Tid for hvitting fiske
Hei Nå som snøen og isen ligger tung over fiskeplassene på kysten kan det være fint å ta en hvitting tur. Hvittingen er en av fiskene som gjerne trekker inn i fjordene om vinteren og er da lett å fange i fra isen eller båt i det området vi kan kalle innaskjærs. Det er jo bra så slipper du å ta noen sjanser å dra langt til havs og risikere å bli overrasket av dårlige værforhold på denne årstiden. Her kommer det noen gode tips til å fange den forholdsvis lille men særdeles gode matfisken; Hvittingen som også kalles ”havets kylling” er en liten men altså en meget god matfisk. Den finnes tallrik fra Oslo fjorden til Trøndelagskysten. Den er en populær sportsfiske selv om den ikke blir særlig stor. Den kan bli over50 cmog 3kg men vanligvis er de vi fanger i norske farvann under1,5 kg. Hvittingen er en bunnfisk men kan til tider også opptre pelagisk. Den samler seg ofte i stimer over sand og mudderbunn. Småhittingen lever mest av reker og andre krepsdyr men tar også en god del sild og andre småfisk når den vokser til. En har også sett at hvittingen spiser og oppholder seg nær brennmaneter. Under gytingen senvinter/vår samler hvittingen seg i større stimer gjerne på dyp mellom 40-100 meter. Ellers kan den store hvittingen vandre ganske mye. Om vinteren trekker den noe dypere til varmere vann mens den sommerstid kan finnes ganske grunt. Til tider kommer det innsig med havhvitting, det vil si større eksemplarer som lever lenger til havs. Da kan en virkelig få et fantastisk fiske. Siden hvittingen ikke er en voldsomt aktiv jeger kan agnfiske ofte være det som fungerer best. En kombinasjon av litt hvit, grønn eller rød attraktor og agn fungerer veldig godt. Selvlysende farger gjør agnet lett synlig selv på dypt vann og agnet sprer en lukt og smak som hvittingen ikke kan si nei til. Agn av makrell, blåskjell og reke fungerer alle utmerket. Hvittingen har en forholdsvis stor munn med skarpe tenner så en trenger ikke være sparsom med agnet. Husk imidlertid å ha en skarp krok som lett trenger inn i fiskekjeften. På Sørlandet er det tradisjon å fiske ”villing” på leia. Fra gammelt av var det vanlig å ligge med bunnsnøre av et lodd med to spiler med fortom og krok. Nye ”skjeina” blåskjell, som er rå innmat av skjellet ble nøysomlig surret rundt de to krokene og senket ned like over bunnen gjerne en sommerdag. Dette var en hyggelig hobby for hele familien som også gav god mat til husholdningen. Teknikken er lik sommer som vinter. Det å borre seg et par hull på isen og slippe ned et par kroker med agn gir ofte veldig gode resultater raskt. Det vil vanligvis ikke ta mer en noen minutter før hvittingen er borte å napper forsiktig på agnene selv om forholdene er kalde både over og under isen. Isfiske etter hvitting kan være en særdeles hyggelig vinteraktivitet for hele familien, men husk altså å bruke agn! Stekt nyfisket hvitting regnes som en delikatesse. Det lyse milde kjøttet kan minne noe om kylling. Selv om fisken ikke er særlig stor er den absolutt verdt jobben med å filetere og stekes til middag. Her ser du en lærerik film om hvitting fiske: http://www.youtube.com/watch?v=uOCgWPIH5Mg&feature=share&list=PLE916A1CA6180456A Asgeir