Facebook ikon Instagram ikon
16. august, 2012 - Båt og havfiske

Tips triks og teknikker, Langefiske

Hei, her følger fortsettelsen med tips om langefiske, og valg av utstyr for spennende dypvannsfiske; Bildene er fra siste tur på Statoils Heidrun plattform, klipp på dem og de blir større.. Langefisketips: I motsetning til Brosma er Langen en ganske mye mer mobil vandrer opp i vannlagene. Den har bedre svømmeferdigheter og jakter tydeligvis mer med synet. Allikevel er den det vi kan kalle en bunnfisk, så begynn på bunnen og fisk deg oppover i vannet i alle fall opp til 10-15 meter over bunnen. På Heidrun plattformen fikk vi langer 100 meter over bunnen!

en må jo bare smile når storfisken står i kø...
En bom med slepetakkel er perfekt, men husk at opphengerne er like viktig på langefiske. Med litt lengde fra bommen og opp til øverste opphenger (en favn eller to) vil du kunne fiske på bunnen og opp i vannet samtidig, perfekt!
litt farge er positivt når du fisker oppe i vannet
En agnet pilk vil også fiske, men bruk ganske rolige bevegelser og varier med å dunke den i bunnen. Fisk deretter litt oppover i vannet for så å slippe ned til bunnen igjen.
agnet er surret godt fast med elastisk agntråd og klar til bruk
Igjen er det fet fisk som makrell, sild, og laks som fungerer best. Du kan også godt kombinere med et mer solid agn, og agntråd slik som på Brosmefiske. Fargene hvitt og gult selvlysende er suverene for de nederste krokene slik at kontrasten blir god mot bunnen. Øverste oppheng ville jeg hatt mørk slik at den gir best kontrast oppover mot overflaten. Langen elsker også blink og flash. Et spinnerblad, blanke perler, osv gjør susen i tillegg til kontrastfargene slik at fisken lettere finner agnet ditt.
en spesiell klepp hjalp oss fra vannet og opp, 35m!
Utstyret: Stang, snelle og snøre må avpasses i forhold til fiskedyp og hvor stor fisk du er ute etter. Det er selvfølgelig forskjell på å fiske smålanger og brosmer på 100meters dyp nær kysten, enn dypvannsfiske langt til havs mellom 150-600meters dyp. For normalt fiske langs kysten vil enn vanlig medium kraftig havfiskekombinasjon i 30-40lbs klassen være mer enn nok. På skikkelig offshore fiske på større dyp er en avhengig av større kapasitet, og du må bruke tyngre lodd for å komme ned. En kombinasjon opp mot 50-60lbs vil funger best. Selv bruker jeg Penn Seahawk 7` 20-60lbs stang, Penn Snelle som rommer 600-800m 0,39mm FireLine. Penn har også satt sammen en Proff Havfiske Kombinasjonen vil være en god løsning for dem som ikke vil bruke enda mer penger enn nødvendig. Husk å bruke fortom som tåler tenner, og slitasjen fra disse fiskene. Erfaringsmessig bør du minst ha 1,4mm eller tykkere. Trilene BigGame er en myk og derfor god sene og knytte taklene på. Kutt ut hemper og bruk kraftige svivler og splittringer i koblingene istedenfor. Krokstørrelsen velger du i forhold til agnet og fisken du forventer å få. Selv bruker jeg for eksempel en eller to Mustad 92553 i størrelse 10/0 som et utgangspunkt på stort agn. En krokløsner må være med i skrinet!
ofte blir dypvannsfisk "sprengt" på vei opp.. luftblæra kommer ut...
Skitt fiske etter de lange, tykke og store! Asgeir