Facebook ikon Instagram ikon
30. desember, 2012 - Båt og havfiske

Tid for hvitting fiske

Hei Nå som snøen og isen ligger tung over fiskeplassene på kysten kan det være fint å ta en hvitting tur. Hvittingen er en av fiskene som gjerne trekker inn i fjordene om vinteren og er da lett å fange i fra isen eller båt i det området vi kan kalle innaskjærs. Det er jo bra så slipper du å ta noen sjanser å dra langt til havs og risikere å bli overrasket av dårlige værforhold på denne årstiden. Her kommer det noen gode tips til å fange den forholdsvis lille men særdeles gode matfisken;  

hvitting en liten men morsom sportsfisk
Hvittingen som også kalles ”havets kylling” er en liten men altså en meget god matfisk. Den finnes tallrik fra Oslo fjorden til Trøndelagskysten. Den er en populær sportsfiske selv om den ikke blir særlig stor. Den kan bli over50 cmog 3kg men vanligvis er de vi fanger i norske farvann under1,5 kg.  
hvittingen napper livlig hele vinteren
Hvittingen er en bunnfisk men kan til tider også opptre pelagisk. Den samler seg ofte i stimer over sand og mudderbunn. Småhittingen lever mest av reker og andre krepsdyr men tar også en god del sild og andre småfisk når den vokser til. En har også sett at hvittingen spiser og oppholder seg nær brennmaneter.  
skarpe kroker og attractorer lokker hvittingen i tillegg til agn
Under gytingen senvinter/vår samler hvittingen seg i større stimer gjerne på dyp mellom 40-100 meter. Ellers kan den store hvittingen vandre ganske mye. Om vinteren trekker den noe dypere til varmere vann mens den sommerstid kan finnes ganske grunt. Til tider kommer det innsig med havhvitting, det vil si større eksemplarer som lever lenger til havs. Da kan en virkelig få et fantastisk fiske.  
for å få et effektivt hvittingfiske må du bruke agn
Siden hvittingen ikke er en voldsomt aktiv jeger kan agnfiske ofte være det som fungerer best. En kombinasjon av litt hvit, grønn eller rød attraktor og agn fungerer veldig godt. Selvlysende farger gjør agnet lett synlig selv på dypt vann og agnet sprer en lukt og smak som hvittingen ikke kan si nei til. Agn av makrell, blåskjell og reke fungerer alle utmerket. Hvittingen har en forholdsvis stor munn med skarpe tenner så en trenger ikke være sparsom med agnet. Husk imidlertid å ha en skarp krok som lett trenger inn i fiskekjeften.  
surr gjerne på med agnstrikk
På Sørlandet er det tradisjon å fiske ”villing” på leia. Fra gammelt av var det vanlig å ligge med bunnsnøre av et lodd med to spiler med fortom og krok. Nye ”skjeina” blåskjell, som er rå innmat av skjellet ble nøysomlig surret rundt de to krokene og senket ned like over bunnen gjerne en sommerdag. Dette var en hyggelig hobby for hele familien som også gav god mat til husholdningen.  
størrelesn er ikke alltid det viktigste....
Teknikken er lik sommer som vinter. Det å borre seg et par hull på isen og slippe ned et par kroker med agn gir ofte veldig gode resultater raskt. Det vil vanligvis ikke ta mer en noen minutter før hvittingen er borte å napper forsiktig på agnene selv om forholdene er kalde både over og under isen. Isfiske etter hvitting kan være en særdeles hyggelig vinteraktivitet for hele familien, men husk altså å bruke agn!  
noen hvittinger opp mot 2kg kan fanges hvis du er dyktig
Stekt nyfisket hvitting regnes som en delikatesse. Det lyse milde kjøttet kan minne noe om kylling. Selv om fisken ikke er særlig stor er den absolutt verdt jobben med å filetere og stekes til middag.  
bruk gjerne vinteren til alle torskefiskene vi har, også hvittingen biter aktivt på denne årstiden (foto: Barry O Clarke)
Her ser du en lærerik film om hvitting fiske: http://www.youtube.com/watch?v=uOCgWPIH5Mg&feature=share&list=PLE916A1CA6180456A Asgeir