Facebook ikon Instagram ikon
22. mai, 2013 - Båt og havfiske

Tips og triks for Piggvar og Slettvar

Hei Noen synes kanskje det er litt sært å gå i detaljer på å fiske diverse flatfisker, men det skal bloggen min til tider også være, litt sær, og for de spesielt interesserte! Jeg har helt siden jeg begynte å tenke artsfiske tidelig i tenårene, syntes at det har vært særdeles dårlig informasjon og lesestoff som er dyptgående nok når det kommer nesten alle de artene vi har. Sider opp og sider ned om fisk med fettfinner, og de aller vanligste saltvannsfiskene har det jo stått mye i fokus, og det er vel og bra, men hva med de nesten 150 andre artene?

Jens med en piggvar fanget på flyndretakkel
  Jeg slipper jo heldigvis å ta hensyn til opplag, kunder, og lesertall, så da tenkte jeg å ta frem noen helt spesielle fisker fremover, og selvfølgelig noen tips om hvordan du kan fiske dem. I dag tar jeg for meg Piggvar og Slettvar, to fantastiske fisker som er ganske like. Piggvaren har de karakteristiske piggene (benknuter) på øyesiden (den mørke siden), og er nesten sirkelrund i formen. Slettvaren er som navnet sier uten disse benknutene på toppen og er som regel ikke fult så rund i formen. Oversiden på fiskene kan variere mye i farge i forhold til bunnen de lever på, mens undersiden som regel er hvit.
du kan ofte få flere små individer helt inne på badestrendene om våren
 
piggvaren er ganske rund i formen, og en fantastisk god matfisk
  Slettvaren og piggvarene trekker inn på grunt vann på foråret for å gyte. I mai og juni finner du dem ofte på mellom 2-30 meters dyp. Du kan altså noen ganger se dem helt inn på grunnen med det blotte øye. Bukter og viker med sand og grusbunn er gode plasser å forsøke seg på, spesielt hvis de er i tilknytning til åpent hav hvor de trekker inn i fra nå på våren. Let opp disse plassene og fisk dem nøye av, det kan også være et godt tips å bruke vannkikkert for å se etter riktige bunnforhold og fisk.
slettvaren er litt mer avlang og uten piggene (benknutene på oversiden)
  De aller minste individene spiser krepsdyr, sandormer og småfisk. De litt større er nesten utelukkende fiskespisere. Det betyr at agn, eller etterligninger av småfisk som sild og tobis er å anbefale. Varene ligger i bakhold på, eller delvis nedgravd i bunnen, og følger med på hva som beveger seg innenfor rekkevidde. De har antagelig veldig godt syn, så litt pirrende og dirrende bevegelser frister nok varene til hugg mer en noe annet.  
hel brisling som du fisker rett over bunnen fungerer bra, men mange andre fisk elsker dette også
  Jeg har selv fanget flere piggvarer og flere slettvarer når jeg har fisket målertett etter dem om våren. Jeg har konsentrert meg om noen få bukter hvor jeg vet de er, og fisker ganske møysommelig på disse plassene gjentatte ganger for å treffe dem på riktig tidspunkt.
liv og bevegelse er nøkkelen til suksess tror jeg
   
et par oppheng jeg har hatt sukesess med
Jeg har fått dem på brisling, jigg, og på Gulp, og foretrekker å fiske i fra båt med rolig drift. Vertikal fiske med to opphengere har jeg hatt best uttelling på de siste to årene. Det store problemet er at det nesten alltid er mye annen fisk på samme sted på denne årstiden, spesielt er torsken tallrik i disse områdene. Det handler det mye om å fiske mest mulig selektivt etter varene, og jeg foretrekker derfor å bruke litt lange tobis imitasjoner som småtorskene ikke klarer å sluke så lett.
litt forskjellig "stash" er viktig å ha med, se hva som fungerer best for deg på det aktuelle stedet
   
en piggvar er lurt på Gulp sandeel
 
en slettvar tatt på strimmel av makrell
Til slutt vil jeg virkelig anbefale å spise disse fiskene, de er helt fantastiske matfisk! Samtidig vil jeg som alltid oppfordre deg til å sette ut fisk du og din nærmeste familie ikke selv spiser. Vi må ta vare på disse flotte fiskene for fremtiden også. Husk at de er inne for å gyte, og skal dermed produsere tusenvis av nye individer! Her ser du en filmsnutt hvor vi får en slettvar under vanlig flyndrefiske, mye flaks men det er lov; http://www.youtube.com/watch?v=fhfeQMmBMv0&feature=share&list=PLE916A1CA6180456A   Her ser du en kjapp snutt hvor det kjente Teamisola i Sverige leter dem opp og presenterer jigg på grunt vann; http://youtu.be/c7ybCOolHqc   Asgeir