Facebook ikon Instagram ikon
5. juni, 2012 - Båt og havfiske

Tobis for alle! takkel

Hei alle sammen! Den kanskje aller mest likte byttefisken for mange arter er Tobisen, en langsmal liten sildefisk. Det finnes nok ikke en eneste rovfisk i sjøen som vil si nei til denne lille delikatessen, og mange av dem er spesialister på å fange nettopp tobisen.

langsmale tobis imitasjoner, takklet opp
Derfor vil det være viktig for sportsfiskeren å kunne etterligne den best mulig slik at vi kan lure rovfiskene på kroken. Her er en perfekt løsning for dere som kaster fra land eller båt, eller fungerer det også veldig godt fra drivende båt også.
slik ser det ut på vei ned og ut...
 
og slik ser det ut på vei opp...
Jeg bruker en langsmal jigg nederst montert på jigghodet. Vekten må du variere med avdrift og hvor dypt det er der du fisker, og hvor i vannet du forventer å treffe fisken. Står fisken ved bunnen må du ha tungt nok jigg hode til at du holder kontakten med den selvfølgelig.
gulpen slukes alltid dypt ned..
Som opphenger bruker jeg gulp sandeel (tobis på norsk), den er jo 100% lik og slipper skikkelig med lukt og smak i tillegg. Den trer jeg på et par kroker, og surrer med litt elastisk strikk slik at den står rett og fint i vannet. Du kan også tre den på gjennom fronten og ut på midten slik som en vanlig jigg.  
til og med makrellen tok tobisen i dag..
To slike tobis dansene over bunnen eller i riktig høyde hvor rovfisken finnes er ”dødelig” bra. Og hvis du er ute etter ”sjeldne” fisker som Havabbor, piggvar og slettvar er dette kanskje den beste måten å få dem på kroken. Uansett fisker det bra på de fleste arter…
nok en torsk på vei..
  Asgeir