Facebook ikon Instagram ikon
25. mai, 2012 - Båt og havfiske

Tid for jigging?

  Hei tenkte jeg skulle slå et lite slag for jiggene. Jigg er altfor lite brukt i forhold til hvor bra de fisker. Tror det kommer av at mange ikke helt vet hvordan de skal fiskes, og at det finnes så mange varianter at det er vanskelig å velge. Generelt kan en si at alle våre rovfisker (de som ikke bare spiser innsekter) elsker jigg, det vil si at jigg kan brukes til de fleste arter.

jigg er suverent fra land, kroken vender opp og setter seg ikke i bunnen
  Jigg er myke kropper som er laget av plast, gummi eller silikonbaserte materialer. Jiggene kan lages i alle størrelser og formes i et spekter av farger og varianter. De er ganske rimelige i forhold til andre lokkemidler. Den største fordelen er imidlertid at de har en usedvanlig livlig gange som lokker fisken til hogg. Du kan bruke disse jiggene direkte på en jiggkrok med blyhode eller direkte på en enkeltkrok som opphenger eller i enden av snøret hvis du bruker noe annet som kastevekt. Som opphenger over pilken eller i kombinasjon med agn fungerer jiggen også utmerket. Du vil imidlertid snart finne ut at de aller fleste jiggene med god gange ikke er særlig holdbare etter å ha vært i fiskekjeften. Derfor gjelder det å ha flere på lur. Det finnes varianter som har innebygd lukt og smak, for eksempel Powerbait stimulerer enda flere sanser hos fisken. Gulp som jeg har omtalt mye tideligere i bloggen er også en vinner som fanger enda mer fisk pga lukten den sprer i vannet.  
et knippe jigg er alltid i mine slukskrin
Shad En type jigg kalles shad. Dette er en fiskeimitasjon som er bygd opp av en gummikropp montert på et blyhode med krok. De finnes fra bitte små til opp mot 40 cm. Shaden har flere fordeler framfor pilk. Den ligger vannrett i vannet og vil derfor se mer ut som en vanlig fisk som svømmer. Den har en krok som står opp, og derfor vil den ikke så lett sette seg fast i bunnen. I tillegg vil shaden på grunn av formen og den myke halen ha en mye bedre bevegelse og ser mye mer livaktig ut enn for eksempel en metallpilk. Du finner shaden i en rekke farger og utforminger, men uansett bør du huske en assistkrok bak mot halen og tre på en gulpmark på kroken for luktens og smakens skyld.  
stortorsk og sei biter villig på jigg/shad
 
shad jigg favoritt agn nr.1 til kveita
Asgeir