og laksefiske, noe som ikke er så rart når en tenker på hvilke del av landet han bor i. Han har hatt spesielt interesse for fluebinding og har vært svært aktiv på dette feltet, noe du raskt vil se når du ser hans fantastiske fluer. Han har også jobbet som utstyrtester for bladet Jakt & Fiske, og er Hardy Proteam medlem. Klikker du her finner du Stein Evensen sin blogg.   Asgeir